EVLERE KAPANDIK!

Koronavirüs salgınındaki vaka artışı dolayısıyla tüm ülkede geçerli olacak 17 günlük tam kapanma süreci başladı. Bu süre zarfında istisnalar dışında tüm iş yerleri kapalı olacak, şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecek ve sokağa çıkma yasağı olacak. Tam kapanmada yasaklara uymayanlara 3 bin 150 lira idari para cezası kesilecek.

Faruk ÇELİK

Türkiye’de son zamanlarda artan koronavirüs vaka sayıları hükümeti harekete geçirdi. Geçtiğimiz hafta Kabine Toplantısı sonrası koronovirüs ile mücadele kapsamında yeni tedbirleri açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 günlük tam kapanma kararını açıklamıştı. Alınan karar sonrası Pazar yerlerinde ve otogarlarda yoğunluk oluştu. Bayram öncesi vaka sayısını düşürmek için çalışan hükümet, ülke ekonomisinin vaka sayılarının azalmasıyla daha iyi bir yere geleceğini belirtmişti.

ÇETİN’DEN EKONOMİK VURGU

Tam kapanma bugün saat 19:00'da başlarken, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00'e kadar kesintisiz sürecek. 17 günlük tam kapanmada istisnalar dışında tüm iş yerleri kapalı olacak, şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecek ve sokağa çıkma yasağı olacak. Tam kapanmada yasaklara uymayanlara 3 bin 150 lira idari para cezası kesilecek. Alınan tam kapanma kararı sonrası Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin açıklamalarda bulundu. Çetin, Antalya’daki vaka sayılarının düşmesiyle birlikte ekonominin iyi bir seviyeye geleceğini belirtti. Çetin, “Antalya aşılamada da öncelikli olmalıdır. Ekonominin Antalya’nın döviz gelirine ihtiyacı vardır. Antalya’nın düzelmesi ve kazanması Türkiye’nin kazanmasıdır” dedi.

VATANDAŞLAR AKIN ETTİ

Vatandaşların telaşa kapılıp marketlere akın ettiğini belirten Çetin, “Alınan kararlara tam kapanma diyemeyiz. Bakkal, manav, market, kasap, kuruyemişçi, tatlıcı yine açık, sadece süpermarketler pazar günü kapatıldı. Millet perşembe günü sokağa çıkma yasağı başlayacak diye marketlere, kasaplara akın etti. Pandemiyi engelleyelim derken, aksi yönde bir durum ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“PANDEMİ İYİ YÖNETİLDİ”

Devletin pandemiyi iyi yönettiğini dile getiren Başkan Çetin, sözlerini şöyle bitirdi: “Devlet pandemi ve ekonomik destekler konusunda bir şey yapmamıştır diyemeyiz, pandemi birçok ülkeden daha iyi yönetilmiştir, mal sıkıntısı, iflas zinciri önlenmiştir. Önemli olan mümkün olanın en iyisini yapmaktır” şeklinde konuştu.

“ESNAF HER KARARA UYUYOR”

Esnaf ve sanatkarların toplum sağlığı için devletin aldığı tüm kararlara harfiyen uyduğunu ve hiçbir konuda yasa, yönetmelik ve genelgelere aykırı davranmadığını hatırlatan Antalya Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Biz her konuda devletimizin, halkımızın yanında, sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Ancak işlerimize mecburi ara vermek zorunda kaldığımız dönemlerde ödemelerimize, borç yükümüze de bir ara vermek yani kredi ödemelerimizin, SGK, Vergi ödemelerimizin ertelenmesi gerekiyor. Esnaf için ekonomi durmuşken ödemelerin devam ediyor olması gerçekten büyük bir kesim için yıkım anlamına geliyor. Bu konuda devletimizden destek bekliyoruz” dedi

"DESTEKLER ARTARAK SÜRMELİ"

Başkan Dere, “Devlete olan vergi, SGK primi gibi ödemelerin yanı sıra bankalara kredi ödemeleri de ekonomi durma noktasındayken yapılamıyor. Bu ödemelere devletimizin alacağı kararla birkaç aylık erteleme getirilmesi, zaten zor durumda bulunan esnafa küçük de olsa bir nefes olacaktır” diye konuştu.

O ÜRÜNLERİN SATIŞI YASAK

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu İçişleri Bakanlığının “Tam Kapanma Tedbirleri” konulu genelgesi kapsamında aldığı kararlar içerindeki bu detay herkesi şaşırtacak. Buna göre, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için açık olan zincir marketlerde olarak inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye ve otomotiv ürünlerinin satışına kısıtlama getirildi.