Fırınbüs isyanı!

Etkili olan sıcak hava dalgası, toplu taşıma araçlarındaki klima sorunlarını tekrar gündeme getirdi. Gün içinde toplu taşımayı yoğun bir şekilde kullanan Antalyalılar, otobüslerde klimaların çalışmaması sebebiyle zor anlar yaşarken, yetkililerin bir an önce bu konuya çözüm bulmasını bekliyor.

Türkiye'nin dört bir yanında etkili olan bunaltıcı sıcaklar, toplu taşıma araçlarında seyahat eden vatandaşlar için büyük bir sorunu da beraberinde getiriyor. Turizmin başkenti Antalya’da yaygın olarak kullanılan ve her gün binlerce yolcu taşıyan toplu taşıma araçları vatandaşlar için işkenceye dönüştü. Otobüs, tramvay gibi toplu ulaşım araçlarını tercih eden birçok vatandaş son zamanlarda klimaların çalışmadığından şikayet ediyor. Bu durumun kendilerini çok zorladığını belirten vatandaşlar, yaz koşullarında özellikle otobüslerin havasız ve içerisinde durulamayacak kadar sıcak olması nedeniyle yetkililerin bir an önce çözüm bulmasını bekliyor.


Kliması çalışmayan veya yeterli soğutma yapmayan araçlarda bazı yolcuların ellerindeki yelpaze ve gazetelerle kendilerini serinletmeye çalıştıkları bazılarının ise terlerini peçete ya da kıyafetleriyle sildikleri görülürken, birçok kullanıcı havanın sıcak ve trafiğin yoğun olduğu zamanlarda otobüs şoförlerinin klimayı açmadığını ileri sürdü. Vatandaşlar, tıka basa dolu otobüslerde klimanın açılmadığını ve rica ettiklerinde şoförden olumsuz yanıtlar aldıklarını söylüyor. 


VATANDAŞIN KLİMA İTİRAZI
Şemsettin Ağababa, otobüslerde klimaların çalıştırılmadığını belirterek, “Klima açmayan şoförler oluyor, bazıları da ‘arızalı’ diyor. Klima açılsa bile tam soğutmuyor. Şoförleri klima konusunda uyarıyoruz ama ‘arızalı’ deyip geçiştiriyorlar. Camları kapatmamızı söylüyorlar, itirazlar oluyor” ifadelerine yer verdi.


Atilla Yıldız ise fanın çalıştırıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını belirterek “Fanı çalıştırıyorlar, çalışıyor diyorlar. Şoförlere uyarıda bulunuyoruz ama bazıları dikkate almıyor. Sabah gelirken bir bayanla münakaşa ettiler. Bayan dedi ki, 'Biz yabancıyız, şuraya gidiyor mu?' Cevap vermiyorlar. Şoför, ‘Ben danışman mıyım?’ karşılığını veriyor" dedi.


“KORKUNÇ GÜRÜLTÜ İLE ÇALIŞIYOR”
Nesrin Maden de klimaların bazen çalıştığını, ancak gürültüyle çalıştığını söyleyerek “Bazen çalışıyor ama korkunç bir gürültüyle. Şoförlere ‘Niye çalışmıyor?’ diyoruz ama onlar da haklı, çok çeşitli insanlarla karşılaşıyorlar" dedi.


Ramazan Şahin ise, "19-20 TL para veriyoruz. Klima çalışmıyorsa şikayet ediyoruz. Araç kapısının açık seyahat ettiğine denk gelmedim ama denk gelsem şikayet ederim" şeklinde konuştu.


KLİMA AÇMA ZORUNLULUĞU VAR
Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, klimaların çalıştırılması konusunda belediyenin yönetmeliği olduğunu vurgulayarak "15 Mayıs - 15 Eylül tarihleri arasında içerideki hava sıcaklığı 28-30 derece olursa klima açma zorunluluğu var. Esnafımıza klimaların bakımının yapılması konusunda sürekli bilgilendirme yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


 “ŞİKAYET HATTINI ARAYABİLİRLER”
Adana’da yaşanan olayı tasvip etmediğini belirten Arslan, “Araç kapılarının kapalı seyahat etmesi gerekiyor. Klimanın açılmaması durumunda gerekli ceza işlemleri uygulanacak. Vatandaşlar, klima açmayan şoförleri Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na 606 0707 numaralı hattan şikayet edebilirler" diye konuştu. Arslan ayrıca, işini düzgün yapan şoförlerin de memnuniyetle bildirilmesini isteyerek şunları kaydetti:  "Şikayet hattımız sadece şikayet için değil, memnuniyet için de kullanılabilir. Düzgün çalışan, işini seven şoförlerimizi de onurlandırmak isteriz."