FİNİKE'DE ESKİ BİNALAR RESTORE EDİLİYOR
Antalya Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Taşınmaz Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram, Finike'de inşaatı devam eden tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
Finike Eski Mahalle'de bulunan 1950 yılı öncesi 15 bina ile 8 tescilli ev olmak üzere toplamda 23 binanın aslına uygun restore edilmesine yönelik başlatılan inşaat çalışmaları devam ediyor. Restorasyon çalışması ile tescilli kültür varlığı olanlar ve olmayanlar birbiriyle uyumlu hale getiriliyor. Antalya Valiliği'nin desteğiyle gerçekleştirilen projenin ilk etabının 6 ay sonra tamamlanması amaçlanıyor. Restorasyonu yerinde inceleyen Taşınmaz Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram, inşaat mühendisi Onur Tanrıverdi'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.
RESTORE EDİLEN EVDE 300 YILLIK GÜL MOTİFLİ KONSOL BULUNDU.
Restorasyon çalışmaları sırasında bir evin dış cephesinde 300 yıllık olduğu tahmin edilen gül motifleriyle işli tarihi konsol bulundu. Koruma altına alınan konsol hakkında çalışma ekibine bilgi aktaran Cemil Karabayram, "Finike yapılarının özelliğini taşıyan konsol üzerinde gül motifleri görüyoruz. Motifleri özel olarak birbiriyle iç içe kurgulanmış. Sedir ağacı üzerine el oyması olarak işlenmiş bir motif. Benzer yapılar günümüze nadiren ve zor koşullarda ulaşabiliyor" dedi.
Çalışmayı yapan restorasyon ekibine, bu değerleri korumanın önemli olduğunu vurgulayan Karabayram, "Bu ve benzeri ahşap parçalar bir bütün olarak ele alındığı zaman, yapıların geçmişten gelen geleneksel özelliklerini de yansıtıyor. Bu parça aslında, birçok parçanın da 3 aşamalı olarak ele alındığını gösteriyor. Bu yapı Finike özelinde 300 yıllık bir yapı olarak günümüze gelmiş oldu. Aslında bu ve benzeri birçok ahşap malzeme çok özel disiplinize edilmiş uygulamadan geçmesi lazım. Ahşap konsolun üzerinde bulunan sonradan yapılmış boyadan arındırılacak ve gerekli konservasyon işlemleri ile iyileştirildikten sonra yapının orijinal bedenine yerleştirilecek. Çok önemli bir malzeme Finike bu tür değerlerini korumak zorunda" diye konuştu.
İnceleme gezisi sırasında bir binanın dış cephesinde olan 'Hayat Ağacı' figürünü gören Karabayram, resmin korunması ve orijinaline uygun restore edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca tarihi özellik taşıyan bazı bina kapılarının korunmasına yönelik tutanak tutuldu.
DHA