EV FİYATLARINA DENETİM MÜJDESİ

Konut fiyatları salgında rekor seviyelere çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde artan kira fiyatlarına ilişkin olarak, ciddi fiyat farklılıklarını kaldıracaklarının müjdesini verdi. Erdoğan, adaletsizlik ve suistimal konularının yakın takibe alınacağını belirterek, "Bu zulmün önüne geçeceğiz" dedi.

Mustafa KOZAK, Sadık Çetin SADAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 76’ncı Genel Kurulu’na katılmamadan önce bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fahiş fiyat artışlarıyla ilgili atılacak farklı adımlar var mı? Emlak sektöründe de benzer bir manzara var. Bazı öğrenciler kiralık ev bulma noktasında sıkıntı yaşıyor. Bu konuda da ne gibi adımlar atılması bekleniyor?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Böyle bir adaletsizlik, böyle bir zulüm, böyle bir suistimal varsa bunun sorumlusu olan bakan arkadaşlarım, bunları yakın takibe almak suretiyle bu zulmün önüne geçeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ev fiyatlarındaki artışla ilgili denetimlerin yapılacağı müjdesini verdi.

ÇANTACI EMLAKLARA DİKKAT

Konut fiyatlarındaki artışlarda ‘çantacı’ diye tabir edilen gerçekten emlakçı olmayan emlakçılara dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Antalya Oto Galericiler Sitesi Arsa ve Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi Başkan Adayı İsmail Çağlar, “Emlak sektöründeki bu fiyat artışının sebepleri turizm başkenti Antalya’ya göçlerin çok fazla olması, salgın döneminde inşaatların durma noktasına gelmesi, üniversitelerin açılmasıyla birlikte Antalya’ya üniversite öğrencilerinin çok fazla gelmesi, turistlerin Antalya’da yatırımlık ev almaları ve ev sahiplerinin ev fiyatlarını çok arttırması başlıca emlak fiyatlarındaki artışın sebeplerindendir” diye belirtti.

“DENETİMLERİN ARTMASI GEREKİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev fiyatlarındaki fiyat artışlarına denetimlerin geleceğini belirtmesi üzerine Başkan Çağlar şu sözleri ifade etti: “Talep çok olunca fiyatları bu yüzden arttırmışlardır. Fiyat artışlarında biz emlakçılarla alakalı bir sebep yoktur ama ‘ayakçı, çantacı’ dediğimiz emlakçı arkadaşların çok fazla olması ve insanlara maalesef olmayan yerleri satıp, kiraya vermeleri öğrencileri ve insanları mağdur etmektedir. Bununla alakalı Cumhurbaşkanımız bir açıklama yapmıştır. İnşallah denetimler artacak ve bundan sonra da bu denetimlerin daha fazla arttırılması gerekiyor. Emlakçı olanla olmayanların ayrıştırılması lazım. Birlikte bu sorun için bir çözüm üretmemiz lazım.”

MAĞDUR OLAN ÖĞRENCİLER

Konut fiyatlarındaki artışlarda en büyük mağduriyeti öğrencilerin yaşadığını belirten Emlakçı, “Öğrencilerin, ev sahipleri tarafından mağdur edildiği aşikar. Öğrenciler, parklarda, bahçelerde, arabalarda yatıyor. Tüm emlakçılar olarak, ev sayısında oldukça gerideyiz. Öğrenci sayısı çok fazla, aşırı derecede talep var. Taleplere cevap veremiyoruz. Bölgemiz yapısı itibarıyla aynı zamanda devlet memuru bölgesidir. Aile ve Politikalar Bakanlığı, Emniyet, Sağlık Bakanlığı sürekli buraya atama yapmakta dolayısıyla mevcuttaki evler memurlar ve öğrenciler arasında paylaşılmakta. Mağdur olan da genellikle öğrenciler oluyor. Bir an önce destek olunması lazım” dedi.

ÖĞRENCİLER ÇÖZÜM İSTİYOR

Geçen seneye göre ev bulmakta zorlandıklarını ve ev fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten öğrenciler, eşyasız evlerde en uygun fiyatın 2 bin ya da 3 bin liradan başladığını söyleyerek mağdur olduklarını dile getirdi. Yurtlarında tamamen dolduğunu ve açıkta kaldıklarını söyleyen öğrenciler, bir an önce çözüm bulunmasını istedi.