ESKİ REKTÖR KURTCEPHE BERAAT ETTİ
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) eski Rektörü İsrafil Kurtcephe, 'görevi kötüye kullanma' suçundan yargılandığı davada beraat etti. Kadro karşılığı cinsel ilişkiyle suçlanan eski rektörün yargılandığı davada mahkeme, personelin işe alınmasında sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığına karar verdi.
FETÖ'nün, AÜ'de yapılanmak için dönemin Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin 2014 yılında genç bir kadınla görüşmesini kayda aldığı, üniversitedeki kadrolara kendi adamlarını yerleştirdiği iddia edilmişti. 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğu tespit edilen bir IP üzerinden telefon hattının K.A. isimli şahsa ait olduğu öğrenilen görüntülerin Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilmesi üzerine YÖK tarafından İsrafil Kurtcephe hakkında disiplin soruşturması açıldı. Kurtcephe’nin şikayetçi olması nedeniyle 15 Aralık 2015 sabahı düzenlenen operasyonda, Prof. Dr. Kurtcephe'nin görüntülerde yer alan ve sözleşmeli işçi kadrosuna atanan kadın S.A. ile buluşmaya lojmanında aracılık yaptığı ileri sürülen AÜ Döner Sermaye İşletme Müdüresi H.D., AÜ Personel Daire Başkanı H.G. ve Ziraat Fakültesi Budama Bölümü'nde görevli S.D., görevleri başında gözaltına alındı. Şüpheliler, sorgularının ardından 'örgüt kurmak, örgüte üye olmak, şantaj, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verileri izinsiz alıp yaymak' suçlamasıyla adliyeye çıkarıldı. 4 şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Eski rektör Kurtcephe ve 4 personelin Antalya 8. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davası sürüyor. Haklarında dava açılan ve İsrafil Kurtcephe’nin katılan olarak yer aldığı, sanıklar S.A., H.G., H.D. ve S.D.'nin yargılama süreci haziran ayında devam edecek.
YÖK’ün disiplin soruşturması sonucunda Danıştay aynı konuyla ilgili eski rektör İsrafil Kurtcephe’nin yargılanmasına karar verdi. Cinsel pazarlık sonucu usulsüz işe alım yaparak görevi kötüye kullanmakla suçlanan eski rektör İsrafil Kurtcephe hakkında Antalya 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'sürekli tarım işçisi alımında cinsel içerikli görüşmeler yaptığı S.A.'nın, bu görüşmelere aracılık yapan S.D. ile makam aracının şoförünün oğlu Ü.T.'yı usulsüz olarak işe almak suretiyle görevi kötüye kullanmak' iddiası ile açılan davada ise karar çıktı.
İsrafil Kurtcephe savunmasında, "Olay tarihinde ben Akdeniz Üniversitesi'nin rektörü olarak görev yapmaktaydım. Akdeniz Üniversitesi çok büyük bir kurumdur, işçi alımı gibi en alt seviyede işle bizzat ilgilenmem söz konusu olamaz, bu işçi alımı ile ilgili bir komisyon kurulur, bu komisyonun başında da üniversite genel sekreteri vardır, bu komisyondaki görevim sadece mevzuata uygun olarak işçi alımı yapılmasına dair görev vermiş olmamdan ibarettir" dedi.
Komisyon üyeleri hakkında Antalya 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın beraatle sonuçlandığını kaydeden Kurtcephe, "Bu karar da kesinleşmiştir, o tarihte işe alınan ve benim işe almada aracılık ettiğim iddia edilen kişiler halen çalışmaktadırlar. Bu kişilerin işe alınmasında bir usulsüzlük ve hukuka aykırılık olsaydı bunların işine son verilmesi gerekirdi. Hakkımda dava açılmış olması hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.
Savcılık mütalaasında, "Her ne kadar sanık hakkında Danıştay 1. Dairesi'nin muhakeme kararı ile görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılması talebiyle kamu davası açılmış ise de tüm dosya kapsamından sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından beraatine karar verilmesi talep olunur" değerlendirmesi yaptı.
Davaya konu 12 adet sürekli tarım işçisi kadrosuna personel alımına ilişkin ilanda aranan şartların objektif nitelikte olduğuna, gerek aday listelerinin belirlenmesinde, gerekse bunlar arasından işe yerleştirileceklerin seçimine dair söz konusu sınavda Yönetmelik hükümlerine aykırı davranıldığına ilişkin bir iddia ve saptamanın bulunmadığına hükmeden Antalya 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "Hukuka uygun olarak işe alınan personelin işe alınmasında sanığın görevini kötüye kullanmasının söz konusu olmaması nedeniyle sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından sanığın atılı suçtan beraatine karar vermek gerekmiştir. Her ne kadar sanık İsrafil Kurtcephe hakkında görevi kötüye kullanma suçundan TCK'nın 257/1 maddesi gereğince cezalandırılması için kamu davası açılmış ise de; sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından beraatine karar verilmiştir" dedi.
Yerel mahkemenin kararı, dosya istinafa götürülmediği için kesinleşti.
DHA