EXPO’da çocuk bilimi öğrenmeli

Ünlü Gökbilimci Prof. Dr. Ethem Derman, EXPO 2016 Antalya için kurulması planlanan ‘Çocuk Bilim Merkezi’ için önerilerde bulundu, çocukların bu merkezde bilimle buluşmasını istedi

Ünlü Gökbilimci Prof. Dr. Ethem Derman, EXPO 2016 Antalya için kurulması planlanan ‘Çocuk Bilim Merkezi’ için önerilerde bulundu, çocukların bu merkezde bilimle buluşmasını istedi.
 
EXPO 2016 Antalya Ajansı 9. Konsey Toplantısı’na konuk olarak katılan ünlü Gökbilimci Prof. Dr. Ethem Derman, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Kadın Çalışma Grubu’nun ‘Çocuk Bilim Merkezi’ konusunda görüşlerini paylaştı. Çocuk Bilim Merkezi olarak yapılan binanın mimari çiziminin muhteşem olduğunu belirten Prof. Dr. Derman, “Merkezin içinde çok güzel deney setleri düşünülmüş ve bunu yapan gönüllü bir kadın kuruluşu. TMMOB yönetim kurullarındaki kadınların bir araya gelerek yaptıkları çalışmalar bilim ile çocukları buluşturacak şekilde düşünülmüş. Zaten nerede kadın var, orada en ayrıntılı çalışma vardır” diye konuştu.
 
Gökbilim Parkı kurulabilir
Konsey toplantısının ardından Çocuk Bilim Merkezi için görüşlerini paylaşmak üzere kurul ile bir araya gelen Prof. Dr. Derman, yaptıkları toplantıya ilişkin, Gökevinde (planateryum) ne tür filmlerin gösterilmesi konusunda fikirlerini paylaştığını kaydetti. Gökevlerinde ülkemize özgü doğru dürüst filmlerin yapılmadığını ifade eden Prof. Dr. Derman, bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini savundu. Prof. Dr. Derman, ayrıca gökevinin yakınında bir terasa teleskop yerleştirerek gelen ziyaretçilerin gökyüzünde gezegenler gözlemesinin de sağlanabileceğini aktardı. Derman, bir ‘Gökbilim Parkı’ yapılarak eski gökbilim aletlerinin burada sergilenebileceğini ve onların nasıl çalıştığının çocuklara anlatılabileceğini söyledi.
 
EXPO’da Gözlem Şenliği
Prof. Dr. Derman, her yıl TÜBİTAK tarafından Antalya Saklıkent’te düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde çocuklara yönelik yapılan etkinliklerden de bahsetti. Gözlem Şenliğinde, bilim-toplum buluşmaları kapsamında çocuklara teleskop yapmayı, gözlem yapmayı öğrettiklerini ve bunun gibi birçok etkinliği gerçekleştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Derman, “Çocukları EXPO 2016 programı çerçevesinde bir araya getirerek veya gözlem şenliğinden hemen önce iki gün onlarla beraber etkinlikler yapabileceğimizi önerdim. Bunların olmaması için herhangi bir engel yok ve hepsi gerçekleşebilir” dedi.
 
Önce bilim, sonra oyun
Bu tür etkinliklerle, çocukların küçük yaşta bilim ile buluşmalarının sağlanacağını ifade eden Prof. Dr. Derman, etkinliklerin çocuklara sağlayacağı faydalara değinerek, şöyle konuştu: “Çocukları genellikle oyunla buluşturmak fikri hoşuma gitmiyor. Bana göre oyun oynayan çocuk oyunla ilgilidir. Deneylerin başında çok iyi eğitilmiş uzman gençlerin vereceği bilgilerle çocukların bilimi öğrenmesi gerekir. Deneyden sonra çocuklar oyun oynayabilir, hatta uzmanlar ile birlikte de oynayabilir.”