'EŞKIYA' TWITTER'A HÜKÜMDAR OLMAZ

Türkiye'nin yararına olan birçok şeyi eleştirerek algı operasyonlarına imza atan bazı muhalif kesim, bu kez Antalya İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu tarafından koronavirüse karşı alınan tedbiri hedef aldı. “Kalabalık alanlardaki kişilere, ‘sadece uygun görüldüğü takdirde’ PCR testi yapılması” yönündeki kararı, Twitter’da çarpıtan bazı kullanıcılar, Antalya Valiliği’ni hedef gösterip, “eşkıya” diyecek kadar utanç verici paylaşımlarda bulundular.

Türkiye'de, koronavirüs günlük test sayısında rekorlar kırılırken, “test sayıları yetersiz” diyerek isyan eden algıcılar, Antalya İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından koronavirüse karşı alınan tedbir kararlarını bahane ederek, çirkin ithamlarda bulundular. Halkın sağlığıyla ilgili alınan kararlar destek görürken, sosyal medyadan tepki gösteren bazı kullanıcılar bildiriyi çarpıtarak, #HaddiniBilAntalyaValiliği etiketiyle karşı çıkıp, hakaret boyutuna varan ifadelerle büyük bir skandala imza attılar.

Antalya İl Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs salgını kapsamında alınacak tedbirleri kararlaştırmak amacıyla, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında 9 Şubat 2021 tarihinde toplandı. Toplantıda “Vatandaşlarımızın sağlığının korunması için, kalabalık, insan sirkülasyonunun fazla olduğu toplu yaşam alanlarında (Kamu kurum ve kuruluşları, okul, toptancı hali, organize sanayi bölgesi, fabrika, işyeri, apartman, site vb.) vaka tespit edilmesi ve İl/ ilçe Sağlık Müdürlükleri tarafından uygun görülmesi halinde, semptomu olan veya olmayan kişilere test yapılmasına, test sonucu pozitif çıkanların tedavi edilmesine, temaslılarının ise izole edilerek takip edilmesine” şeklinde karar alındı.

Antalya İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından koronavirüse karşı alınan tedbir kararı, bazı muhalif kesimi rahatsız etti.

SOKAKTAN GEÇEN HERKESİ KAPSAMIYOR

İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu yetkilileri, kararın yolda görülen her kişiye, sokaktan her geçen insana test yapmak anlamını taşımadığını belirterek, pozitif vakaların yoğun yaşandığı yerlerde test sayısını artırmanın amaçladığı kaydedildi. Herkese zorunlu test gibi bir durum olmadığı ifade edilen açıklamada, “Örneğin yardımcı okullar açıldı veya toptancı halde insan sirkülasyonu fazla ve buralarda yoğun pozitif vakaya rastlandığında yaygın test yapılması yönünde bir karar. Ama farklı yorumlanmış" denildi.

POZİTİF VAKAYI TESPİT İÇİN TEST GEREKİYOR

Sağlık ekiplerinin sahada pozitif çıkan bir kişinin temas ettiği kişilerle ilgili ayrıntılı araştırmalarını yaptığı belirtilen açıklamada, “Karar toplu bulunulan yerlerle ilgili. Bir kamu kurumunda vaka tespit edildi, mecburen test yapmak lazım ki, eğer başka bir pozitif vaka varsa başkalarına da bulaşmasın, kaçırılmasın. Karar gayet açık. Sadece insanların kalabalık olduğu yerde çok sayıda vaka tespiti yapıldıysa ve orada başka pozitif vaka da varsa sıkıntı olmaması için test yapılması gerekiyor" denildi.

TEST SAYILARINI ARTIRMAKLA İLGİLİ

Salgının ilk dönemlerinde test sayılarının az yapıldığına dair yoğun şikayetler olduğuna da dikkat çekilen açıklamanın devamında şöyle denildi: “Bu karar test sayılarını artırmakla ilgili de bir çalışma. Bu, yolda bulunan her kişiye test veya sokakta her geçen insana test yapmak anlamını taşımıyor. Pozitif vaka çıkan bir yerde başka bir pozitif vaka veya vakaların kaçırılmaması gerekiyor. Çünkü bir pozitif vaka birçok kişiye bulaştırabiliyor." 

İLKOKUL -ORTAOKUL  EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR

Diğer taraftan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 15 Şubat 2021 tarihi itibariyle il genelindeki köy (mahalle) ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki resmi ve özel ilkokullar, ortaokullar ve imam hatip ortaokullarının bütün sınıf seviyeleri ile bu okulların bünyesindeki ana sınıflarında haftada 5 (beş) gün yüz yüze eğitim yapılacağını duyurdu.

 FARUK ÇELİK, DHA