EVLENDİK MESULÜZ!

 ‘Evlendik mutluyuz’ mu?
‘Evlendik mesulüz’ mü?

***

Evlendik, ilk yıl mutluyuz. İkinci yıl Rabbimizin lütfu ile dünya güzeli, Cennet kokulu bir çocuk gelir. Çocuk uyumayınca gece kalkmak zor gelir de ‘dertliyiz’ diye şikayetçi olursak bu yanlış olur. Rabbimize şükür yerine isyan etmiş oluruz.

***

Onun için dikkatli olmak lazım. Zira nimetin karşılığı fedakarlıktır, tahammül etmektir. Önce zahmet sonra rahmettir. Bir çocuk için yıllarca bekleyen, gelse de gece gündüz baksak diyen nice aileler var.

***

Ayrıca geçen gün bir paylaşım gördüm, beni dehşete düşürdü. ‘Eşinin doğum gününde ona bir erkek çocuk vermek her kadına nasip olmaz’ gibi bir açıklama yazmış kadın. Belli ki kocasının doğum gününde çocukları olmuş, konu bu.

***

Ne çocuğun olmasında, ne çocuğun erkek olmasında, ne de kocanın doğum gününde doğmasını bırak herhangi bir gün doğmasında senin dahlin yokken bu ne cürettir. İnsanlar cahillikleriyle bir şeyle yazıyorlar ama bunlar çok tehlikeli.

***

Meselenin diğer boyutu, çocuğu olmayan bir kadın da bu paylaşımı görüyor. Bu konudan yaralı insanlar çocuk üzerine konuşmalar duymak istemez. Çocukla ilgili soru sorulsun istemez. Bu paylaşım onu çok üzmez mi? Akletmez misin?

***

Biraz empati yapsak her şey çok daha güzel olacak. Alamayan komşusunun canı çeker diye muzu siyah poşette evine götüren bir toplumdan Allah’ın verdiği çocuğuyla gösteriş/hava yapanlara Mevlam akıl-fikir versin inşallah!

***

‘Her kadına nasip olmaz’ dan kasıt ‘sen çok yeteneklisin, başardın (!)’ ama kocasının doğum gününde çocuk doğuramayan başarısız mı? Bu nasıl bir akıl tutulmasıdır Ya Rabbim. Çocuğu olmayan kadınlara zaten bir şey söylemeye gerek yok o zaman.   

***

Evlenenlerin mesul olduğu diğer kısma geçelim. Öncelikle karı kocalık hakkında fikir sahibi olmaları, eşlerin birbirine karşı haklarını öğrenmeliler. Bu konuda faydalanılacak birçok kitap var. Ayrıca ellerinizdeki telefonlar da işe yarar.

***

Eşlerin birbirine karşı haklarını öğrendikten sonra en önemli konulardan biri çocuklara verilecek eğitim. ‘Biz bir şey bilmiyoruz ki çocuklarımıza ne öğretelim?’ diyenleri duyar gibiyim.

***

Hiçbir şey için geç değil, yeter ki siz öğrenmek isteyin. Günümüzde o kadar çok kaynak var ki. Zor olan tercih yapabilmek. Bu devirde insanlardan şikayet etmek yerine yapabileceğin en doğru şey çocuk yetiştirmektir.

SON SÖZ

Hayra yatırılan para Allah katında deniz olur taşar.

Günaha yatırılan para ahirette ateş olur yakar.