‘Fiş’ cezalarına teşvik formülü

Fiş alınmadığı ya da verilmediği takdirde ceza verilmesi sistemine karşı olduklarını belirten Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Burada tüketicinin de, tacirin de mağdur edilmemesi gerekir. Ceza değil, burada yapılması gereken uyum ve ara bulmak daha önemlidir” dedi.

Alışverişte fiş veya fatura kesmeyen esnafa ceza artırılıyor. Bir kere yapana ceza 10 bin lira olacak, her tekrarda bu tutar artacak. Fiş almayanlar da 5 bin lira ceza ödeyecek. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Fiş alınmadığı ya da verilmediği takdirde ceza verilmesi sistemine doğru bulmadıklarını belirterek teşvik edilmesi gerektiğini savundu.


GÜNDÜZ “ESKİYE DÖNDÜK”

Yaklaşık 20 yıl önce ‘her alışverişe bir fiş’ diye bir uygulama olduğunu hatırlatan Gündüz, “Eskiye döndük diyebiliriz. Ancak burada tüketicilerimizin bu yöndeki zorlanmasını biz doğru bulmuyoruz. Çünkü tüketici bilinçli olan taraf değildir. Tacir işini bilmek zorundadır. Tacir fişini kesmek zorundadır. Eğer tüketici fişini almadıysa nereden aldığı tespiti yapıp tacir cezalandırılmalıdır. Bu konuda tüketiciye böyle bir ceza yüklenmemesi gerekir” diye konuştu.

Bu uygulamada tüketiciye ceza yerine teşvik edilmesi için indirim gibi uygulamalar yapılması önerisinde bulunan Gündüz, “Eskiden fatura fiş biriktiriyorduk. Bundan dolayı da tüketici de memnundu. Eğer ben fiş alacaksam; tamam, vatandaşlık görevim. Ama bu tüketicinin işine yaramayacak olan bir fişi niye alsın? Esnaf ‘fiş almasan ben sana yüzde 18'i indirim yaparım’ diyor. O zaman indirim yapan taciri burada cezalandırması gerekir. Tüketiciyi değil” dedi.

CEZA DEĞİL BİLİNÇLENDİRİLME

Fiş alınmadığı ya da verilmediği takdirde ceza verilmesi sistemine karşı olduklarını belirten Gündüz “Tüketiciler Birliği olarak pek cezadan yana değiliz. Çünkü ceza iyi bir şey değil. Burada tüketicinin ve tacirin bilinçlendirilmesi gerekli. Vergi oranlarının düşürülmesi lazım. Bugün yüzde 20 KDV gerçekten esnafın da belini bükmektedir. O da bu yönde pazarlık yapmaktadır. Burada tüketicinin de, tacirin de mağdur edilmemesi gerekir. Ceza değil, burada yapılması gereken uyum ve ara bulmak lazımdır” diye kaydetti.

TEŞVİK YAPILMALI

Vatandaşı devletle polis ile zabıtayla korkutulmaması gerektiğini ve bu yöntemin çözüm olmadığına dikkati çeken Gündüz, “Burada teşvik yapacaksanız yapın. Fişini, faturanı getir kardeşim. Ben sana şu kadar prim vereceğim gibi bir teşvik yapılmalı. Ama vatandaş bundan hiçbir şey elde etmeyecekse vatandaş yüzde 12, yüzde 18, yüzde 20 düşecek olan üründe niye fatura alsın? Yani 100 liralık üründe 20 lira, 1000 liralık üründe 200 lira düşüyorsa niye bunu tercih etmesin? Yani burada enflasyonu düşürmeniz lazım. Enflasyonu düşürmek için mücadele etmemiz gereken, mücadele edilecek yollardan biri de bu değil” dedi.

TÜKETİCİLER NE DÜŞÜNÜYOR

Bazı vatandaşlar fiş alırken bazıları almadığını bazıları da alıp attıklarını ifade ediyor.


Ahmet Burak Erdur,  “Çoğu zaman alıyoruz. Fiş alınmadığında 5 bin lira ceza ödeneceğini sizden öğrendim. Acelemiz yoksa alırız, yoksa yine almayız, devam ederiz. Nereden bilecekler ki?” diye konuştu. 


Aşur Düzenli ise “Çoğu zaman almıyoruz. Alsak bile hemen oradaki kutuya atıyoruz. 5 bin lira ceza varmış artık alırım” dedi.


Saim Dikmen “Fişi almadığımız takdirde 5 bin lira ceza ödeyeceğimizi biliyorum, o yüzden artık alırım” diye ifade etti.


Mustafa Meneviş, fişi alıp attığını ifade ederek “Fişi aldım ancak içerideki kutuya bıraktı. Fişimizi almadığınızda 5 bin lira ceza ödeyeceğinizi bilmiyordum. Bundan sonra alırım” diye konuştu.