FİNİŞİ OLMAYAN RANT MARATONU

Bugün yine geçen haftanın devamı olan RANT OYUNLARI SERİSİ üzerine yazmaya, bildiklerimi aktarmaya devam edeceğim. Sadece Burası mı? Yok canım.

Geçen hafta Real AVM’nin imar planı tadilatının yanında Konyaaltı Çakırlar’da TARLAYA MALİKHANE konusunu da anlatmıştım. Anlatmaya da devam edeceğim.

Antalya’daki RANT MARATONU öylesine hızlı koşuluyor ki FİNİŞİ OLMAYAN MARATONA benziyor. Ancak bu MARATON sadece imarda değil diğer alanlarda da yaşanıyor.

Ben yazmaya ve anlatmaya devam edeceğim. Ucu nereye dokunursa dokunsun gidebildiğim yere kadar gideceğim.

Daha düne kadar “KONYAALTI SAHİLİ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR” deyip “TÜYÜ BİTMEDİK YETİMİN HAKKINI” yemek için nasıl RANT peşinde koştuklarına kadar. Öyle DARILMACA GÜCENMECE YOK!

Şimdi, eski Real AVM alanında yapılan İMAR PLANI TADİLATI adı altındaki RANT KOŞUSUNU hatırlayın. Her ne kadar plan tadilatını yapan Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük hanımefendi, “Burada RANT yok” dese de siz inanmayın.

Hani demiştim ya, “Ben bu imar planı tadilatı işlerinden anlamam ama mutlaka bilen birilerine sorarım” diye. Hep aklıma “Soran dağları aşmış sormayan düz yolda şaşmış” atasözü gelir böyle konularda.

Bende üşenmeden şaşırıp yolda kalmamak için konunun uzmanı bilen birilerine sormaya dev am ettim. Ancak her defasında başka bir bilene sordum. Çünkü yanlış bilgi sahibi olmak istemedim.

Bir bilen bana yazılmayan ve dikkatten kaçan bir konuyu söyledi. Eski Real AVM’nin yerine 12’şer katlı binalar yapılacak ve ŞEHRİN KALBİNE HANÇER GİBİ SAPLANACAK!

Bu yapılırken kot hesaplamaları falan filan var. Zemine doğru hesap kitap. Bunlara da ileride yer vereceğim. Bugün burada 600 konutluk bir çalışma öngörülüyor.

Hal böyle olunca burası için sosyal donatı yani yeşil alan olmazsa olmaz. Bizim “RANT YOK” diyen Şehir Plancıları Odası Başkanı ablamızın yaptığı tadilata göre halkın yararına kamuya bırakılan bir yeşil alan ayrılıyor.

Ayrılıyor ayrılmasına amma ayrıntılar gizleniyor! Çünkü planı ancak okumasını bilen biliyor. Benim sorduğum o bilende bana, “O yeşil alanın altı OTOPARK YAPILIYOR! Buraya dikkat” dedi.

Kafama takıldı ve bu kez başka bir bilene sordum. Aldığım cevabı duyunca dilimi yuttum. Kamuya ayrılan yeşil alanın altı OTOPARK amma halk kullanamayacak. O koca koca binaların altına yapılacak yeni AVM OTOPARKI olacakmış!

Adama sormazlar mı, “HANİ RANT YOKTU” diye. Mekik dokur gibi RANT KOKUYOR bu plan. Daha ne kokular çıkar bilemem. Bu kadar patırtıdan gürültüden sonra Antalya Mimarlar Odası’nın açacağı dava inanın ADRENALİN dolu bir film gibi takip edilecek gibi gözüküyor.

Tabi gelinen noktada Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük için Türkiye Mimarlar, Mühendisler Odaları Birliği’nin nasıl bir tutum sergileyeceği de yarı bir ADRENALİN konusu.

BİR ÇIRPIDA 103 MİLYON LİRA

Yazımın bu bölümde ANTALYA’NIN RANT OYUNLARINDA nereye doğru koştuğunu okuyacaksınız. Hoş zaten LİDER Gazete de ayrıntılı haberi var amma ben yine de buradan bir iki kelam edeceğim.

Seçim yaklaştıkça belediyeler gelir getirici çalışmalara ağırlık verir. Elinde arsa olan arsayı satışa çıkarır yoksa başka varyasyonlar ile para bulmanın yolunu araştırır.

Bu kimi zaman işgaliye adı altında olur kimi zamanda “SORMA VER” parası gibi akla hayale gelmeyecek konularla karşımıza çıkar, çıkartılır.

İşte Antalya Büyükşehir Belediyesi de tıpkı buna benzer bir KARARA imza attı. Öyle böyle değil MECLİS KARARI ile. Sadece 1 MHP’li üyenin RED oyu verdiği kararla.

Efendim Antalya Büyükşehir Belediyesi dünya kenti Antalya’da oradan oraya müşteri taşıyarak helak olan ancak para kazanamayan taksicileri çok düşünmüş.

El birliği ile 3 yeni TAKSİ DURAĞI açmış. Birisi hani şu GEREKSİZ hatta RANT KAPISI dedikleri ŞEHİR HASTANESİ.

Diğeri ise altyapısı olmadan imara açılan ve ruhsat verilemeyen ALTINTAŞ! Öbürü ise yapımında kıyametler koparılan SUR YAPI. Şehir Hastanesi ve Altıntaş’a 100’er, Sur Yapı’ya ise 50 taksilik kontenjan.

Bu duraklara diğer duraklardan YATAY GEÇİŞ imkanı da sağlanmış. Ancak bu öyle kolay değil. Plaka başına 350’ŞER BİN LİRA yatırmak kaydıyla!

Bakar mısınız 3 duraktan tamı tamına 87 MİLYON 500 BİN LİRALIK gelir! Tabi bunu yaparken şehrin değişik bölgelerindeki 6 durağa da yatay geçiş fırsatı tanınmış.

Varsak Taksi 25, Baraj Taksi 15, Ermenek Taksi 20,  TOKİ Taksi 15, Yeşilbayır Taksi 15,  Altınkale 15. Buralara yatay geçiş içinde 150’şer bin lira yatırılıp kuraya girilecek.

Ekonominin çalkalandığı, sıkıntılı bir dönemde bu yapılan RANT mı DEĞİL mi? 355 taksicinin cebinden bir çırpıda 100 MİLYON 500 BİN LİRAYI almak neyin nesi acaba?

Yahu daha açılışı bile yapılmamış Antalya Şehir Hastanesi’ne durak açıp 350’şer bin liradan 35 milyon lirayı BELEDİYE KASASINA koymak kimin aklına gelir acaba?

Tabi baktığımızda Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sadece 1 MHP’li üyenin RED oyu vermesi akıllara başka soruları da getiriyor. Örneğin bu duraklara KAÇ MECLİS ÜYESİNİN taksisi kaydedilecek gibisinden!

Vallahi Antalya FİNİŞİ OLMAYAN RANT MARATONU nereye doğru koşuluyor inanın aklım dimağım almıyor. Sizinkini bilemem.