‘Gebe Okulu’ anne adaylarının ilgi odağı oldu

Antalya Şehir Hastanesi’nde hizmet vermeye başlayan ‘Gebe Okulu’ anne adaylarının ilgi odağı oldu. Gebe Okulu’nda, anne adaylarının sağlıklı gebelik süreci geçirmeleri için doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası döneme yönelik eğitimler verilmeye başlandı.

Anne adayları Antalya Şehir Hastanesi Gebe Okulu ile doğuma bilinçli hazırlanıyor. Gebelerin doğum öncesi ve sonrası hakkında bilgi sahibi olmaları, normal doğum korkusunu yenmeleri ve doğum ağrısı gibi problemlerle baş etmelerini öğretmek amacıyla Antalya Şehir Hastanesi bünyesinde faaliyete geçirilen ‘Gebe Okulu’na anne adayları yoğun ilgi gösteriyor.


Gebe Okulu’nda görev yapan kadın doğum uzmanı, ebe, fizyoterapist, diyetisyen ve sosyal çalışmacıdan oluşan ekip, anne adaylarını sağlıklı bir şekilde doğuma hazırladıkları görüldü.


UYGULAMALI GEBE EĞİTİMİ

Gebe Okulu’nda kadın doğum uzmanı dışında; ebe, fizyoterapist, diyetisyen ve sosyal hizmetler uzmanının yer aldığı bilgisini veren Antalya Şehir Hastanesi Gebe Okul Sorumlusu Özlem Candan, “Burada danışanlarımıza uygun gebelik sürecinde yaşadığı fiziksel, psikolojik değişiklikler, beslenmeleri, yine aynı şekilde bu süreci nasıl yönetebilecekleri konusunda bir eğitimimiz var. Sonrasında haftanın bir günü egzersizimiz var. Fizyoterapist arkadaşımız gebelik sürecindeki egzersizlerini yaptırıyor. Nefes egzersizlerini uygulamalı olarak anlatıyoruz. Doğum süreci, doğum sonrası loğusalık bakımı. Bebek bakımı, anne sütü, emzirme bunları hem uygulamalı şekilde gebelerimize anlatıyoruz” diye konuştu.

Anne adaylarının Gebelik okulunu neden tercih etmesi gerektiğini anlatan Candan, “Doğum sürecini nasıl yönetecekler, sonrasında nasıl emzirecekler. Herkes bir şeyleri biliyor gibi davranıyor ama aslında temelinde doğru insanlardan doğru bilgileri almak bu konuda çok önemli. Yanlış bilgileri köreltmek adına kesinlikle tecrübeli kişilerden almaları konusunda gibi okuluna katılmalarını öneriyoruz. Gebelerimizi daha güzel bir şekilde hazırlayıp doğum korkularını özellikle yenmek açısından faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi. 


“NORMAL DOĞUM FARKINDALIĞINI ARTIRMAK”

Antalya Şehir Hastanesi Gebe Okulu’ndan sorumlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Saniye Merve Gülkara gebe okulunun kurulmasındaki amacı hakkında bilgi vererek, “Anne ve baba adayları gebe okulumuzda çeşitli eğitim ve danışmanlık hizmetleri alabilmektedirler. Gebe okulumuzun temel amacı anne adaylarımızı gebeliğin fizyolojik süreci hakkında bilgilendirerek bu süreçte daha kolay başa çıkabilmelerini sağlamak. Aynı zamanda normal doğum sürecinin farkındalığını arttırmak. Doğum ağrısıyla baş etme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak temel amaçlarımızdan biridir. Aynı zamanda okulumuzdaki eğitimlerde doğum sonrası süreçle ilgili de detaylı bilgiler verilmektedir” dedi.


Gebelere doğum sürecinde yardımcı olacak fiziksel aktiviteler yapmaları konusunda eğitim veren Fizyoterepist Özge Dindar,  “Biz de burada fiziksel aktiviteyi neden yaptığımızı, ne şekilde ilerlediğimizi anlatıyoruz. Daha çok gebelik sürecini daha kaliteli geçirmeleri ve doğumu kolaylaştırmak için egzersizler yapıyoruz. Buradaki yaptığımız egzersizler ile hem solunumu doğal doğumda nasıl kullanacaklarınızı solunum egzersizlerinde öğreniyorlar. Hem de kaslarını güçlendirerek doğal doğuma hazırlanmış oluyorlar” diye konuştu. Dindar, egzersizlere 20’nci haftadan itibaren başladıklarını ve hamileliğin 35’inci haftasına kadar devam ettiklerini kaydetti.


“SORU İŞARETLERİM GİTTİ”

6 gün önce doğum yapan ve hamilelik sürecinden Gebelik Okulu’nda eğitim alan Hadiye Dinek aldığı eğitimler ile doğum ve sonrası süreçle ilgili soru işaretlerinin kaybolduğunu ifade etti.


Gebelik okulunda eğitim alan anne adayı Zeynep Nur Yaman ise “20 haftadayken eğitime başladım. Eğitime başlamadan önce sırt ağrılarım aşırı derecede fazlaydı. Hatta 20 haftalık olmama rağmen göbeğimdeki sivrilik fazla olduğu için nefes alışverişimle biraz zorluyordu. Bu süreci başlattıktan sonra süreç bana çok iyi geldi. Sırt ağrılarıma çok iyi geldi. Şu anki çalıştığım pozisyondan kaynakla da sürekli öne doğru eğiliyorum. Bunu destekleyici hareketlerle bana çok faydası olduğunu söyleyebilirim” dedi.


Anne adayı Zuhal Doğan Gebelik Okulu’nu arkadaşından duyarak geldiğini belirterek, “Normal doğum odaklı birisiydim ama ister istemez korkularım oluyordu. Eğitime bunu yenmek adına geldim. Her zaman, her şekilde buraya başvurup buradan bilgi alabileceğimiz de söylendiği için bu da ekstra insanı rahatlatıyor” diye konuştu.