FATURA İSYANI
Antalya’da son aylarda yaşanan faturaların fahiş fiyat artışları tüketiciyi isyan ettirdi. Antalyalı tüketiciler sosyal medya platformundaki şikayet hattına ilgili kurumları fatura fiyatlarının aşırı derece yüksek gelmesinden dolayı şikayet etti.
Gelen faturalar her ay bir öncekine göre daha da kabarıyor. Artan enflasyon nedeniyle maaşlar erirken kabaran faturaların yükü her geçen gün daha fazla artıyor. En son temmuz ayında yaşanan fatura zamları tüketiciyi isyan noktasına getirdi. Çaresiz kalan tüketici sosyal medya üzerinden sesini duyurmaya çalıştı. Şikayet hattına Her ay 30 ila 50 TL arası gelen su faturasının bu ay 195 TL geldiğini söyleyen tüketici ‘vicdanınıza su serpin’ şeklinde isyan etti.
TÜKETİCİ SUÇSUZ
Konu hakkında konuşan fatura fiyatlarında normalin üzerinde artış yaşandığını ve bu artıştaki sebebin sadece kullanıcı kaynaklı olmadığını belirten Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Yılın ilk yarısından itibaren sadece su faturası değil, diğer tüm fatura fiyatlarında normalin üzerinde bir artış yaşandı. Elektrik-su faturalarının yanı sıra market zincirlerinde de aynı artışlar yaşandı. Rekabet Kurulu’nun bilgilerine göre kartelleşme, yani tekelleşme söz konusu” dedi.
“KARTELLEŞME YAŞANIYOR”
Fahiş fiyat artışlarının yaşandığı faturaların firmalardan kaynaklı tekelleşmenin sebep olduğunu kaydeden Neşet Gündüz, “Fiyatlar otomatik olarak belirlenir. Gizli maliyet verilmiş olmasına rağmen yine de kartelleşme yaşanıyor. Yani firmalar fiyat belirleme de kendi aralarında gizli anlaşmalar yapıyor. Firmalar aralarında anlaşamazsa bunun faturası tüketiciye fiyat artışı olarak yansıtılıyor” diyerek sözlerine devam eden Gündüz, “Örneğin 100 lira gelen elektrik fatırasının yüzde 52’si kullanılmış olan elektrik, yüzde 48’i tüketiciye aylık komisyonlarla yansıtılan elektrik tutarıdır. Bunlar nedir en büyük ana direk TRT ve yüzde 5’le belediye payıdır. Sokaklarımızdaki yanan lambaların bedelini biz ödüyoruz. Sokakta boru patlıyor yine biz ödüyoruz. Dolayısıyla ilgili olan kurumların denetim eksikliğinden dolayı faturalar yüksek geliyor” diye konuştu.
“TÜKETİCİ HİÇ İYİ DEĞİL”
Ağır ve zorlu süreçlerden geçen tüketicinin isyan bayraklarını çektiğini dile getiren Neşet Gündüz, “Tüketicinin artık yapacak hiçbir şeyi kalmadı. Tüketicilerin son kemerini sıkma noktasında ve ruh halleri hiç iyi değil. Yüksek gelen faturalar, zamlar çevresel etkiler tüketici boğuyor. Faturasını ödeyemeyen tüketici bankadan kredi çekiyor. Kredi borcuna bulaşıyor ve borçlanıyorlar. Enflasyonun artışı faturadaki suni fiyat artışlarını da tetikliyor. Dolayısıyla burada Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurulu’na çok büyük işler gerekiyor. Piyasayı denetlemeleri lazım. Aksi takdirde hem tüketicimize hem de ülkemize yazık olabilir” ifadelerini kullandı.