EVLAT ACISI

Bütün mevcudat için dünya alemi de kaçınılmaz bir sonun başlangıcıdır. Zira hiçbir ölüm son değildir. Dünyanın ölümü onun kıyametidir ağaçların kuruması kesilip biçilmesi onların ölümüdür hayvanların bitkilerin böceklerin ölümleri de aynı şekilde bir plan ve programın içinde devam eden gerçek hadiselerdir.

***

Bu kadar ölümlerin içinde insanın ölümü diğer ölümlerden farklıdır. Zira hesaba çekilecek varlık insandır. Ona teklif yapılmış ve tercih hakkı sunulmuştur. Ölmeden önce yaptığı tercihlerinin sonucu öldükten sonraki yaşantısı olan ahirette mutlak surette ya mükafat ya mücazat olarak görecektir.

***

Bütün bu gerçekler doğrultusunda ölümün yüzüne baktığımız da bizden önce ölenler bize manen derler ki biz sizden önce gittik sizde peşimiz sıra yakın bir zamanda ölümü yaşayacak sizde bizim gibi ahiret boyutuna geçeceksiniz. Tıpkı elbise değiştirir gibi dünyaya ait et kemik deri elbisesinden ruhumuz çıkacak ahiret boyutunda yeni bir hayat ile karşı karşıya kalacağız.

***

İşte ölüm gerçeği ile yüzleşen insan ölümden sonrası için hazırlık yapacaktır. Kendisinden önce ölenleri özellikle sevdiklerinin ölümlerini gördükçe ahiret hayatına ciddi çalışacak dünyanın geçici aldatıcı lezzetlerini terk edecektir yahut serhoşcasına kendisini bu gerçeği düşünmemek sureti ile aldatarak ölene kadar yaşamına devam edecektir.

***

Vefat eden çocuklar özellikle buluğa ermemiş kimseler ise ehli necat olarak yani ahiretlerini kurtarmış ehli cennet olarak ebediyen yaşayacakları müjdesi vardır. Dünya da kalıp dünyanın çilelerine haramlarına imtihanlarına muhatap olmadan doğrudan cennet ehli olarak kurtulmaktadırlar.

***

Cennette ise evlat sahibi olmak çoğalmak olmadığından dünyada iken evlatlarını yitiren aileler Cennet hayatına geçtiklerinde ebediyen çocuk sevgisi tadacak çocukları ile beraber olacaklardır. Çocuklarını yitirmemiş anne babalara kıyasen bu anne babalar ebediyen evlat sevgisi tadacaklardır.

***

Ülema-i zahir ve bâtının, Tâbiîn zamanında en büyük reisi ve İmam-ı Ali'nin mühim ve sadık bir şakirdi olan Hasan-ı Basrî haber veriyor ki: Bir adam, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ın yanına gelerek ağlayıp sızladı. Dedi: "Benim küçük bir kızım vardı, şu yakın derede öldü, oraya attım."

***

Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm ona acıdı. Ona dedi: "Gel oraya gideceğiz." Gittiler. Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm o ölmüş kızı çağırdı: "Yâ filane!" dedi. Birden o ölmüş kız, "Lebbeyke ve sa'deyk" dedi. Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm ferman etti: "Tekrar peder ve vâlidenin yanına gelmeyi arzu eder misin?" O dedi: "Yok, ben onlardan daha hayırlısını buldum." Mektubat ( 155 )

***

Şu hadiseden öğreniyoruz ki vefat eden çocuklara sorulsa tekrar dünyaya gelmeyi ailenizle olmayı ister misiniz o yavrucaklar gittikleri alemi ailelerine tercih ediyor ve ailelerini de o aleme hazırlanarak gelmesini istiyorlar.

***

Rahmet Peygamberinin küçük yaşta ölen ilk evladı Kasım idi. Hz. Hatice annemizden dünyaya gelmiş olup iki sene kadar yaşayıp vefat etti.  Yine hicretten önce Peygamber Efendimizin Abdullah isminde erkek bir evladı oldu ismi Tahir Tayyep Abdullah olarak bilinir üç ay kadar yaşayıp vefat etmiştir.

***

Hicretten sonra mariye annemizden Peygamber Efendimiz yine bir erkek evlat sahibi olup bu evladı da Hz. Ayşe annemizin naklettiğine göre on yedi on sekiz aylıkken vefat etmiştir.  Görüldüğü üzere Efendimiz Aleyhisselamın 3 erkek yavrusu küçük yaşlardayken vefat etmiş olup Efendimiz Aleyhisselamın yaşadığı bu hadiseler kıyamete kadar tüm ailelere ders olmuştur. Bundaki ders Efendimizin ortaya koyduğu duruş ve tebliğsidir.

***

Evlatları vefat ettiğinde Ya Rabbi verdiğin senindir aldığında senindir duruşunu ortaya koymuş fakat şefkat duygusu ile evlatlarından dünyevi ayrılıkları sebebi ile üzülmüş ağlamıştır. Bir babanın evladından ayrılığı için sevgisi ile ağlaması ise gerçek bir sevginin Allah için bir muhabbetin olmasından başka bir şey değildir. Burada Efendimiz Aleyhisselam gibi razı olan ve güzel bir sabırla davranan aileler kazanç içindedir hakiki teselliyi dünyada ve ahirette bulacakları şüphesizdir.

***

Küçük yaşlarda evlatlarını, ciğer parelerini kaybeden yitiren aileler ahiretlerine öyle çalışsınlar ki evlatları ile cennette ebedi beraber olsunlar inşallah. Ne mutlu ki evlatlarınız cennete kesin bir garanti üzerine şek ve şüphe olmadan gidiyor ve cennet çocukları müjdesine dahil oluyorlar.

SON SÖZ

Rabbim evlatlarına kavuşacakları güne kadar evlatlarını yitirmiş tüm anne ve babaların yardımcısı olsun onlara tam bir teselli ile dayanma gücü ihsan eylesin.