EYNİF DAVASI

İbradı ilçesinin Ormana Mahallesi’nde bulunan Eynif Ovası’nın tamamının meraya çevrilmesi davası hala sürüyor. Ormana halkı, bir zamanlar ekip, biçerek geçim kaynağı olarak kullandıkları Eynif Ovası’sında tekrardan Ayçiçek, mısır, arpa üretip ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyor.

Özge TOPTAŞ, Rabia DEMİROK

Ormana Mahallesi’nin yıllardır avukatlığını yapan Nahi Alimoğlu, Osmanlı Dönemi’nden bu yana Ormana halkı tarafından kültür arazisi olarak kullanılan Eynif Ovası’nın, 2008 yılında tamamı meraya çevrildiğini ve bunun üzerine 2010 yılında dava açtıklarını açıkladı. Alimoğlu, Akseki Adli Hukuk Mahkemesi’ne devredilen dava da, ‘Eynif Ovası’nın, kültür arazisi’ olduğunun kanıtlandığını bildirdi. Bunun üzerine İbradı Mal Müdürlüğü’nün, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’ne(BAM) Eynif Ovası’nın kültür arazisi olması kararına itiraz ettiğini ve sürecin devam ettiğini açıklayan Alimoğlu, bölge halkının, mahkeme sonucunun onanmasını ve Eynif Ovası’na kavuşmayı beklediğini dile getirdi.

EYNİF OVASI’NIN TAMAMI ‘MERA’

Avukat Alimoğlu, Eynif Ovası’nda geçmişten bu yana gelinen durumu şu şekilde anlattı: “Osmanlı Dönemi’nden bu yana Ormana halkı Eynif Ovası’nı ekip, biçiyor, kültür arazisi olarak kullanıyormuş. 2002 yıllarında, Ormana Mahallesi’nin komşusu olan Başlar Köyü ile aralarında bir mülkiyet itilaf çıktı. Neticesinde Ormana Mahallesi’nden genç bir çocuk öldü. Tamamı kültür arazisi olan Eynif Ovası’nı, Antalya İl Mera Komisyonu 2008 yılında tamamını mera olarak sınırlandırdı. Mera Komisyonu tarafından verilen bu karar askıya çıktı. Orada mülkiyet iddiasında bulunan taraflar itiraz etti. O zamanlar Ormana Belediyesi vardı, bizde vekil olarak itiraz ettik ve ‘Eynif Ovası mera olamaz, 20 bin küsur dekar yeri kültür arazisidir’ dedik.”

“KARAR BEKLENİYOR”

Davanın Akseki Adli Hukuk Mahkemesi’ne devredildiğini ve son kararı beklediklerini açıklayan Avukat Alimoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu itirazımızdan da sonuç alamadık. O zamanki adıyla İbradı Asli Hukuk Mahkemesi’nde 2010 yılında dava açtık, sonra İbradı’daki Adli Teşkilatı kapatıldı. Akseki Adli Hukuk Mahkemesi’ne devredildi. Sonucunda biz davayı 20 bin 600 küsur dekarını kültür arazi olduğunu belirlettik ve davayı kazandık. İbradı Mal Müdürlüğü, kaybettiği bize verilen 20 bin 600 küsur dekar kültür arazisini BAM nezdinde karara itiraz etti. Şu anda dosya, BAM’da. Eğer onanır ise kesinleşmiş olacak. Karar bozulursa, yargılamaya devam edeceğiz.”

“OVAMIZ ŞU ANDA BOŞ”

Eynif Ovası’nın yıllardır boş durduğunu ve ekonomiye ve bölge halkına bir katkısı olmadığını belirten Ormana Mahalle Muhtarı Fikret Canbaş, “Eynif Ovası önceden ekilirdi. Mahkeme tarafından, buranın bir bölümü mera, bir bölümü mezra olarak karar verildi. Şu anda vatandaş 240-250 liraya yem alıyor. 38 bin dönümlük ovamız şu anda boş duruyor. Ekonomiye de katkısı yok, vatandaşa da katkısı yok. Hayvancılık da, Ormana bölgesinde var, 400 büyükbaş, 8 ila 9 binde küçükbaş hayvan var. İş istihdamı olmayınca burada gençler tutunmuyor. Yetişen gençler il dışına gidiyor. Onun için bu ova ekilirse gençler de bu bölgede kalır. Hayvancılıkta ölürse bu kırsalda, kim ne yapacak?” dedi.

“HALKIMIZIN ÖNÜ AÇILSIN”

Muhtar Canbaş, “Eynif Ovası ekilirken, çiftçilerimiz yem ihtiyacını ovadan temin ediyordu. Biz burada Ayçiçek, mısır üretiyorduk. Arpayı hayvanlarımıza yem yapıyorduk. Ayçiçeği de fabrikalara yağ üretilmesi için satıyorduk. Ülke ekonomisine katkıda bulunuyorduk. Kırsal bölge olduğu için gençlerimizi bu bölgede tutmamız için bir an önce hükümet büyüklerimizin ilgilenmelerini istiyoruz. Bu ova hiç suni gübre atılmamış, doğal üretim içindir. Halkımızın önü açılsın. Eynif Ovası, bu bölgenin kurtuluş yolu. Ova ekilirse, hem Türkiye ekonomisine faydası olur, hem de bu bölgenin kalkınmasına faydası olur” ifadelerini kullandı.