FİDE TESİSLERİ KADINLARIN EKMEK KAPISI
Antalya’nın Kumluca ilçesinde üretim yapılan fide tesisleri yaklaşık 5 bin kadına ekmek kapısı oluyor.
Antalya’nın Kumluca ilçesinde üretim yapılan fide tesisleri yaklaşık 5 bin kadına ekmek kapısı oluyor.
Türkiye’de hazır fide üretimi yapan yaklaşık 180 firmanın 14’ü Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunuyor. Üretimin tamamının kadınlar tarafından gerçekleştirildiği bu firmalar yoğun sezonda 5 bin kadına istihdam sağlıyor.
“KADINLARIMIZ OLMASA BU İŞİ BAŞARAMAYIZ”
Tesislerinde çalışan 155 personelin yalnızca 5 kişisinin erkek olduğunu belirten fide işletmesi sahibi Ziraat Mühendisi Hüseyin Pehlivan, kadın işçi çalıştırdığı için son derece mutlu olduğunu belirterek, “20 yıldır fide üretimi yapıyorum. Türkiye genelinde yaklaşık 180 fide üretici firma bulunuyor. Kumluca ilçemizde de 14 adet farklı büyüklüklerde fide firması var. Bu firmalarımız normalde içerisinde bulunduğumuz Batı Antalya’ya hizmet vermek için kuruldu. Fakat ülkemiz, tarım ülkesi olduğu için özellikle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında tüm Türkiye’ye buradan fide sevk ediyoruz. Tesislerimizde en fazla kadınlarımız çalışmakta. Çünkü yaptığımız iş çok hassas bir iş ve bu işi en iyi kadınlar yapıyor. Şu an işletmemizde 150 kadın çalışıyor. Kumluca genelinde ise 3 bin 500 kadın çalışıyor. Yoğun dönemlerde bu sayı 5 bini aşabiliyor. Kadınlarla çalışmaktan son derece mutluyuz. Kadınlar olmasaydı herhalde biz işi erkekler ile yapamazdık” dedi.
“GÜNLÜK SİGORTA YAPILIYOR”
Kadınlara günlük sigorta yapıldığını söyleyen Pehlivan, “Kadınlarımızı evlerinden servisle alıp, servisle bırakıyoruz. Öğle yemeklerini biz veriyoruz. Çalışma saatlerimiz 8 saat. Fazla mesai yapılması gereken zamanlar oluyor. O zamanda fazla mesai ücretlerini alıyorlar. Burada çalışan kadınlarımızın tamamı günlük sigorta yapılıyor. İşi olan bir önceden belirterek işe gelmeyebiliyor. Bu konuda kendilerine rahatlık sağlıyoruz” diye konuştu.
“RAHAT VE HUZURLU BİR ÇALIŞMA ORTAMIMIZ VAR”
30 yıldır çiftçilik yaptığını belirten Neriman Bıyıklıoğlu, fide tesisinde huzurlu bir ortamda çalıştığını belirterek, “30 yıldır çiftçilik yapıyorum. 5 yıldır da fide üretim tesisinde çalışıyorum. Burada çok güzel bir çalışma ortamı var. Tekniker ve mühendislerimizle çok iyi anlaşıyoruz. Burada bir çok kadın birlikte çalışıyoruz. Bizim için güzel bir kazanç kapısı. Burada çalışmaktan mutluyum” dedi.
“İSTANBUL’DAN GELDİM”
Daha önce İstanbul’da yaşadığını söyleyen Naime Kılıçoğlu, “4 yıldır bu fide tesisinde çalışıyorum. Hem harçlığımızı kazanıyoruz hem de çok güzel bir çalışma ortamı var. Sabah servis evimizden alıyor. Saat 10.00’da kahvaltı ve çay molamız var. Öğle yemeğimizi iş yerimiz veriyor. Çok güzel bir ortam. Kadınlar için bulunmaz bir ekmek kapısı. 4 yıldır sigortam yatıyor. Keşke daha önceden böyle bir fırsat olsaydı. Tüm kadınlarımıza tavsiye ederim” şeklinde konuştu.
“ÜRETİMDEN, TESLİMATA KADAR KADINLARIMIZ ÇALIŞIYOR”
Tesisin her alanında kadınların çalıştığını belirten Sera Sorumlusu Saime Küçük, “Tesisimiz sabah 8.00’de iş başı yapıyor. İlk olarak iş bölümü ve görev dağılımı yapıyoruz. Bazı kadınlarımı çift ayırma ve boylama yapıyor, bazıları ise ürünlerin çiftçilere ulaştırılmasından sorumlu. Buradaki işleyişin her aşamasında kadınlarımız var” ifadelerini kullandı.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz