FIRSATÇILIK KUL HAKKIDIR

İyi bir Müslüman, iyi bir insan fırsat gözüyle bakıp, haram helali düşünmeden fahiş fiyat uygulayamaz. Ruhu pas tutmuş kirli insanlar, deprem olup insanlar can derdine düştüğünde, yatacak yeri olmadığında ev kiralarına zam yapıyorlar. Vicdanını buzdolabına koyup paradan başka bir şey görmüyorlar.

***

Ülke ekonomisi sıkıntıda olabilir. Normal karşıladığım için değil ama ülkemiz dönem dönem bu sorunlarla maalesef karşılaşıyor. Ama buradaki üzücü mesele ülkemiz insanının da bunu kullanıyor olması. Ekonominin gidişatını görüp fırsat bu fırsat elindeki aracı iki kat fiyat yazıp satacaksın.

***

Evine, arsana değerinin çok üstünde fiyatlar yazacaksın. Toplum içinde konuşurken dinden, imandan, ahlaktan bahsedeceksin. Kardan insanlar yolda kaldığında otel fiyatlarını uçuracaksın. Hem bunun bir parçası olup hem de hayat pahalılığından şikayet edeceksin. Bu Müslümanlığa yakışmaz.

***

Geniş bir ufku olmayan, saygın ve kaliteli olmayan, derin bir kültürü olmayan, eğitim ile beraber kendini yetiştirmeyen kimse lider olamaz. Liderlik kendini geliştirmek gerektirir, okumayı gerektirir. Hızla değişen dünyaya adapte olmayı gerektirir. Günümüzün baş döndürücü değişimine ayak uyduramayan geride kalır.

***

Gözler kör ise güneşin suçu olmaz. Her gün yeni bir fikir üretip, yenilik yapamazsın belki. Ama değişime ayak uydurmak, esnek olmak çok önemli. Değişimi doğru okuyup kendini doğru yerde konumlandırmak olmazsa olmaz.

Önceliğimiz kısa vadeli kâr etmek yerine fayda üretmek olmalıdır.

***

Anne babaya hizmet eden, onları üzmeden ihtiyaçlarını karşılayan geliri az bile olsa dünyada fazla sıkıntı çekmez. Dualarını aldığı vakit ibadetli bir kimse ise inşallah ahirette de sıkıntı çekmez. Son nefeste kelime-i şahadet okurken zorluk olmaz.

***

Kalbinde dünya sevgisi olanın ibadeti ihlaslı olmaz. Kul kusursuz olmaz. Evliya da hata işler fakat günahta ısrar edilmez. Hep iyi işerin peşinde koşan akıllı insana kötülük uğramaz. Bedeni rahat tutmakla ilim itaat altına alınamaz. Çalışmayı bırakmayın, zira baba malına güvenilmez.

***

Müslümanın hayalleri güneş gibi parlaktır. İnançsızların hayalleri kalpleri gibi karanlık ve korkutucudur. İnekle çift koşulmaz. Ahlaksız insanla dost olunmaz. Kör şeytana Cennet yolu sorulmaz. Hiçbir şey yapmazsan, hiçbir şey olmaz.

***

SON SÖZ

Bilgili insanlar doğru ve dürüst olurlar; doğru insanın her yerde güneşi parlar (2789). Hazine ve servetin israf edilmemesi için, hazinedar eli sıkı ve ihtiyatlı olmalıdır; cömertliğe lüzum yoktur (2799). Yusuf Has Hacib