ESNAFIN AĞZINI BIÇAK AÇMIYOR

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, esnaf ve sanatkarların zorlu geçen 2020 yılını değerlendirdi. Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörleri sıralayan Başkan Dere, esnafın taleplerinin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Esnafın nefes alabilmesi için birlik mesajı veren Başkan Dere Antalyalılara, ‘Esnafa sahip çık’ çağrısında bulundu.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, gazetemize ziyarette bulundu. Başkan Dere, tüm dünyayı etkisi altına alan ve pandemi yılı olarak hafızalara kazınan 2020 yılını esnaf ve sanatkarların gözünden değerlendirdi. Zorlu sürecin hala devam ettiğini vurgulayan Başkan Dere, esnafın 2021 yılı beklentilerini de anlattı. Pandeminin başladığı mart ayından itibaren esnaf ve sanatkarların sorun ve taleplerini her mecrada dile getirdiklerini belirten Başkan Dere, çalışmalarına büyük bir titizlikle devam ettiklerinin altını çizdi.

“YARALAR BİRAN ÖNCE SARILMALI”

Pandemi nedeniyle alınan kısıtlama kararları sonucunda esnaf ve sanatkarların olumsuz etkilendiklerini kaydeden Başkan Dere,“2020 pandemi yılını esnaf çok sıkıntılı geçirdi. Okulların kapanması ve daha sonra uzaktan eğitime geçilmesiyle kantinci ve servisçi esnafımız siftah yapamadı. Aynı şekilde kahvehaneci ve yeme içme sektöründeki esnafımız da iş yapamadı. Normalleşmeye geçtikten sonra bu işletmelerimizin yüzde 50 kapasiteyle çalışması onun arkasından ikinci dalga koronavirüsün yaşanması ile tamamen kapatılması esnaf ve sanatkarımızı büyük sıkıntıya soktu. Gerek tamamen kapanan gerekse saat kısıtlamalarıyla yarı kapasitede kapanan esnaf ve sanatkarlarımız mart ayından bu yana para kazanamadı. Öte yandan turizm bölgesi Antalya 1 yıl önce 16 milyon yabancı, 8 milyona yakın yerli turiste ev sahipliği yaparken 2020 yılında 3 buçuk milyon ziyaretçide kaldı. Bu yaraların biran önce sarılması gerekiyor” dedi.

“KARAR ÇIKARSA ESNAF NEFES ALIR”

Esnaf ve sanatkarların bu dönemde daha çok desteklenmesi gerektiğini belirten Başkan Dere, “Alışverişlerin yerel esnaflardan yapılması çok önemli. Kentinize, esnafınıza sahip çıkın. Hafta sonu bizim işyerlerimiz kapalıyken ulusal ve zincir marketler açık. İçerisinde binlerce çeşit ürün satılıyor. Bununla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya taleplerimizi ilettik. Bu konunun ilk gündeme geldiği nokta da Antalya’dır. Çünkü esnaf para kazanırsa, esnaf kültürü mahallede yaşatılırsa piyasaya güven ve istikrar gelir. Enflasyon düşer. 37 bin civarında ulusal zincir market var. Biz işyerlerimizi açamazken onların zincire yeni bir halka ekleyerek büyümesi küçük esnafı zora sokuyor. Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığımız tarafından taslak yayınlandı. Özellikle beyaz eşya, tuhafiye, zücaciyeye, sigara gibi ürünlerin ulusal zincir marketlerde satılmaması ile ilgili yeni kararlar alınıyor. Geç de olsa yerinde bir karar. Bu karar çıkarsa esnaf biraz nefes alır” sözlerine yer verdi.

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

Esnaf ve sanatkarlar için ‘artık bıçak kemiğe dayandı’ diye konuşan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, “Bu pandemi illetinden kurtulmak istiyoruz. Pandemiden dolayı kısıtlı olan ve açılmayan işyerlerimizin artık pandemi kuralları ile birlikte ciddi cezai kurallar koymak kaydıyla kısım kısım açılması gerekiyor. Açılmazsa esnaf ve sanatkar bitecektir. Şu anki tüm ödemelerimiz ertelenmiş durumda. Zaten para kazanamıyoruz. Dükkanlarımız açılsa bile önce ötelenmiş, yapılandırılmış borçlarımız var. Bugün normale dönsek bile borçlarımızı ödememiz 2 yılı bulur. Kısa sürede durumu toparlayamayız. 1 yıl hiç dükkan açmamış, para kazanmamış, borçlanmış bir esnaf var karşımızda. Bu nedenle en azından 2021 yılı esnafın yılı olması lazım” ifadelerini kullandı.

TALEPLER YERİNE GETİRİLİYOR

Pandemi başladığı ilk günden bu yana her platformda esnaf ve sanatkarların sıkıntılarını dile getirdiklerini aktaran Başkan Adlıhan Dere, “Esnaf ve sanatkarlarımızın bu dönemde çekleri, senetleri borçları birikti. Cumhurbaşkanımızın kredi, nakit ve kira desteği vermesi yine kredilerin ertelenmesi gibi esnaf ve sanatkarlar üzerinde destekleri oldu. Bu destekler verilirken bizler de dosyalarımızı Cumhurbaşkanımıza, Ticaret Bakanlığımıza, Konfederasyonumuza ve Antalya Milletvekillerimize durumu ilettik. AK Parti Antalya Milletvekilimiz Mustafa Köse’ye özellikle teşekkür ediyoruz. Bizimle yaptığı görüşmeden birkaç gün sonra önemli notlarımızı Cumhurbaşkanımıza iletti. Yine Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanımızla görüşme gerçekleşti. Birçok çözüm, taleplerimizle birlikte yerine getirildi” diye konuştu.

Fatma ARSLAN