Eyvah! Geç saatte yemek yedim?

Pek çok yerde duyduğunuz, okuduğunuz basmakalıp bilgilerden biridir belki de: Akşam 6’dan sonra bir şey yemeyin! 

Özellikle yaz aylarında güneşin daha geç battığını da düşünürsek bunu uygulayabilmek mümkün mü? Pek çoğumuzun işten çıkıp evde olması en erken akşam 7’yi hatta 8’i buluyorken elbette mümkün ve gerçekçi değil. 
***
Öyle ki, genel öneriler akşam 6’dan sonra yemeyin dese de gerçekte durum şudur ki: Ne yediğiniz, ne zaman yediğinizden çok daha önemli. Gelin ne demek istediğime daha yakından bakalım.
Gece geç saatlerde yemek yemenin kilo almaya neden olduğu fikri uzun zamandır hayatımızda.  Hayvanlar üzerinde yapılmış çalışmalar bu fikri doğrulasa da insanlar üzerinde yapılan çalışmaların sonuçları karşımıza farklı bir sonuçla geliyor: saat kaçta yediğimizdense ne kadar ya da ne yediğimizin daha önemli olduğu görülmüş. 


***
Buna karşın yetişkinlerin beslenme alışkanlıklarını araştıran bir çalışmada geç saatte yiyenlerin daha fazla kalori tükettikleri görülmüş. Geç saatte yiyenlerin tükettikleri ekstra kalorilerin zamanla kilo alımına neden olabileceği bildirilmiş.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki,  günlük toplam kalori alımınız sağlıklı-dengeli öğünlerden sağlanabiliyorsa, sadece geç saatte yemek yemiş olmanız kilo almanıza neden olmaz ancak geç saatlerde yemek besin seçimlerimizi etkileyebilir.
***
Gece geç saatlerde bir şeyler yemekten bahsedince aklınıza abur-cuburlar gelmiyorsa o şanslı azınlıktasınız. Ama azınlıkta değilseniz siz de muhtemelen geç vakitlerde yüksek kalorili yiyecekleri tercih etme eğilimde oluyorsunuz. 
***
Bu durumun, duygusal yeme problemi yaşıyor olmanız; gece vardiyasında çalışıyor olmanız ve sağlıklı atıştırmalıklara erişimiziniz zor olması; evde canınız sıkıldığı için bir şeyler yemek istemek gibi pek çok sebebi olabilir.
Ancak diyelim ki akşam yemeğinden sonra gerçekten acıktınız. İşte o zaman besin değeri yüksek, daha sağlıklı yiyecek ve içecekleri tercih edebilirsiniz.


***
NOT: Uyumadan en az 2-3 saat önce bir şeyler yemeyi bırakmalıyız. Çünkü midemiz dolu uyumaya çalışmak gerçekten sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir.
***
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki eğer sağlıklı bir bireyseniz günlük kalori ihtiyacınızı göz önünde bulundurarak, doğru besin tercihleri yaptığınız sürece geç saatte yemenizin aslında pek de önemi yok. 
SON SÖZ
Doğru besin seçimleri konusunda bir uzmandan destek almanız sizin için en doğrusu olacaktır.