GAZETECİLİK NE HALLERE DÜŞTÜ

Türkiye’nin en güvenilir kurumlarının başında gelirken en güvenilmeyen kurumu hatta mesleği GASTECİLİK oldu. Özellikle son dönemlerde bu had safhaya ulaştı. Kendini meslek etiklerinin üzerinde gören sözde GASTECİ veya TELEVİZYONCU maalesef, “Biz ne yaptığımızı biliyoruz” edasıyla bu durumun yaşanmasına sebep oldu.



Her zaman söylediğim gibi bugün bir kez daha çekinmeden ifade ediyorum. Bizim meslekte de DÜRÜSTÜNÜ mercekle arar hale geldik. Hem dürüstü hem de DOĞRU BİLGİYİ verenleri.  Hani meşhur bir atasözümüz vardır ya, “İğneyi başkasına, çuvaldızı kendine batır” diye.  Kendin için istediğin bir şeyi başkası için de iste, kendin için istemediğin bir şeyi başkası için de isteme. Öyle değil mi?

Niye böyle bir konuyu ele aldığımı anlatayım. Bir TV kanalında bir karne haberi yayımlandı. İnfial oluşturdu. Yapılan araştırmada işin aslı ortaya çıktı. Muhabir işinden oldu! Günümüzde mikrofonlar algı operasyonlarında adeta bir silah gibi kullanılmaya başlandı. Ve yaşanan sonuç baya ortamı gerdi. Biri işinden oldu, diğeri küçük düştü, ama izi silinemedi.

Kalem ve dolayısıyla mikrofon çok önemli bir şeydir. Hele hele bu kalem veya mikrofon bir GAZETECİNİN elinde ise önemi daha da artıyor.  İşte mesele burada. Ehil olmayanların eline geçti bu iki önemli argüman. İnan son dönemlerde bizim mahallede yani medya dünyasında “AT İZİ İT İZİNE KARIŞTI” desem yalan olmaz.



Kalem, vatandaşın yararına kullanılırsa tadından yenmez. Hem kendisini hem de sahibini yüceltir. Fakat bir de SİLAHŞORUN eline geçmişse bu kalem, vay halimize. İçinden irin akar. O zaman hedeftekileri Allah korusun. Art niyetli kalemlerin yazdığı her harf ortalığa pislik saçar, tutulan mikrofondan irin dolu sözler akar. Tıpkı yaşan ET olayındaki gibi.

Her daim gündeme getirdiğim gibi keşke elimizde olsa da polisin verdiği silah ruhsatı gibi kalem ruhsatını da GAZETECİLER CEMİYETİ verebilse bu KALEMŞORLERE!  Aslında bu ve benzeri olaylarda ne kalemlerin ne de tutulan mikrofonların hiçbir suçu yok. Suç onu eline alan ehil olmayan tiplerde, sözde GASTECİLERDE!

Her dönem olduğu gibi bu dönemde de kendini kutsal bir çatının arkasına gizleyen KALALEMŞORLERİ geceden başlayıp tek tek saymaya kalkarsak sabahı zor ederiz. Küçücük beyinleriyle ve at gözlükleriyle baktığı kendilerine has dünyalarındaki kurguladıkları olayları GERÇEKMİŞ gibi kamuoyuna yansıtıp GAZETECİLİĞİN güvenilirliğini yerle yeksan etmekte bahis görmemekteler. Zaten farkında da değiller.

Bu noktada başta iletişim fakülteleri, gazete ve televizyon sahipleri, yöneticiler ile gazeteciler cemiyetleri şapkayı önlerine koyup iyice düşünmemeliler. Çünkü bu iş ZIVANADAN çıktı. Beyler; bakın bir kişi BAKKAL dükkanı bile açmak istese bir sürü kayıt kuyudat istenir. Ya GAZETECİLİK gibi önemli bir meslekte? Bu mesleği YOLGEÇEN HANI olmuşluğundan kurtarın artık.

Yoksa biz daha çok ASPARAGAS, KURGU veya MİZANSEN haber okuyup izleriz. Halkı KANDIRMAKTAN öteye gidemeyiz. Sonrada GÜVENİLİRİZ nutukları atamayız.

GÜVENİLİR OLABİLMEK

Bizim meslekte hakikaten güvenilir olmak çok önemlidir. Gittiğiniz yerde, oturduğunuz mecliste, yazdığınız yazılarla KALE alınmak istiyorsanız GÜVENİLİRLİK çok önemli. Eğer sizde bu vasıf yoksa asla KALE alınmazsınız. Ben niye böyle dediğimi ve düşündüğümü bir olay üzerinden kısaca anlatayım ne demek istediğimi anlayın.

AK Parti Antalya İl Başkanı (önceki dönem) İbrahim Ethem Taş’ın milletvekili aday adaylığı için istifa edeceğini 30 Kasım 2022’de bu sütunlarda kaleme almıştım. Ardından da Taş, 13 Ocak 2023’te istifa etti. Bu konu yine bu sütunlarda yer aldı. Hatta İl Başkan Yardımcısı Avukat Ahmet Onaran ve Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Ali Çetin’in adaylıklarının net gibi olduğuna vurgu yapmıştım.

