Faizler yükseldi satışlar çakıldı

Konutta yaşanan arz-talep dengesindeki değişiklikleri değerlendiren gayrimenkul danışmanı Hüsamettin Koçak, “Yüksek faiz oranları satışların durağan olmasını etkiliyor. Ekonomik gelir gider dengesindeki son durumda insanlar artık yatırım yapmıyor, bekliyor” dedi.

Rus ve Ukraynalıların ayrılması, banka kredilerindeki yüksek oranlar ve bankaların ikinci el evler için kredileri kapatması, talep eksikliğine neden olduğunu anlatan gayrimenkul danışmanı Hüsamettin Koçak, bu durumun fiyatlarda durağanlık görülmesine sebep olduğunu anlattı.


“SATIŞLARDA DURAĞANLIK SÖZ KONUSU”

Koçak, Rus ve Ukraynalıların ayrılması, banka kredilerindeki yüksek oran ve bankaların ikinci el evler için kredileri kapatmış olması konuttaki arz talep dengesini değiştirdiğini belirterek “Talep yok. Talep olmayınca da fiyatlarımızda durağanlık söz konusu. İkinci elde biraz fiyat düşmesi var ama sıfır evlerde özellikle inşaat maliyetleri yükseldiği için fiyatlar biraz stabil ve talep olmadığı için küçük bir miktar düşme eğiliminde. Fakat önümüzdeki süreçte enflasyonun etkisi ile yine bir artış olabilir çünkü inşaat maliyetleri arttı. Sıfır konutlarda zam bekliyoruz. Artış devam ediyor, ikinci el konutların satın alınmasında bir miktar gerileme ve durağanlık söz konusu. Bunlar ana etken bankaların kredi vermemesi nedeniyle insanlar kredi kullanamıyorlar. Yüksek faiz oranları satışların durağan olmasını etkiliyor” dedi.


4 YIL SONRA İLK KEZ ENFLASYONUN ALTINDA KALDI

Ekonomik gelir-gider dengesindeki belirsizlik nedeniyle insanların yatırım yapmaktan kaçındığını ve beklemeye geçtiğini aktaran Koçak, “4 yıl sonra ilk kez kiralar artışı enflasyonun altında kaldı. Son dönemde çok fazla kiralık konutumuz var. Konut satışı da durağan gidiyor, fakat biraz daha düşüş seyrinde. Yabancıların ilimizden ayrılmasıyla ikamet izninin onaylanmaması nedeniyle kiralarda düşüş seyri oluştu. Rusya-Ukrayna savaşının durağanlaşması ile tersine göç başladı, bu da Antalya'da kira fiyatlarında olumlu etki yarattı” dedi.


UZUN VADEDE DÜŞÜŞ OLABİLİR

Koçak, Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası kira artışı yaşandığını ancak şu anda deprem bölgesindeki konut azlığı ve talep fazlalığı nedeniyle yüksek kira fiyatları şikayetlerinin geldiğini dile getirdi. Enflasyonun düşmesiyle kiralardaki artışların uzun vadede normale dönebileceğini ifade eden Koçak, “Bölge bölge değerlendirirsek, özellikle Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası bir kira artışı olmuştu. Şu an deprem bölgesindeki konut azlığı ve talep fazlalığı nedeniyle deprem bölgesinden çok yüksek kira fiyatları şikayetleri alıyoruz. Büyükşehirlerimizde enflasyondan kaynaklı kira artışları vardı. Dediğim gibi bölge bölge değerlendirmek lazım. Enflasyonun düşmesiyle kiralarda uzun vadede normale dönmeye başlayacaktır” şeklinde konuştu.


KİRA FİYATLARI ARTACAK MI?

Yaz mevsiminde kiraların yükselip yükselmeyeceği konusunda ise Koçak, Antalya'nın turizm şehri olması nedeniyle kiralarda bir artış görülebileceğini ancak kısa süreli kiralamaların önüne geçilmesiyle bu artışın önüne geçilebileceğini belirterek “Antalya yaz mevsiminde turizm şehri olduğumuz için kiralamalarda bir nebze artış söz konusu oluyor, bunu önlemek için 1 Ocak itibariyle 100 günden az kiralama yapamıyoruz. Yapılabilmesi için belirli şartlara bağlandı artık. Bizim ilimizde de kısa süreli kiralamaların önüne geçilmesiyle kira artışlarının önüne geçildi diyebiliriz. Yaz sezonuyla birlikte turist artacağı için çok fazla turist akını beklediğimiz için bir nebze kira artışı olabilir, turizme endeksli bölgelerimizde” dedi.