EYVAH BEBEĞİMİN DİŞİ ÇIKIYOR!

Merhaba sevgili annelerim, diş çıkarma döneminde birçok anne bebeğine nasıl yardımcı olacağı konusunda kararsız kalıyor. Ne yapacağını bilemeyebiliyor.

İlk dişler bebeklerde 4-6 aylarda olabileceği gibi 14-16 ayları da bulabiliyor. Bu durum normal kabul ediliyor. 4-6 aylarda ilk dişler çıkmaya başlarken 28-30 aylarda da son süt dişlerin çıkması ile bu süreç tamamlanır.

***

Bu yazımda bebeklerimizi bu dönemde rahatlatacak yöntemlerden bahsettim. Diş çıkarma dönemlerinde bebeğinizin diş etleri kaşınır ve bazı dönemlerde ağrılarda görülebilir. Kaşınmayı ve ağrıyı hafifletmek için ise farklı yöntemlerden yardım alabilirsiniz. Bebeğinizle bağ kurmanız, onun yanında olduğunu hissettirmeniz bu dönemde çok önemli. Bu sebeple ona bol bol sarılmayı ihmal etmeyin.

***

Havuç, kereviz sapı gibi sert gıdaları uzun bir şekilde kesip vererek bebeğinizin dişlerini kaşımasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu yöntemi uygularken güvenlik için bebeğinizin yanında olmanız ve sürekli bebeğinizi gözlemlemeniz gerektiğini unutmayın. Sıcak yiyecek ve içecekler yerine soğuk ya da ılık içecekler tercih etmeniz, dişin çıkma sürecinde diş etlerini rahatlatabilir. Bebeğinize yoğurt, soğuk meyveler ya da meyve püreleri yedirebilir ve ılık çorbalar içirebilirsiniz.

***

Temiz bir tülbente konulacak buz parçası ile de dişlere kompres uygulanabilir. Bebeğe plastik ve boya maddesi içermeyen diş kaşıma aparatları verilmelidir. Vermeden önce 5 - 10 dakika buzdolabında bekletilerek verilmesi diş etlerini daha çok rahatlatacaktır.

***

Eğer emziriyorsanız daha önceden dondurduğunuz anne sütünü çözünmemiş halde bebeğinizin dişlerine uygulayabilirsiniz. Ellerinizi bir kaç defa sabunlayarak yıkadıktan sonra, bebeğinizin dişlerine soğuk ellerinizle masaj yapabilirsiniz. Bu da bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir. Parmak fırçalar ile diş etlerini ovalayabilirsiniz.

***

İştahsızlık bu dönemde sıklıkla görülür. Diş etleri ağrıyan bebek sert gıdalar ile beslenmek istemez. Bu dönemde meyve, yoğurt, kefir gibi ya da yoğurt çorbası gibi yiyecekler tercih edilmelidir. Bu dönemde eczanelerde satılan bazı diş jellerinin kullanılması önerilmez. Bunu doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Tamamen doğal içerikli diş ürünleri kullanılmasında fayda vardır.