“ESNAF BİR MUHİTİN GÖZÜ, KULAĞI, HAMİSİ, YOL GÖSTERİCİSİDİR”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cacabey Meydanı'nda "2021 UNESCO Ahi Evran Anma Yılı-Ahi Evran İzinde Esnaf Buluşması" programında konuştu. Ahiliğin önemi vurgu yapan Erdoğan, “Ahiliğin sosyal yönü üreticiyle satıcı arasında olduğu kadar zengin ile fakir arasında kurduğu dengedir” dedi. Erdoğan ayrıca, "Fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz" diyerek "Şeker pancarının alım fiyatını bu yıl ton başına 420 TL'dir. Yüzde 25'lik bir artış yaptık" ifadelerini kullandı.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar...

Ecdanın bize miras bıraktığı bu köklü kurumla iftihar ediyoruz. UNESCO'ya verdiğimiz dosyamızı Azerbaycan ve İran ile birlikte hazırladık. 2021 senesini Ahi Evran yılı olarak ilan ettik.

Kardeşlerim ecdadımız dünyada Fetih kabiliyeti yanında devlet kurma kabiliyetiyle de maruftur. Bu devletler sadece kılıçla kurulmadı. Ahi Evran'ın 32 başlık altında sınıflandırdığı ahilik teşkilatı asırlarca bu topraklarda dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Kadıları, ustaları, kalfaları, çırakları ile devleti erkanını ve hatta padişahları da kuşatan bu itibarlı kurumlarımız işte böyle etmiştir. Ahiliğin düsturları her çağda ve şartta geçerli kılan, onun özü ve fıtratıyla insanlığı merkezine almasıdır. Bugün adına toplam kalite yönetimi denen yaklaşımlar, ahilerimiz tarafından asırlardır zaten uygulanmaktadır. Ahiliğin sosyal yönü üreticiyle satıcı arasında olduğu kadar zengin ile fakir arasında kurduğu dengedir. 

"BİZ HEP BU ANLAYIŞLA HAREKET ETTİK"

İnsanlığın bugün geldiği nokta, teknoloji ve bilimde kat edilen mesafe böyle bir birikimin neticesidir. Asırlar öncesinden zemin hazırlayanlar olmasaydı kendimizi şu an çok farklı ve dramatik bir yerde bulabilirdik. Yahya Kemal'in deyimiyle kökleri mazide olan ati olarak bizlere düşen görev tarihimizin iz bırakan olaylarını önce kendimiz hatırlamak sonra herkese hatırlatmaktır. Hedeflerimizi bu şekilde büyüteceğiz. Biz hep bu anlayışla hareket ettik, ediyoruz. İşte bunun için 2023 hedefleri diyoruz, 2053 vizyonu, 2071 vizyonu diyoruz. 

Ahi Evran, Mevlana döneminde, Hacı Bektaş döneminde yaşamıştır. Mevlana'ya siz ne yaparsınız diye sormuşlar, 'Allah diyip döneriz' demiş. Hacı Bektaş, 'Allah der dururuz' demiş. Ahi Evran'a da aynı soruyu sormuşlar, Ahi Evran, 'Allah der çalışırız' demiş. Bu cevapların hepsi de aynı menzile giden üzerine uzun uzun düşünülmesi gereken bir hikmeti işaret ediyor.

Mesela demiri döven bir zanaatkar o demir ile birlikte nefsini de terbiye eder. Deriyi, ağacı işleyen bir zanaatkar Rabbi'ne olan şükrünü de nakşeder. Esnaf aynı zamanda bir muhitin gözü, kulağı, hamisi, yol göstericisidir.

Türkiye'de ailesinde esnaf olmayan neredeyse kimseyi bulamazsınız. Bugünkü sanayicilerimizin, işadamlarımızın hikayesi bir dükkandan başlar. Esnafımızı, milletimizin emaneti, bugün ve yarınımızın teminatı olarak görüyoruz. Rızık Allah'tandır diyen, dükkanını, atölyesini açan esnaf rızkın kimin elinden geleceğini seçmez.

"SALGIN BİZİ DE ETKİLEDİ"

Devirler geçse de, dünya değişse de, değişmeyecek olan bizim, birliğimiz, dirliğimiz, kardeşliğimiz, dayanışmamızdır. Bu millet ne imtijhanlardan geçti, ne badireler atlattı. Bizi çimento gibi birbirimize kenetleyen kardeşliğimiz sayesinde her şeyin üstesinden geldik. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını birlikte gerçekleştireceğiz. Dünyayı sarsan, ekonomik açıdan tüm ülkelere darbe vuran bir salgın ile mücadele ediyoruz. Bu salgın tüm dünya gibi bizi de etkiledi. En çok etkilenenlerin başında esnafımız ve ticaret erbabımız geliyor. Maliyeti bir yana, can kayıplarımız canımızı, yüreğimizi yakıyor.

"ESNAFIMIZIN BORÇLARINI 2 SENE ERTELEDİK"

Salgının esnafımızın üzerindeki yükünü hafifletmek için önlemler aldık. Ekonomik İstikrar Kalkanı paketimizi devreye aldık. Kredi ve kefalet kooperatifi ortağı esnafımızın borçalarını 2 sene erteledik.

Ödenemeyen kredilere mücbir sebep nedenini ekledik. 5 milyar TL'den fazla hibe verdik. Ekonomik kayıpları telafi etmek için 1 defaya mahsus olmak üzere 3 bin ve 5 bin TL'lik ödeme yaptık.

Neşet usta mekanı cennet olsun diyor ki: Kendi kendisinden utanmayan yeryüzünde kimseden utanmaz... Türkiye'nin felaketinden kendine iktidar çıkarmaya çalışanların utanması olmadığını hep birlikte görüyoruz.

Aldığımız tedbirlerle dünyada en büyük büyüme oranlarına biz ulaştık, ihracatta rekor üstüne rekor kırıyoruz. Kimi ülkeler gibi kenarda hazır paramız olmamasına rağmen bu başarıları yakaladığımıza özellikle dikkat çekmek istiyorum.

"FAHİŞ FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"

Fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz. Şeker pancarının alım fiyatını bu yıl ton başına 420 TL'dir. Yüzde 25'lik bir artış yaptık.

HABER MERKEZİ