FIRSATÇILIĞA VERGİ ÖNLEMİ

Son dönemde kiralık ev fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışı Maliye Bakanlığını harekete geçirdi. Bir süredir Antalya’da denetim yapan ekipler, fahiş kira uygulaması yapan kişilere vergi cezası kesti.

Zehra TEKECİ, Özge TOPTAŞ

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş nedeniyle bir süredir yoğun göç alan Antalya’da gayrimenkul satış ve kira fiyatlarında ciddi oranda artışlar ortaya çıkmış, özellikle Konyaaltı ve Muratpaşa bölgesindeki konut fiyatları fırsatçılığı gözler önüne sermişti. Maliye Bakanlığı öncülüğünde harekete geçen maliye ekipleri, fahiş kira bedelleriyle vatandaşları mağdur eden mülk sahiplerinin bu fırsatçılığına vergi cezası ile son noktayı koydu.

“DAVALARIN YÜZDE 20’Sİ FAHİŞ KİRA SORUNLARI”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu (TUKONFED) Başkan Vekili avukat İbrahim Güllü, Türkiye’de ve Antalya özelinde bir süredir yaşanan fahiş kira artışlarının büyük bir sorun haline geldiğini söyledi. Güllü, gayrimenkullerin satış fiyatlarının yaklaşık 2 kat, kiralarının ise 3 kattan fazla arttığını hatırlatarak, “Nüfusun dörtte birinin kirada olduğu düşünüldüğü takdirde, kira artışları çok büyük bir toplumsal sorun haline geldi. Bu nedenle sulh hukuk ve icra hukuk mahkemelerinde, icra dairelerindeki tahliye, ev sahibi ve kiracı ilişkilerinden kaynaklı dava ve icra takipleri neredeyse davaların yüzde 20’sine ulaşmıştır” diye konuştu.

“SINIRLAMA GETİRİLEBİLİR”

TUKONFED olarak fahiş fiyat artışlarına yönelik önlem alınmasına ilişkin önerilerde bulunduklarını ifade eden Güllü, “Bizler daha önce gayrimenkul rayiç değerlerinin binde 5’i veya 6’sı gibi bir oranla kira artışlarına üst sınırlama getirilmesi yönünde öneride bulunmuştuk. Kira artışları 2018’de borçlar kanununa yapılan bir maddeyle 12 aylık TÜFE ortalamasını geçmeyecek şekilde sınırlandı. Yine buna benzer olarak kiraların artış oranı nasıl sınırlanıyorsa, üst sınırda belirlenebilir. Bunun için de gayrimenkul rayicinin belli bir oranı alınabilir” ifadelerini kullandı.

“İLK 5 YIL SORUN YAŞANMAZ”

Güllü ev sahiplerinin bu gibi durumlarla karşılaştıklarında sakin davranmaları gerektiğini belirterek önerilerde bulundu. Güllü, şunları kaydetti: “Öncelikle kiracılar ilk beş yıl içinde hiçbir sıkıntı yaşamazlar. Kira tespit davası açılamaz. 5 yıldan sonra ev sahipleri rayiç bedeli belirlemek amacıyla kira tespit davası açabilir. Bu durumda sulh ve hukuk mahkemelerine müracaat edilmesi durumunda güncel değer belirlenir. Ancak vatandaşların eski kiracı olması nedeniyle hakkaniyet indirimi olacaktır. Bu nedenle kiracıların endişelenmelerine gerek yok.”