GAZETECİLERİN TULUMCULARI

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde, CHP ve HDP’ye yakınlığı ile bilinen sözde gazetecilere kıyak yapıldığı ortaya çıktı. Kentte internet gazeteciliği yapan CHP Kocaeli Milletvekili Adayı E.K. ile HDP seviciliği ile tanınan İ.Ö.’nün, yakınları üzerine şirket kurup Büyükşehir’e tek kullanımlık tulum ve hijyen malzemesi sattığı belirlendi. Gazetecilik mesleği dışında türlü oyunlarla, kirli işlere kalkışan sözde gazetecilere tepkiler yağarken, skandal olayın patlamasıyla birlikte, kentte mesleğini hakkıyla yerine getiren gazeteciler, tulumcu gazetecileri adeta topa tuttu.

Her sektörde olduğu gibi basın sektöründe de çürük elmalar çıkıyor. Antalya’da basın camiasını derinden yaralayan gelişmede, kentte faaliyet gösteren bir haber sitesinin genel yayın koordinatörü E.K. ile genel yayın yönetmeni İ.Ö.’nün yaptığı kirli işler, gün yüzüne çıkınca akıllara kalemini satan gazeteciler geldi.

YÜZ KARASI OLARAK TARİHE GEÇTİLER

E.K. ile İ.Ö.’nün yaptıkları yayınlar ve yazılarla bazı kurum ve şahıslardan menfaat sağladığı ortaya çıktı. Tarafsızlığını kaybeden ve kalemini satmaktan çekinmeyen, partili bu iki gazetecinin Büyükşehir Belediyesi’ne tek kullanımlık tulum sattığı ortaya çıktı. Gazetecilik mesleğinin arkasına dayanarak, ‘tulum’ işi yapan sözde gazeteciler, basın sektöründe bir ilk olarak tarihe geçtiler. Antalya kamuoyu, bu kirli tezgahın bir an önce açıklığa kavuşması için ilgili kurumların harekete geçmesini bekliyor.

OĞUL VE KARDEŞ ADINA ŞİRKET

E.K.’nın, 20 yaşındaki oğlu U.K’nın üzerine kurulan Plato Gazetecilik Ltd. Şti. üzerinden Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden 95 bin 904 lira ödeme aldığı belgelendi. İ.Ö.’nün ise kardeşi üzerine kurduğu Kitle Gazetecilik şirketi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden 48 bin 843 lira ve 39 bin 798 lira olmak üzere iki seferde toplam 88 bin 641 lira ödeme aldığı ortaya çıktı. Tek kullanımlık tulumların üç seferde doğrudan temin yöntemi ile gerçekleştirildiği öğrenildi.  Tulum adet fiyatının piyasanın çok üstünde olması alımı gerçekleştiren belediye bürokratlarına zimmet çıkacağı ifade edildi.

TEK ADRESTE İKİ ŞİRKET BULUNUYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesine tek kullanımlık tulumların üç seferde doğrudan temin yöntemi ile 184.545 bin TL değerinde gerçekleştirildiği öğrenildi.  Tulum adet fiyatının piyasanın çok çok üstünde olması alımı gerçekleştiren belediye bürokratlarına zimmet çıkacağı korkusu belediyenin gündeminde yer alıyor. Enver Özyol adına kurulan şirket adresi ile haberimizvar.net internet sitesinin, aynı adreste bulunuyor. Antalya Büyükşehir Belediyesinin konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklamada bulunmaması şeffaf belediyecilik konusunda vurgu yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun söyledikleri ile tamamen çelişiyor.     

O GAZETECİLERİN KİRLİ GEÇMİŞİ

Haksız kazanç elde eden ve kalemini satan E.K.,’nın geçmişine baktığımızda birçok skandal patlak veriyor. Bir dönem Kocaeli’nde AK Parti kadrolarında görev yapan E.K., benzer istekleri ve tehditkar habercilik anlayışı ile tepki toplamıştı. Kocaeli’nde kalemini satarak lüks içinde yaşamak isteyen E.K.’ya AK Partililer izin vermedi. AK Parti’den CHP’ye geçen E.K., Kocaeli Milletvekili adayı oldu. Siyasetle gazeteciliği bir arada götürmeye çalışan E.K., Kocaeli’nde ifşa olunca rotayı Antalya’ya çevirdi. Kocaeli’ndeki davranışlarına Antalya’da da devam eden E.K.’nın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile sürekli poz vermesi dikkat çekti.

HDP SEVİCİSİ KİRALIK KALEM İ.Ö.

Olayda adı geçen bir diğer sözde gazeteci İ.Ö. ise tam bir kiralık kalem gibi işini yapıyor. Nereden menfaat sağlarsa o tarafı tutuyor. Rant sağlayamadığı kurum ve kişileri ise yazdığı yazılarla karalamaktan başka bir şey yapmıyor. Çalıştığı kurumlarda sürekli sorun yaşayarak işten çıkartılan İ.Ö.’nün borç batağında olduğu ve kalemini satarak yaşamını sürdürdüğü söyleniyor. Geçtiğimiz günlerde Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz’ın Konya’ya yaptığı yolculuk sırasında çektiği videoda aracın içinde görülen Antalya Büyükşehir Belediyesi logosunun haberini yapan İ.Ö., Büyükşehir Belediyesi bürokratlarından aldığı talimatla haberi kaldırmıştı. Sözde gazetecinin karşılığında ne aldığı ise bilinmiyor.

GAZETECİLERDEN “TULUM” TEPKİSİ

Tulum vurgununu ilk ortaya çıkaran Murat Kat’ın sahibi olduğu Siyaset Antalya Gazetesi oldu. Haberin ardından kentte mesleğini hakkıyla yerine getiren gazeteciler, köşe yazılarıyla duruma tepkisini gösterdi. 'Tulumcu Gazeteciler Sesiniz Kesildi' başlığıyla bir yazı kaleme alan Okan Dilek yazısında, 'Sen bizi salak mı zannediyorsun' diye sorunca İ.Ö de sayfasında 'zannetmiyorum salaksın' diyerek açıkça dalga geçerek hakaret etti.

GÜNDOĞDU: ŞU TULUM MESELESİ

Antalya Büyükşehir’e tulum satan gazetecilerle ilgili gazeteci Dursun Gündoğdu da ‘Şu Tulum Meselesi’ başlığıyla bir yazı kaleme aldı. Gündoğdu yazısında, “Gazetelerde olmasa bile internet medyasında yayınlandığı ve belgeli olduğu için yazıyorum. İddiaya ve ortaya çıkan belgelere göre, iki gazeteci, çoluğuna çocuğuna, kardeşine şirket kurdurup Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne 200 bin TL’ye yakın bir tutarda tulum satmış… Yani bildiğimiz naylon tulumlardan… Belediye direkt gidip tulumu üreten firmadan almamış, gazetecilerin yakını bu iki şirketi aracı yapıp tulumları da onlardan almışlar. Hani gazetecilere, afiş, broşür, matbaa, baskı, gazete, reklam, banner, organizasyon işi yaptırsalar anlarım da ‘Tulum’ işi bana da garip geldi doğrusu” ifadelerine yer verdi.

AKDENİZ TELGRAF: TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ

Akdeniz Telgraf Gazetesi’nden Deniz Demirel ise, ‘CHP'li gazeteciler fena çuvalladı... Üç seferde 184 bin 545 lira götürmüşler!’ başlığıyla olaya tepki gösterdi. Antalya yerel basınında son dönemde adından sıkça bahsettiren haberimizvar.net yerel haber sitesinin, eşi benzeri görülmemiş bir skandala imza attığını duyuran Demirel, ‘takke düştü kel göründü’ diyerek olayı yorumladı.

YENİ AKİT: REZİLLİK PAÇALARINDAN AKIYOR

Yeni Akit Gazetesi, Antalya Büyükşehir'de patlak veren tulum olayını 'Rezillik paçalarından akıyor! İşte CHP'li Belediye'den HDP'li isme akan para' başlığıyla duyurdu. Haberde, “Antalya Büyükşehir Belediyesi ile alışveriş yaparak piyasanın üç katı oranında haksız gelir elde eden CHP Kocaeli Milletvekili adayı E.K’nın iş ortağının da HDP'li olması, CHP'li belediyelerden kaynakların ittifak ortakları HDP'ye nasıl aktarıldığını yeniden gözler önüne serdi” ifadelerine yer verildi.

SKANDAL OLAYA, İLÇELERDEN TEPKİ

Antalya Güncel Gazetesi ise, ‘Antalya Hizmet Bekliyor CHP'li Büyükşehir Tulumcu Gazetecilere Çalışıyor' başlığıyla okurlarına duyurdu. Skandal olay Antalya’da yayım hayatını sürdüren ilçelere de sıçradı. Manşet Alanya Gazetesi, tulum olayını okurlarına 'Antalya büyükşehirden 3 seferde 184 bin 545 lira götürmüşler!' başlığıyla duyururken, Alanya Adres Gazetesi ise haberi, 'Antalya BŞB'den 3 seferde 184 bin 545 lira götürmüşler!' başlığını kullandı.

ÇÜRÜK ELMANIN ÇÜRÜK SAVUNUCULARI

Antalya’da basın camiasını derinden yaralayan gelişmede, tulumcu gazetecileri aklayan ve savunucu bir yazı kaleme alan sözde gazeteci Mehmet Talay’a da tepkiler gecikmedi. ‘Bir Belgenin Sızdırılmasının Vehameti’ başlığıyla sosyal medyadan paylaşım yapan Talay, çürük elmaların çürük savunucusu olarak kayıtlara geçti. Talay, mesajında, “Bir gazetecinin kurduğu şirket üzerinden Büyükşehirle yaptığı ticari işleme ait faturalar sosyal medya üzerinden servis edildi. Bana göre hukuki olan bu işlemin her hangi etik olmayan yanı da yoktur. Sonuçta insan gazeteci ya da başka bir meslek grubunda olmakla ticaret yapamaz diye bir hüküm yoktur. Ancak kimileri bu olayı “sol ahlakla” sorgulamaya ve bu gazetecileri “solcular böyle bir şey yapmaz” şeklinde yargılamaya başladılar. Bu türden sorgulamaları ve yargılamaları yapanlara şu kadarını sormak yeterli sanırım” dedi.

OLGUN MATUR, PİYASAYA ÇIKTI

FETÖ kapsamında 11 ay tutuklu kalan gazeteci Olgun Matur da, Mehmet Talay’ın paylaşımına destek niteliğinde yorum yaptı. Matur, “Ne yapsalardı, kalemlerini satsalar daha mı iyiydi... Gazetecinin ticaret yapma hakkı yok mu..” şeklinde savundu.

MAHSUM ALTAŞ