FETÖ propagandasına Valilikten engel

Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni boykot eden Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi, Antalya’da 3-6 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği Özgür Portakal Film Günleri’nin programını açıkladı. Geçtiğimiz yıl, FETÖ propagandası nedeniyle seçkiden çıkarılan

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve geçtiğimiz yıl 60’ıncısı 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Antalya Altın Portakal Film Festivali, FETÖ propagandası yapılan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin yarışma seçkisinde yer alması sebebiyle iptal edilmişti. Kararın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, festivale desteğini çekti. Bunun üzerine açıklamada bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Sanatın gücü kullanılarak terör örgütü propagandası yapılmasına karşıyız” demişti.


60’INCISI YAPILMADI

2024 yılında da daha 60’ıncısı yapılmadan 61’incisi yapılacak Altın Portakal Film Festivali’nde bu yılda kortej tartışmaları ile başladı. Ancak kamuoyundan geleneksel olarak yapılan kortejin yapılması yönünde baskılar üzerine kortej yapılması planlandı. Festival kapsamında Ulusal Özel Gösterim, Ulusal Kısa Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Özel Gösterim, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Belgesel Özel Gösterim başlıkları altında sunulacak. Festival Sanat Direktörü Deniz Yavuz’un yaptığı Altın Portakal’ın Jüri Başkanlığını Yönetmen Ferzan Özpetek yapacak. 


ANTALYA VALİLİĞİ UYGUN BULMADI

Bu sene belgeselin seçkiye alınmaması üzerine filmin gösterimini yapmak için festivale alternatif olarak 3 gün süreyle Baküs Sahne’de Özgür Portakal Film Günleri kapsamında yayımlanması planlanıyordu. Ancak Antalya Valiliği tarafından gösterimi uygun görülmedi. Ayrıca 15 gün boyunca konuyla ilgili toplantı ve her hangi bir eylem yapılması da yasaklandı. 


DİĞER GÖSTERİMLER İLE DEVAM EDECEK

Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi belgeselin yasaklandığını duyurarak, “Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi olarak, son dönemde giderek artan sansür uygulamalarına karşı, Antalya'da Altın Portakal Film Festivali ile eşzamanlı gerçekleştireceğimiz Özgür Portakal Film Günleri'nin ilk etkinliği olan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin 3 Ekim için duyurmuş olduğumuz gösterimi, Valilik tarafından yasaklandı. Özgür Portakal Film Günleri, Cumartesi ve Pazar günü ‘Bir Kar Tanesinin Ömrü’ ve ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ filmlerinin gösterimi ile devam edecektir” diye açıkladı.