GEÇMİŞİN GÖLGESİNDE GELECEĞİN HAYALLERİ

 Boşandıktan Önce

Boşanma, kişinin sadece bir başka kişiyle birlikteliğini noktalaması anlamının çok ötesinde, karmaşık ve önceden kestirilmesi zor sonuçlar veren ve kişiyi hayatın her alanında yeni bir uyum yapmak zorunda bırakan bir olaydır.

***

Bu sebeple mümkün olan durumlarda eşlerin bir süre ayrı yaşamayı denemeleri, kararlarını bir kez daha gözden geçirme imkanı bulmaları açısından çok yararlı olacaktır. Bu süre içinde tarafların birbirleriyle olan ilişkilerini en alt düzeyde tutmaları, mümkün olduğunca az görüşmeleri yerinde olacaktır.

***

Eşlerin bir süre ayrı yaşamaları, boşanma kararlarının sakıncalarını düşünme imkanı bulmaları açısından faydalı olacaktır.

Boşandıktan Sonra

Tüm girişimlere rağmen iş bu noktaya geldiyse yapılması gereken, yeni şartlara hızla uyum sağlamaya çalışmak olmalıdır. Bu amaçla en başta eski ile ilgili, kendi kendine düşünce düzeyindeki hesaplaşma ve sorgulamalardan, ortak dostlar arasındaki sonuç vermeyecek tartışmalardan uzak durmak yerinde olacaktır.

Kişi geçmişe hayıflanmak yerine, hayatla ilgili şanslarını gözden geçirmeli ve bu şansları kullanmaya yönelmelidir.

***

Şüphesiz ki insan, ne kadar gençse bu şanslar o kadar fazladır ancak, insanın hayattan bekledikleri ve zevk aldığı konular her yaşta değişmektedir.

***

Bu nedenle insan kaç yaşında olursa olsun, hayat karşısında daima şansı vardır, önemli olan hayatı mutlu yaşamaya karar vermek ve sonrasında da harekete geçmektir.

***

Mutlaka böyle bir davranışa yönelmek kolay değildir. Ancak unutmamak gerekir ki, çıkış yolu sadece bu yöndedir; hayıflanmak, üzülmek ve suçlamak değil!

***

SON SÖZ

Kişinin bütünüyle geçmişin olumsuzlukları ile kuşatıldığı ve yeni bir hayata başlamakta güçlük çektiği durumlarda uzman desteği alınmasında fayda olacaktır.