Fuar turizmi kış sezonunu hareketlendiriyot
Tatilin yanı sıra fuar turizmiyle de ön plana çıkan Antalya, ticari organizasyonlarla her yıl binlerce yerli ve yabancı firma ile alıcıya ev sahipliği yapıyor.

Tatilin yanı sıra fuar turizmiyle de ön plana çıkan Antalya, ticari organizasyonlarla her yıl binlerce yerli ve yabancı firma ile alıcıya ev sahipliği yapıyor.
Turizm ve tarım başta olmak üzere birçok alanda yılda 20'den fazla fuarın düzenlendiği kent, firmaların yurt dışına açılmasına katkı sağlıyor.
Fuar şirketlerinin yanı sıra bazı dernek ve sivil toplum kuruluşlarınca Antalya Expo Center ile Nest Convention Center ağırlıklı olmak üzere çeşitli otellerde organize edilen fuarlara katılmak için binlerce kişi kente geliyor.
Otellerde konaklayan, şehir içi gezi turlarına katılan fuar ziyaretçileri, tatil turizminin durgun olduğu kış döneminde kentteki hareketliliği artırıyor.
Ülkenin ve kentin tanıtımına, turizm gelirinin artmasına katkı sunan fuarlar, ayrıca sektörlerin yeni gelişmelerden haberdar olmasına ve ihracatta yıllar boyunca sürebilecek işbirliklerinin temellerinin atılmasına vesile oluyor.
Bu yıl, sezonu 17-20 Ocak'taki 33. Hotel Ekipman ve 29. Food Product fuarlarıyla açan Antalya, aralarında Hasyurt Tarım, Traktör, Tarım Makineleri, Ekipmanları ve Teknolojileri, Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze, Antalya Turizm, Yöresel Ürünler (YÖREX), Gayrimenkul Projeleri Yatırım, CNR İdentex Ağız ve Diş Sağlığı ile Growtech Antalya Tarım fuarlarının bulunduğu 20'den fazla organizasyona ev sahipliği yaptı.
Tamamen ihracata yönelik Eksposhoes Ayakkabı Saraciye ve Moda Fuarı, Deri ve Kürk Moda Fuarı (Leather&Fur Fashion Show) ile Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici ve Marka Buluşmaları Zirvesi de yıl içinde ikişer kez düzenlendi.
BAZI FUARLAR NETLİK KAZANDI
Kentte en fazla fuarın organize edildiği Anfaş Expo Center'da gelecek yıl için de fuar takvimi şekillenmeye başladı.
2024'ün fuar sezonu, 16 Ocak'ta başlayacak Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile açılacak. 19 Ocak'a kadar sürecek fuar, yerli ve yabancı sektör temsilcilerini buluşturacak.
Netlik kazanan fuar takvimine göre 30. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı 6-9 Şubat'ta; Kamp, Karavan, Doğa ve Su Sporları Fuarı 28 Şubat-3 Mart'ta; Antalya Exclusive Jewellery Show 17-19 Mayıs'ta; Güzellik, Kozmetik ve Kişisel Bakım Fuarı 22-24 Eylül'de; 2. Traktör, Tarım Makinaları ve Ekipmanları Fuarı 8-12 Ekim'de; 23. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı 27-30 Kasım'da; Sebze, Meyve, Paketleme, Depolama, Taze Ürün, Ekipman ve Teknolojileri Fuarı 4-6 Aralık'ta yapılacak.
Gelecek yıl sezon, 11-13 Aralık'taki 2. Otel Teknik Ekipman ve Malzemeleri İhtisas Fuarı ile sona erecek.
"ANTALYA'YI FUARLARLA CANLANDIRIYORUZ"
Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, AA muhabirine, her fuar döneminde kentteki hareketliliğin daha da arttığını ve taksiden restorana, otelden AVM'lere kadar tüm esnafın bu hareketlilikten nasibini aldığını söyledi.
Kovid-19 salgını döneminde fuarların öneminin daha iyi anlaşıldığını dile getiren Bıdı, özellikle bu süreçten sonra fuarların sayısında ve katılım oranlarında artışlar yaşandığını ifade etti.