Ardından da 18 Ocak 2023’te ‘AK Parti’de ateşten gömleği kim giyecek’ başlıklı yazıyı sizlere sundum. 8 başkan aday adayının isimlerini tek tek sıraladım. Hepsi ile görüşüldü. Daha sonra da 24 Ocak’ta ‘AK Parti’de başkan bugün belli olacak’ başlıklı yazım yayınlandı. Bu yazımda Ali Çetin, Osman Ülker, Osman Ali Eciş, Ahmet Onaran ve Ömer Akbaş’ın AK Parti Genel Başkanı ile tek tek mülakata gireceğini ifade etti.



Saydığım 5 isimin hepsi Ankara’ya çağrıldı. Çarşamba günü akşam saatlerinde karar açıklandı ve AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin oldu. Bana göre MALUMUN İLANI! Dün, TAZE KAN ALİ BAŞKAN ve diğer aday adayları, İl Kadın Kolları ile Gençlik Kolları başkanlarının katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Herkes TAM DESTEK mesajı verdi.

Şimdi buraya kadar yazdıklarımda bizim mesleğin ne kadar önemli olduğunu anlatmama yeterli olmuştur sanırım. Doğru bilgi ve güvenilirlik olmazsa olmazımız olmalı. Yoksa televizyon haberciliğinde çuvallayın muhabir kızımızdan farkımız kalmaz. Peki gelinen noktada gelen bir soruyu cevaplayayım. Herkes Ali Çetin’in Aksu ve Büyükşehir Meclisi Üyeliği ile Grup Başkan Vekilliği durumunu sorduğu için araştırdım.

Öncelikle üç görev için yasal bir sıkıntı yok. Tek konu ETİK meselesi. Çünkü hem meclis üyesi olup, hem il başkanı olmak sıkıntılı. Çünkü il başkanı aynı zamanda grup başkanı! Hal böyle olunca AK Parti İl Başkanı Ali Çetin’in ETİK olarak İSTİFA ETMESİ gerekiyor. Yerine ise Büyükşehir’de İYİ Partili Nevzat Akcan, Aksu’da iye AK Partili bir isim gelecek.

Bunlar olur mu olmaz mı bilemem. Lakin geçmişte Hüseyin Samani Meclis Üyesi iken İl Başkanı olmuş ve İSTİFA EDİP yerine Adlıhan Dere Meclis Üyesi olmuştu.

 

 

 

Scooterlar için yeni düzenlemeler yolda

Uygunsuz scooter kullanımı dünyanın gündeminde. Meydana gelen kazalar sebebiyle de yeni düzenlemeler getirilmesi bekleniyor. Bu düzenlemelerle scooterlara ağırlık sensörü takılacak ve araçların hızına uydu üzerinden müdahale edilebilecek.

 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, scooterların güvenli kullanımı için taslak çalışması hazırlıyor.

Bu çalışma uygulamaya girerse, bir scootera aynı anda 2 kişinin binmesini önlemek için sensörler takılacak.Hız sınırı saatte 50 km’nin üzerinde olan yollarda scooter kullanımına uydu üzerinden müdahale edilecek. Böylece hız limiti 80 km olan bir yolda scooterın hızı önce 10’a, ardından 5’e düşürülecek ve durması sağlanacak.

"BU TEDBİRLER DÜNYADA İLK OLACAK"

Dünyada scooter kazalarının en önemli nedenleri olarak, 2 kişiyle kullanım ve 50 km’nin üzerinde hıza çıkmak gösteriliyor. Yeni yönetmelikle bu nedenlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

14 Nisan 2021 yönetmeliğinin dünyada scooter ile ilgili ilk düzenleme olduğuna dikkati çeken yetkililer, "Bu yönetmelik Rusya, Çin tarafından inceleniyor. Şu anda çalıştığımız sensör ve uydudan müdahale tedbirleri de dünyada ilk olacak" değerlendirmesinde bulundu.

"SCOOTERLARIN YAYA YOLLARINDA KULLANIMI KESİNLİKLE YASAK"

"25 kilometre hızla scooter kullanan 90 kilo ağırlığındaki bir sürücü, yayaya çarptığında kırığa, kafa travmasına, korkuya, paniğe neden olabiliyor. Bu hız sınırının düşürülmesi düşünülüyor mu” sorusu üzerine yetkililer şu yanıtı verdi:

"Scooterların yaya yollarında kullanımı kesinlikle yasak. Scooterlar, bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa buralarda, yoksa taşıt yolunda kullanılabilir, kaldırımlarda kullanılamaz. Yerel yönetimlerin hız limitini il ve ilçelerin yol durumlarına göre 25 km’nin altına indirme yetkisi var. Mesela Ankara ve İstanbul’da 20 km/s’ye düşürüldü. İsteyen belediye bunu 15 km/s’e de indirebilir."