EV FİYATLARINA ‘SAVAŞ’ ETKİSİ

Zehra TEKECİ/İrem GÜNEYBAZ

Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle ülkelerini terk eden Rus ve Ukrayna vatandaşlarının Antalya’ya gelişi satılık evlerde yüzde 40’a, kiralık evlerde ise yüzde 100 fiyat artışına neden oldu.

Antalya son dönemde savaştan kaçan Ukraynalı ve savaş karşıtı Rus vatandaşlarının en çok tercih ettiği şehirler arasında yer alıyor. Bu süreçte en çok talebin oluştuğu gayrimenkul sektöründe ise kiralık evlerde neredeyse yüzde 100, satılık konutlarda ise yüzde 40’a yakın fiyat artışı yaşandı.

“YÜKSELİŞİN NEDENİ EV SAHİPLERİ”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, savaş nedeniyle Antalya’ya yoğun bir göç olduğunu bildirdi. Bu durumun gayrimenkul sektörünü de etkilediğini ifade eden Çağlar, “Savaş nedeniyle Rus ve Ukrayna vatandaşlarının Antalya’ya gelişi sektörümüzde hareketlenmeye neden oldu. Bu süreçte kiralık evlerin fiyatlarında yüzde 100’lük, satılık ev fiyatlarında ise yüzde 40’a yakın artış meydana geldi. Öncelikle bu durumun emlakçı esnafımızla bir alakası olmadığını belirtmek istiyorum. Bu durum ev sahipleri ile alakalıdır. Bizler de bu durumda muzdarip durumdayız. Birçok esnafımız bu fiyatlar nedeniyle bizlerle iletişime geçtiler” diye konuştu.

“FIRSATÇILIK YAPILIYOR”

Çağlar, ev sahiplerinin taleplerine göre sektör fiyatlarının şekillendiğini dile getirerek, fiyatların bölgelere ve konutlara göre de değiştiğini vurguladı. Ev sahiplerinin ortaya koyduğu bu durumun emlakçılara yansıtılmaması gerektiğine değinen Çağlar, “Bu durumu biraz fırsatçılık olarak görüyoruz. Emlakçılarımızın fiyatlara bir katkısı yok. Tam tersi yüksek olduğu için iş yapmakta zorlanıyorlar. Oda olarak bu durumun ortadan kalkması için denetleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“FİYATLARDA DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR”

Çağlar gayrimenkuldeki fiyatlarda düşüş olup olmayacağına ilişkin ise, “Günümüzde ekonomik sorunlar nedeniyle fiyatlar bu düzeyde seyredeceğini ön görüyoruz. Antalya’mızda yoğun göç olması, turistlerin sıklıkla gelmesi ve şu an devam eden Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle fiyatlarda düşüş beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ev alacak ya da kiralayacak vatandaşlara önerilerde de bulunan Çağlar, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımız öncelikle ellerini çabuk tutsunlar. Her geçen gün fiyatlar artıyor. Bütçelerine göre ev bakmalarını tavsiye ediyoruz. Ev alırken ve kiralarken yetkili emlakçılarla çalışmalılar. Yetkisiz, oda kaydı olmayan emlakçılar tarafından dolandırılma vakaları ile karşılaşıyoruz. Artık yabancılar bile emlakçılık yapıyor. Bu konuda dikkatli olmalarını öneriyoruz.”