FEYZA İÇİN İLİK ZAMANI

Muratpaşa’da yaşayan Dürüye ve Mustafa Yaman çiftinin lösemi tedavisi gören 10 yaşındaki kızları Feyza tedavi olup sağlığına kavuşması için ilik nakli bekliyor.

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yaşayan Dürüye ve Mustafa Yaman çiftinin kızları Feyza Yaman’a 15 Şubat 2021 tarihinde Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Lösemi teşhisi konuldu. Feyza, daha sonra ilik bankası olan özel bir hastaneye sevk edildi. Burada 2 ay boyunca kemoterapi ve kortizon tedavisi gören Feyza, ilk etapta tedaviye olumlu yanıt verirken, daha sonra orta riskli gruptan yüksek riskli gruba geçti. Doktorlar, Feyza için kemik iliği nakli kararı verdi. Kararın ardından Anne, baba ve yakın akrabalardan ilik desteği oldu fakat aynı gene sahip olduklarından ilikleri uyuşmadı. Şuan kemoterapi ve kortizon tedavisi alan Feyza’nın yaşaması için uygun ilik aranıyor.

18-50 YAŞ ARASI İLİK BAĞIŞI YAPABİLİR 

Kızı için uygun donör arayan baba Mustafa Yaman, “Doktorlarımızın ve Kızılay’ın bana verdiği bilgiye göre 18-50 yaş arası kan grubu fark etmeksizin kendini iyi hissedeni şeker hastası, koronavirüs geçirmiş, alkol almış kişiler de uygun aday olabilirler. 2 Aydır kemoterapi ve kortizon tedavisi alıyorduk. İlk etapta tedaviye cevap verdik gibi gözüktü. Daha sonraki tetkiklerde orta riskli gruptan yüksek riskli gruba geçtiğimizi artık ilik görevini yapmadığından dolayı ilik nakli beklediğini öğrendik. Bizler verdik ama aynı genleri kabul ettiğimizden dolayı 1. Derece akrabalar kabul edilmiyor. Dış donör dediğimiz civar kişilerden ben Antalya’da bütün Belediyelerimize, odalara, dernekler ve vakıflara başvurdum” dedi.

“KIZIMIN SAÇLARI DÖKÜLDÜ”

Kızının hastalığı nedeniyle zor günler geçiren baba Mustafa, “Çok acı dolu bir süreç. Kızımıza hiçbir şekilde söyleyemedik. Kızımın en değerli saçları vardı. Onlar döküldü. Bu durumu perukla idare etmeye çalıştık. İlerleyen süreçlerde kaşları da döküleceğinden daha ciddi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Kızım güçlü bir şekilde ayakta durmaya gücünü kaybetmemeye çalışıyor” diyerek üzüntüsünü belirtti.

“KIZIMIZA HASTALIĞINI SÖYLEYEMEDİK”

Anne Dürüye Yaman ise kızının, hastalığından haberi olmadığını belirterek, “Sürekli kızımla beraberiz kızımın hastalığından haberi yok. Ona söyleyemedik. Kanında mikrop var diye biliyor. Onun yanında dik durmak zorundayım. Normal davranmak zorundayım. Moralini hiçbir şekilde etkilememem gerekiyor. Kızım hiçbir şekilde sosyal medyadan paylaştığımızı ilik nakli beklediğimizi bilmiyor. Doktorumuz ilik naklinin yapılması gerektiğini söylüyor. İlik nakli yapılırsa bize can olmuş olacak” dedi.