GAYRİMENKULDE FAHİŞ FİYAT KRİZİ

Sevgili okurlar, pandemi nedeniyle bazı işyerleri aylarca kapalı kaldı. Birçok esnaf evine ekmek parası götürmek bir yana giderleri karşılayamadığı için hazırdan yedi. Kıyıda köşede birikmiş parası olmayanlar ise ya bir malını sattı, ya da borçlandı. 

Bu süreçte kira artışları da tüketici enflasyonuna endekslendi. Ancak tüketici enflasyonuna endekslenen kira artışları mülk sahiplerini ile kiracıları da karşı karşıya getirdi.

Çünkü ev fiyatlarında çok korkunç bir artış meydana geldi. Bu artış ise inşaat malzemelerindeki yükselişten kaynaklandı. Demir, çimento zamlandıkça fiyatlar daire fiyatlarına da yansıdı.

Dairesini kiraya veren de kiraları artırma yoluna gitti. Kimse önünü göremez hale geldi. Nitekim ülke genelinde birçok müteahhit de 15 günlüğüne inşaat malzemelerindeki artışı protesto etmek için iş durdurma kararı aldı.

Bu eyleme Antalya’daki birçok müteahhit de katıldı. Bu eylem devam ediyor. Ama bu sıkıntı iş bırakmakla çözülebilecek gibi de görünmüyor. Çünkü her sektörde olduğu gibi inşaatta da fiyatları piyasa kendisi belirliyor.

TÜİK’İN açıkladığı rakama göre belirlenen kira artışlarına bakmıyor piyasa. Borsa gibi fiyatı pazar belirliyor, arz talep meselesine dayanıyor.

Örneğin Antalya’nın Konyaaltı ilçesi. Antalya’da emlak fiyatlarının ve kira artışlarının en fazla kendisini hissettirdiği yerlerin başında geliyor.  Ben de 2005’ten beri bu ilçede yaşıyorum.

Şöyle bir baktım emlak fiyatlarına. Ortalama ikinci el bir dairenin fiyatı 1 milyon liradan başlıyor. Kiralıklara baktım: 4-5 bin lira arasında oynuyor.

Neden?

Çünkü bu bölgenin cazibesi her geçen gün artıyor. Konyaaltı’nın cazibesinin artmasında bölgeye kazandırılan sahil projesinin de büyük payı var.  Her gün binlerce insan sahil yolunda yürüyüş yapıyor, spor yapıyor. Buradaki tesislerden ücretsiz olarak yararlanıyor.

Hatta Konyaaltı’nın cazibesinden dolayı bu ilçeye sınır olan komşu ilçelerden bazı mahallelerin Konyaaltı’na bağlanmak istediğini bile duyuyorum. Neden diye sorunca "Konyaaltı ismi bile bir dairede en az 50 bin lira fark yaratıyor" diyorlar. Bu bölgedeki kira ve emlak fiyatlarındaki artışın bir bakıma sorumlusu Konyaaltı’na kazandırılan sahil projesidir.

Kente rant kazandırmak böyle bir şey. Hatta 2019 seçimlerinde Konyaaltı Belediye Başkanlığına seçildikten sonra Salı Grubu toplantısına katılan Semih Esen Konyaaltı’nın bundan sonra da prim yapmaya devam edeceğini söylemişti.

Bildiğim kadarıyla bu ilçede neredeyse inşaat yapabilecek pürüzsüz hiç arsa bile kalmamış.  

Öte yandan TÜİK’in açıkladığı istatistiklere göre Antalya’da 2020 Ağustos ayında 6 bin 50 konut satılmış. Bu rakam 2021 Ağustos ayında yüzde 9,3 oranında azalarak 5 bin 487’ye gerilemiş.

Konut satışlarında 2021 Ağustos ayında Antalya 5 bin 487 konut satışı ile İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra en fazla konut satılan 4. il oldu. Komşu illerimizden Isparta’da 2020 Ağustos ayında 869 konut satılırken 2021 Ağustos ayında yüzde 3,1 oranında azalarak 842 konut satılmış. 

Burdur’da ise 2020 Ağustos ayında 434 konut satılırken 2021 Ağustos ayında bu rakam 22,1 oranında azalarak 338’e düşmüş.