FAHİŞ TEZGAH

Havaların soğumasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatlarında da artış görülüyor. Hal satışı ile market satışı arasındaki fiyat farkı ise dudak uçuklatıyor. ANTKOMDER Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Çiftçimizin kazanamadığı parayı, markette görmek bizleri üzüyor” dedi.

Özge TOPTAŞ, Ahmet ARĞILLI

Türkiye’nin sebze ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Antalyalı üreticiler, kendi fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki farka dikkati çekiyor. Üretici emeğinin karşılığını alamamaktan, maliyetlerini karşılayamamaktan şikâyet ediyor. Lider Medya’ya konu hakkında bilgi veren Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Hasan Ali Yılmaz, halden marketlere giden sebze ve meyvelerin fiyatlarının büyük oranda değiştiğine dikkat çekerek, çiftçilerin sıkıntı çektiğini dile getirdi.

“FİYATLARI GÖRÜNCE ÜZÜLÜYORUZ”

Marketlerde satılan sebze meyvenin haldeki fiyatlara göre çok daha yüksek fiyata satılmasını eleştiren Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Biz buradaki fiyatları görüyoruz, hal dışına çıktığımızdaki fiyatları görünce üzülüyoruz. Yani çiftçimizin kazanamadığı parayı markette görmek, 4-5 liraya sattığımız domatesi 10 liraya görmek, 10 liraya sattığımız patlıcanın markete gittiğimizdeki fiyatı bizleri üzüyor. Nasıl bir önlem alınır bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

“OLUMSUZLUKLAR DEVAM EDİYOR”

ANTKOMDER Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Gübre fiyatları, ilaç fiyatları düşmedi. Çiftçimiz tekrardan domates ekecek ama bunların fide fiyatları yükseldi. Dolar kurunun düşmesinin çiftçiye olumlu bir yansıması yok, olumsuzluklar devam ediyor. Önümüzdeki süreçte fiyatlarda yükselme olması gerekiyor, beklentilerimiz o yönde. Çünkü her şeyin maliyeti arttı. Çiftçilerimiz büyük sıkıntı içine girdiler. Şu anki fiyatlar kurtarmaya başladı. Fiyatlar yüksek gibi gelebilir ama çiftçinin maliyetleri üç katı arttı” diye konuştu.

HAVA ŞARTLARI BÜYÜK ETKEN

ANTKOMDER Başkanı Yılmaz, “Şu anda domates fiyatlarımız yükseldi. İç piyasa fiyatları, 43-53 TL seviyesinde. İhracata gidenler 6.5 TL’ye kadar satılmakta. Salatalık fiyatlarımız düştü, 7 ila 8 TL arasında. Patlıcanın fiyatı 15 TL’ydi, bugün 10 TL’ye kadar düştü. Yani bir kısmı yükselme, bir kısmı düşme halinde. Fiyatların yükselmesinde hava şartları büyük bir etkendir. İhracat ve hava şartları fiyatlarımızı belirlemekte” ifadelerine yer verdi.

ÇİFTÇİLERİN KORUNMASI GEREKİYOR

Yaş sebze, meyve komisyoncuları ürünlerinin para etmediğini ve durumlarının vahim olduğunu belirterek, maliyetlerin fidan ve gübre fiyatlarına yetmediğini açıkladı. Hal komisyoncuları, vatandaşların her gün sofrasında çiftçiler sayesinde yemek piştiğini ve çiftçinin korunması gerektiğini söyledi. Kış mevsimi olduğu için ürünlerinde az çıktığını belirten komisyoncular, vatandaşlar tarafından fiyatların yüksek bulunduğunu söyledi.

PAZARDA POŞET KRİZİ

Öte yandan pazarcı esnafı ise, kendi masraflarını çıkaramadıklarını, ürünlerini koydukları poşetin dahi 40 TL olduğuna dikkat çekerek kazandıkları paranın üçte birini poşete verdiklerini ve para kazanamadıklarını belirtti.

HALDE 12, PAZARDA 15 TL

Patlıcan ve kıl sivri biberin toptancı hali ile semt pazarları, Tarım Kredi Kooperatifi ve zincir marketler arasındaki fiyat farkı adeta dudak uçuklattı. Üreticiden 12 TL’ye alınan patlıcanın halin 500 metre ilerisinde bir zincir markette 22 TL’ye yakın satılması üreticinin tepkisine neden oldu. Patlıcanın fiyatı Tarım Kredi Kooperatifleri Marketlerinde ise 19.90 TL olarak etiketlere yansıdı. Adeta tavuk eti ile yarışan fiyatlara isyan eden üreticiler, “Arada uçurum fark var. Biz kazanamıyoruz. Aradaki bu farkı kaldıralım. Devletimizin müdahale etmesi gerekir” dedi.