Fuarlar konusunda önemli bir potansiyele sahip olan Antalya'nın, ülke genelinde de en fazla fuara ev sahipliği yapan kentler arasında yer aldığını, kentteki altyapı yatırımlarıyla fuar turizminin geleceğinin daha parlak olduğunu dile getiren Bıdı, şöyle konuştu:
"Havalimanının kapasitesi 85-90 milyonlara çıkıyor. Türkiye'nin yurt dışına açılan kapısı. Bugün Antalya'yı dünyada tanımayan yok. Antalya artık bir dünya kenti. Yakın zamanda fuarlar kenti de olacak, bu yolda hızla ilerliyor."
Bıdı, fuar ziyaretçilerinin memnun kaldığı takdirde tatil için ailesiyle tekrar geldiğini aktararak, "Turistin daha az olduğu ölü sezon olarak nitelendirilen kış sezonunda fuarlarla Antalya'yı canlandırıyoruz." dedi.
Fuarların, buluşma noktası olduğuna işaret eden Bıdı, "Yerli üretici buraya ürünlerini getiriyor, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından alıcılar geliyor. Firma ürününü tanıtıyor ve belki 10 yıl, 20 yıl sürecek bir iş ortaklığının temeli atılıyor. Birbirlerini tanımayan insanlar burada kaynaşıyor, ticari ilişkilerini geliştiriyor. Birçok firma fuarlar sayesinde ihracatla tanışıyor." ifadelerini kullandı.
Giderek kutuplaşan bir ortamda diplomasinin rolünü ve temel ilkelerini yeniden tanımlama yolunda diyaloğa ilham vermeyi amaçlayan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kentin turizminin hareketlenmesine de katkı sağlıyor.
Antalya'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle Tahtalı Dağı'nın zirvesinde kar yağışı etkili oldu.
Her yıl milyonlarca turistin tatil yaptığı Antalya'da, yerli ve yabancı misafirlerin tertemiz tesislerde konaklaması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının iç turizm pazarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, yerli turistin tercihinin Akdeniz ve Ege olacağını belirterek, “Özellikle Side, Alanya bölgesinden başlayıp daha sonra işte Belek, Kundu bütçeye göre Kemer bölgelerinde yoğunluk olacaktır. Bir de yerli turistin Ege'ye yönelebileceğini düşünüyorum” dedi.
Nevruz, Paskalya, Ramazan Bayramı ve ara tatilin arka arkaya denk gelmesi Antalya'da hem sezon açılışını öne çekti hem de otellerin doluluk oranlarını yükseltti.
Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir otelde erkek sayısı fazla olduğu gerekçesi ile 2 erkek müşterinin rezervasyonunun iptal edilmesi hakkında konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, “Maalesef çok kötü bir uygulama. Gerçekten ayrımcılık söz konusu” dedi.
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 2025 turizm sezonu için umut verici bir tablo çizdi. Karaer, Avrupa’dan gelen rezervasyon rakamlarının bu iyimserliği desteklediğini vurguladı.
Ramazan Bayramı ile birlikte yaz turizm sezonunun başlayacağını söyleyen AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Bu sene eğer savaş biterse gelen Rus turist rakamı 4 milyonun üzerine çıkacak. Sadece en olumsuz söyleyeceğimiz şey Benelüks ülkelerin dediğimiz Belçika ve Hollanda geçen seneye göre biraz durgun gidiyor” dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmde bu yılın Avrupa pazarı için çok hareketli geçeceğini belirterek, “Alman ve İngiliz pazarı bu yılı artıda tamamlayacak.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kruvaziyer turizminde şubat ayında yolcu hareketliliğinin geçen yıla göre yüzde 509,3 artışla 29 bin 826 olduğunu bildirdi. Bakan Uraloğlu, kruvaziyer turizminde yıla yolcu rekoruyla başlanan Türkiye'de, iki ay üst üste ay rekoru kırıldığını ifade etti.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz