FENOMENLİK ARTIK ONLARIN ÖNCELİĞİ

Psikolog Beyza Anıl Turgut, “Önceki yıllarda doktor, avukat olmanın önemi ve değeri konuşulurdu ama şimdi herkes popülariteyi konuşuyor. Çocuklar artık doktorluğun ne kadar statü sahibi bir meslek olduğundan ziyade sosyal medya fenomenlerinin ne giydiği, hangi ürünleri kullandığı ya da ne renk çanta taktığıyla ilgileniyorlar” dedi.

Rabia DEMİROK/Özge TOPTAŞ

Son yıllarda özellikle çok küçük yaşlara inen sosyal medya bağımlılığı hayatın her alanını olduğu gibi meslek seçimlerini de olumsuz etkilemeye başladı. Sosyal medya dünyasının içine kapılan çocuklar artık avukat veya doktor olmanın değil fenomen olmanın hayalini kuruyor. Uzmanlar ise her geçen gün tehlikeli bir boyuta ulaşan bu duruma karşı aileleri uyarıyor.

“ÇOCUKLARIN ODAK NOKTASI POPÜLERLİK”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda buluna Psikolog Beyza Anıl Turgut, “Önceki yıllarda doktor, avukat olmanın önemi ve değeri konuşulurdu ama şimdi herkes popülariteyi konuşuyor. İnsanlar en son ne izlediği, dinlediği veya giydiğini anlatıyor. Haliyle çocukların tüm odak noktası popülerliğe dönmüş durumda. Okulda duydukları da benzer şeylerden oluşuyor. Çocuklar artık doktorluğun ne kadar statü sahibi bir meslek olduğundan ziyade sosyal medya fenomenlerinin ne giydiği, hangi ürünleri kullandığı ya da ne renk çanta taktığıyla ilgileniyorlar” diye konuştu.

“EN BÜYÜK EKSİKLİK DENETİMSİZLİK”

Turgut, çocukların bu yöneliminde ailelerin çocuklarını denetlememelerinin büyük bir payı olduğunu belirterek, “Aileler çocuklarının ellerine telefon veriyorlar ve ne yaptıklarını kontrol etmiyorlar. Bence en büyük eksiklik bu. Denetimsiz bir şekilde çocukların telefon ve sosyal medya kullanımı bu gibi sorunlara yol açıyor” dedi.

AİLE İÇİ İLETİŞİM VURGUSU

Ailelerin çocukları doğru ve etkin iletişiminin bu noktada büyük önem arz ettiğine değinen Turgut, şöyle konuştu: “Ailelerin öncelikle çocuklarına kendileriyle konuşabileceklerini hissettirmeleri gerekiyor. Aileler bu güveni çocuklarına vermeli. Bir problem yaşadıklarında, sorun hissettiklerinde aile üyeleriyle bunu paylaşabileceklerini mutlaka bilmeliler. Bu noktada çocuklara yanlış fikirleri, düşüncelerin doğrusunu düzgün ve etkili bir biçimde izah etmek çok önemli”

FENOMENLİK KOLAYLIK OLARAK GÖRÜLÜYOR

Fenomen olmanın son dönemde popülerleştiğini dile getiren 16 yaşındaki Pırıl Ceyhan da, “Ben de sosyal medyadan para kazanmayı çok isterdim. Tüm sosyal medya platformlarında varım. Aktif bir kullanıcıyım. Özellikle yaz dönemlerinde genelde vaktimi internette geçiriyorum. Bence meslek seçiminde oldukça etkili. Doktor olsanız 5-6 yıl emek verip kazanacağınız parayla çektiniz 15 saniyelik videonun kazancı neredeyse aynı” diye konuştu.

Kızının sosyal medya kullanımını oldukça sıkı takip ettiğini dile getiren İlkay Yaramış ise meslek seçimlerinin bu süreçten etkilenebileceğini söyledi.