FİYATI İLE CEP YAKIYOR!

Kökenleri Kuzey Amerika'ya dayanan aronya meyvesinin hasadına Yalova'da başlandı. Meyvenin kilosu, henüz dalındayken bile 80 TL'den satışa çıkarılıyor.

Türkiye'de aromatik meyvelerin hasat dönemine girildi. Mersin'de guavaların hasat edilmesinin ardından bu kez de Yalova'da aronya meyvesinin hasadı gerçekleştirildi. Soğuk algınlığına iyi gelen ve daha birçok yerde kullanılan meyvenin kilosu, henüz dalındayken bile 80 TL'den satılıyor.

"BİRÇOK ALANDA KULLANILIYOR"

Tarım ve Hayvancılık Yalova İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova aronyasının doğuşu ve bugünlere geliş sürecinden bahsederek, aronya meyvesinin hem gıda hem de eczacılık sanayiinde kullanıldığını, taze ve kuru meyve olarak da değerlendirildiğini, çok yüksek miktarda antosiyanin ve flavanoidler içerdiğini anlattı.

Ekonomik değeri yüksek olan aronya meyvesi, farklı alanlarda kullanılabiliyor. Aronya meyveleri meyve suyu, dondurma ve süt sanayisinde, kurusu meyvesi ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda, baharat, reçel, marmelat ve konserve sanayisinde, kuru yaprağı ve kuru meyvesi çay olarak kullanılıyor. Kuru meyvesi, çiçekleri, kökleri ve yaprakları ilaç sanayisinde değerlendirilebiliyor. Aronya krem ve sabunlarda, cilt bakımında ve esans ham maddesi olarak kozmetik sanayisinde de kullanılıyor.

İHA