EYT'DE 5 PUANLIK ‘PRİM’ İNDİRİMİ

İşe giriş bildirgesi yasal süresi dışında verilmesi halinde 5 puanlık indirimden yararlanmak mümkün müdür?

Sigortalının emeklilik nedeniyle işten ayrıldığı tarih ile SGDP’ye tabi işe başladığı tarih arasında 30 günden fazla bir süre geçememiş ise SGDP sigorta kolundan düzenlenen işe giriş bildirgesi süresi dışında verilse bile beş puanlık indirimden yararlanılabilecektir.

Sigortalının birden fazla işyerinde çalışması halinde indirimden birden fazla işyerinde yararlanılabilir mi?

Her bir işyeri bazında 3/3/2023 sonrasında 08-Emeklilik nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilip, 30 gün içinde SGDP sigortalı kolundan işe giriş bildirgesi verilmesi halinde aynı sigortalı için birden fazla işyerinde indirimden yararlanılması mümkündür.

İndirimden yararlanmak için SGK’ya başvuru yapılacak mı?

İndirimden yararlanabilmek için öncelikle e-SGK uygulamalarından İşveren Sistemi/Teşvikler ve Tanımlar/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama seçenekleri işaretlenerek erişilen ekran vasıtasıyla sigortalının TC kimlik numarası girilerek SGK sistemine bir defaya mahsus tanımlatılması, daha sonra muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde 15510 sayılı kanun numarasının ve 2 nolu (yer altında çalışanlar için 48 nolu) SGDP belge türünün seçilmesi yeterli olacaktır.

İndirimden ne kadar süreyle yararlanılabilir?

Beş puanlık prim indiriminden sigortalının işten ayrıldığı tarihe kadar yararlanılması mümkün olup, sigortalı işten ayrıldıktan sonra aynı veya farklı bir işyerinde yeniden SGDP’ye tabi çalışmaya başlasa dahi indirimden ikinci defa yararlanılması mümkün değildir.

İşyerinin başka bir adrese veya sigortalının aynı işverenin başka bir şubeye nakli halinde indirimden yararlanılmaya devam edilebilir mi?

İşyerinin başka bir adrese nakli halinde indirimden yararlanılmaya devam edilecek olmasına rağmen, sigortalının aynı işvereninin başka bir şubesine nakli halinde nakil tarihinden itibaren indirimden yararlanılamayacaktır.

29 Nisan’da emeklilik nedeniyle işten ayrılışı, 30 Nisan’da işe girişi verilmiş sigortalının 2023/Nisan ayı SGK bildirimi nasıl yapılmalı?

MUHSGK uygulamalarında aynı ayda aynı işyerinden ve birden fazla belge türü veya kanun numarası ile bildirilen sigortalıların prim gün sayılarının 30 günden fazla bildirilmesine izin verilmemektedir. Bu bakımdan 29Nisan’da emeklilik nedeniyle işten ayrılışı, 30 Nisan’da  işe girişi verilmiş sigortalının 1 no.lu belge türündeki prim gün sayısının 29 gün olarak, 2 no.lu belge türündeki prim gün sayısı ve kazancının 1 gün olarak bildirilmesi gerekmektedir.