Falezlerde kaçak yapılara izin yok

Antalya’nın dünyaca ünlü falez bandında yer alan Bambus Koyu ihalesinin Ankara 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine falezlerdeki diğer kaçak yapılar gündeme geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın devreye girerek kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için inceleme başlattığı öğrenildi.

Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan dünyaca ünlü falez sahil bandındaki Bambus Koyu, yanındaki plajlar, otellerin sahiplendiği plaj alanları yıllardır tartışmaların odağında yer alıyor. Eski Lara Yolu’ndaki koyun halka açılmasının ölüme davetiye çıkaracağı yönündeki raporlar bulunurken ihale kararları tepkiyle karşılanıyordu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2022 yılında Bambus Koyu ihaleye çıkarken Muratpaşa Belediyesi ihaleye katılmış ancak kazanamamıştı. Bunun üzerine Muratpaşa Belediyesi katıldığı Bambus Koyu ihalesini 'Kıyı Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesi mahkemeye taşıdı. Ankara 6. İdare Mahkemesi ise Bambus Koyu ihalesini usulüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi.


İZİNLERİN DIŞINA ÇIKILDI

Antalya'nın eşsiz güzellikteki falezleri, kaçak yapılar ve plansız inşaatlarla tehdit altında kalmaya devam ediyor. Falezlerde, kamuya ait Doğal Sit Alanlarının özel mülkiyet gibi kullanılmasıyla ilgili endişe verici gelişmeler yaşandığı kaydedildi. Birçok işletme tarafından anayasa ve yasalara aykırı olarak kullanılan falezler, kamu yararı gözetilmeden özel mülk gibi işletilirken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ön izinlerinin alındığı gerekçesi ile işletmeler plajlarda izinlerin dışına çıkarak kaçak yapılaştıkları öğrenildi.


Vatandaşlardan gelen şikayetlere üzerine falezlerdeki plajlara yapılan incelemelerde birçok faaliyet kaydedildi ve yapıların kaçak olduğu görüldü. Plaj işletmelerinin eski yapıları yenilendiği, falezlere asansör platformu kurulduğu ve asansörün tadilat olması nedeniyle faaliyette olmadığı görüldü. Yapılan incelemelerde ön izin belgelerine dayanarak yapı ve tadilata gidildiği ancak iznin dışında işlemlerinde yapıldığı da kaydedildi. 


ENÇ: KORKUNÇ UCUBELER VAR

Falezlerdeki kaçak yapılaşmalara sosyal medyadan isyan eden AK Parti Antalya eski Milletvekili Gökçen Enç,  “Antalyalılara bunları yapmaya kimsenin hakkı yok” diyerek tepki gösterdi. Enç gazeteye yaptığı açıklamasında, “Falezlerdeki işgal yeni değil, özellikle bu son seçimden sonra fazla arttı. Benim takip ettiğim otelin plajını günden güne büyüdü. Lara bandındaki sahile çıktığınız zaman korkunç ucubeler var orda. Falez bir SİT alanı. Hassas bölge ve hiçbir şey yapamazsınız ama bunlar fütursuzca sanki orası yasa prosedürleri yerine getirmiş gibi rahat rahat at oynatıyorlar” diye konuştu. 

“FALEZLER, BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLMESİN”

Yıkım yetkisi belediyede olduğunu ifade eden Enç, “Belediye de topu başka yere atıyor. Zabıta mühürlüyor sonrası takibini belediye yapması gerekirken vatandaştan bilgi geliyor hala çalıştığına dair. Belediyenin de gözleri kör, kulakları sağır. Arkasını biraz deşelediğinizde CHP’li meclis üyesi çıkıyor. Biri çıkıyor. Buradaki temel sorun hangi parti, hangi kişi olduğu değil. Bu kent Antalyalıların bunu yapmaya kimseni hakkı yok” diye tepki gösterdi. “Yasal anlamda halkı faydalana bileceği bir yer oluyorsa olsun” diyen Enç, falezlerdeki alanların birilerine peşkeş çekilmesini istemediğini söyleyerek “İl Başkanımız Ali Çetin’de burada yapılan kaçak yapılaşmalarla ilgili gerekli temasları kurdu konuyu takip ediyor” dedi.


ÖZHASEKİ: BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ

Geçtiğimiz haftalarda sahillerdeki kaçak yapılaşmalara dikkat çeken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kıyılarda yürütülen çalışmaları anlatmıştı. Artvin'den Hatay'a tüm kıyıların denetlendiğini ifade ederek "Mafyavari tutumlarla sahil şeritlerinde bazı bölgelerin işgal edildiğini görüyoruz. Buna izin vermeyeceğiz” demişti. Özhaseki’nin ‘Kaçak yapılara izin vermeyeceğiz’ ifadeleri üzerine Antalya’daki Falezlerdeki kaçak yapılaşmalarla ilgili ne gibi önlem ve çalışmalar yapılacağı merak ediliyor.