GAFLET PERDESİ

Dünyada sabahı olmayan gece olmaz. Fakat bazı insanlar akşam diri ve sağlam yattığı halde sabah uyanamaz. Hz Ali Efendimiz buyuruyorlar “İnsanlar uykudadır, öldükten sonra uyanırlar. Fakat bu gaflet perdesini herkes ölmeden evvel yırtamaz”.

Etraf iyice kararmadan şafak sökmez. Güllerin etrafında bülbüller pervane gibi dönüp öter de, Ezan-ı Muhammedi’yi sevdiğini söyleyen Müslümanlar niçin ezan okunurken camiye koşup gelmez.

Eğer yaptığımız yanlışlardan, günahlardan vazgeçmez pişmanlık yaşamazsak maalesef cehennemde klima yoktur. Cehennem ateşini söndürecek ancak pişmanlık gözyaşlarıdır. Kendini bilen, düşünen insan bile bile günah işlemez. 

Aklı başında olan insan bu büyük ikazdan ders alır ve hemen uyanıp Allah’a (cc) teslim olup ibadetlerini aksatmaz. Eğer biz Allah (cc) ve Resulüne (sav) teslim olup görevlerimizi tam yaparsak vatan bölünmez, bayrağımız semadan inmez, minarelerde ezanlar susmaz, camiler cemaatsiz kalmaz inşallah!

Bazı kimseler güvendiği birisi ile dünürcülüğe gider. Fakat güvenilen adam talip olunan kızı beğenip kendi oğluna almak ister. Bir bahane ile ortaya çıkıp karakterini gösterir ve kızı kendi oğluna ister. Halbuki atalarımız boşa söylememiş, “çatılı eşek arasına girilmez!”.

Bazı kimseler aile arasında en küçük bir meseleyi büyütüp kavga edince aynı evde günlerce dargın dururlar. Aile çok özel bir müessesedir. Toplumun çekirdeğini oluşturur. Aile içinde elbette tartışmalar, kavgalar olabilir. Ama mesele uzatılmaz, eşler birbirine darılmaz. Yatak ayrılırsa o yuva dağılır. Bir pire için yorgan yakılmaz. Akıllı insan eşini üzmez.

Aklı başında olan anne ve baba evlatlarına adaletli davranır. Evlatlar da anne ve babayı kötülemez, yermez. Her işte akla güvenilmez. Ebu Cehil ruhlu adama doğru söz anlatılmaz. Sağlık sarsılmadıkça sağlığı korumak akla gelmez.

İki kişi konuşurken laf arasına girilmez. Her zaman köprülerin altından su geçmez. Köpek sahibine ihanet etmez. Hayvanlar şekerli bir şey yemediği için dişleri çürümez. Bıçak sapını kesmez, terzi paçasını dikmez, kalp doktoru alkol alıp kalbini düşünmez.

SON SÖZ

Hazinedar uyanık olursa işler bozulmaz, malı hesaplı tutar ve kendini de yakmaz (2769). Akıllı olan insan hiçbir şeyi unutmaz, işini hesaplı ve düşünerek yapar. Asla yanılmaz (2770). Yusuf Has Hacib