EVLİLİKLERİ CANLI TUTMANIN SIRLARI

Bir kadın ki, evde nimet bol iken kocasına karşı, ‘benim kocam bir tanedir’ diye iltifat edip ne zaman ki işler terse dönüp para musluğu az akıtmaya başladığında ‘falan bey senden çok kazanıyor onlar ahım şahım yaşıyorlar, biz onlara göre çok geriyiz’ gibi şikayetler yapıyorsa, bu davranışlar ateşe benzin dökmek kadar tehlikelidir.

Nasıl yollar inişli çıkışlı virajlı ise nimet bazen bol, bazen orta, bazen de az halde devam eder. Hanım efendinin sinir uçlarına dokunan bu şikayetlerini bırakıp çalışmakta olan beyine daha da tatlı dille moral desteği vermesi lazım. Yoksa güle oynaya kurulan aile, ağlaya sızlaya dağılabilir.

Bir kadın ki, eve misafir geldiği zaman her hangi bir şeyi bahane ederek beyini devamlı kötülerse, zaman zaman aile sırlarını da başkalarının yanında söylerse eşler arasındaki saygıyı ve sevgiyi maalesef nefrete dönüştürür.

Saygıdeğer eşler, bin bir zorlukla elinizle kurduğunuz sıcak yuvanızı dilinizle yıkmayın.

Bir kadın ki, akşam yemeğini yedikten sonra elde fırsat varken elini yıkamadan televizyonun başına geçip film izlemeye başlayıp, nihayetinde bu haliyle yatıp ev bulaşık kokarsa bu evde bereket olmaz.

Hanım efendiye, beyi bir buket çiçek getirse o kadın ne kadar mutlu olur. Konuşurken arada ‘çiçeğim’ dese o kadın beyine karşı daha sıcak davranır.

Peki, yatağa girerken elini ağzını yıkamış, namazını kılmış, ocağının huzurlu olması için duasını yapmış, güzel kokular sürünmüş -hurileri hatırlatan- bir güzellik sergilerse o ev mutlulukla dolar.

Böyle saygılı, bilgili, duygulu bir kadının eşi Allah’ın izni ile yoldan çıkmaz, son nefesine kadar mutluluğu evinde ve ailesinde arar.

Bir kadın ki, cep telefonu elinden düşmeyip evine, eşine daha az vakit ayırırsa eşler neden eve gelmez oldu diye eşini değil kendini sorgulasın.

Bazı erkekler mutluluğu dışarıda aramaya başladığında ‘niçin böyle yapıyorsun’ diye soranlara ‘hanım yağlı, terli, kirli yatağa yatıyor. Ondan tiksinir oldum’ bahanesini uydururlar.

Allah korusun evin erkeği böyle bir hataya düşüp evin yolunu kaybetmeden evvel tatlı dilinle, temizliğinle, güler yüzünle, nazik davranışlarınla onu kalbine öyle bağla ki o hallere düşmesin. Sonuçta eşindir, yarın çok geç olur. Başkalarına dert yanmamsın da faydası olmaz.

AİLE BİR NİMETTİR

Sonuç olarak hanım kardeşlerim ‘evi dişi kuş’ yapar. Hani evlenirken, nikahımız kıyılırken “Eveeettttt” diye bağırmıştın ya. İşte o evetin içinde eş, aile, ev, sorumluluk, saygı ve sevgi de var. Sen tatlı dilli olursan eviniz cennetten bir köşe olur.