ESNAF ZOR DURUMDA

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Lider TV’de katıldığı programda turizmin başkenti Antalya’da kısıtlamalarla beraber büyük yara alan esnafın sorun ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Lider TV’de yayınlanan Gündem Özel Programı’nın konuğu oldu. Gazeteciler Ahmet Demir ve İbrahim Okumamış tarafından soru yağmuruna tutulan Dere, “Devletin desteğiyle esnafı ayakta tutmaya, esnaf için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Sık sık esnaf ziyaretleriyle esnafın derdini dinleyen ve çözüm önerileri sunan Dere, “Koronavirüs pandemisi Antalya’da görülmeye başladığında yeni genelge ve kararlara karşı nasıl ayakta durabiliriz diye çalışmalarımıza başladık. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 25 bin lira kredi, kira ve gelir desteğiyle esnafımız ayakta kaldı. Ocak ayından itibaren tüm ilçelerde esnafı ziyaret ediyorum. Hepsinin sorunlarını dinleyip, talep doğrultusunda ilgili yerlerin belediye ve kaymakamlarıyla görüşüyorum. Ortak karar sonucu esnafımızla beraber mücadelemizi veriyoruz” diyerek esnafının yanında olduğunu hatırlattı.

ESNAF TURİSTTEN KAZANMIYOR

Gazeteci İbrahim Okumamış’ın pandemide kısıtlamaların Antalya’daki esnaf sayısını nasıl etkilediğini sormasının ardından Başkan Dere, “Antalya en çok göç alan illerin başında geliyor. Antalya her yıl, Burdur ilinin nüfusu kadar göç alıyor. Gelen kişiler de araştırma yapmadan, nasıl olsa turizm şehri para kazanırım diye dükkan açıyor. Antalya’mıza gelen turistler de eğlenme ve eğlence amaçlı geldiklerinden dolayı her şey dahil otellerde konaklıyorlar. Haliyle turist dışarı çıkmıyor ve esnaf kazanmıyor. Turistlerin dışarı çıkmalarıyla ilgili çalışmaları yapıyoruz.  Eğlenme ve dinlenmeden ziyade bizim yemeklerimiz ve kültürel güzelliği görülecek yerlerimiz mevcut. Turistler de çıksınlar gezsinler. En azından büfeden bir su, esnafın birinden de bir magnet alsınlar” dedi.

DERE: BİTME NOKTASINA GELDİK

Kısmi kapanma sürecinin esnafı nasıl etkileyeceği sorusuna Başkan Dere, “Antalya’mızda cumartesi günleri yasak kalkmıştı. Açılır açılmaz vatandaşlar kurallara uymadan akın edince yüksek riskli iller arasına girdik. Esnafın en büyük sorunu bir açılıp bir kapanmak. Esnaf da buna göre hazırlık yapıyor. Çalışan sayısını, maaşlarını ödemekte zorlanıyor. Devletimizin desteği esnafımıza merhem oluyor. Hedef küçük esnaftı ama büyük esnaf da devlet desteğinden nasibini aldı. Ama ne yazık ki 80 bin lira kira veren işletmelerimiz de mevcut. Antalya bitme noktasına geldi kısıtlamalarla beraber” diye yanıt verdi.

Öte yandan Başkan Dere, Turizmci Tolga Cömertoğlu’nun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Ramazan Ayı nedeniyle ihtiyaç sahiplerine 800 paket hazırlarken restoran ve kafecilik yapan esnafa da 2500 TL destek vereceğini hatırlattı.