‘EŞGÜDÜM ÜYELERİ’ ÇARE OLMAYA HAZIR

Uzun zamandır yapılamayan Eşgüdüm Kurulu toplantısı gündemdeki konuları görüşmek üzere bir araya geldi. Özellikle yaşanabilecek afetler özelinde değerlendirmelerin yapıldığı toplantının ayrıntılarını Lider Gazete’yle paylaşan Eşgüdüm Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, Antalya’nın sorunlarına her zaman çare olmaya çalışacaklarını vurguladı.

Mahsum ALTAŞ, Ahmet ARĞILLI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Eşgüdüm Kurulu üyeleri uzun bir aranın ardından bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi.  En son 2019 yılında koronavirüs salgını başlamadan gerçekleşmişti. Bundan sonra her üç ayda bir gerçekleşmesi planlanan toplantıya Eşgüdüm Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar ve diğer meslek odalarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Antalya’nın en önemli sorunu olan ulaşım, gelecekte Antalya’nın su ile ilgili hangi sıkıntıları yaşayabileceği ve bununla ilgili nasıl önlemler alınabileceği, deprem ve kentsel dönüşümle ilgili Deprem Master Planı’nın yapılması, binaların fotoğrafının çekilip ilerde deprem yaşanması ihtimaline karşı ne önlemler alınabileceği ve özellikle imar barışından kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi için neler yapılabilir konuları konuşuldu. Alanının büyüklüğü açısından Türkiye tarihine geçen Manavgat yangınından sonra, bundan sonra yaşanabilecek yangın veya afetlere karşı hangi önlemler alınabilir, kısa sürede nasıl kontrol altına alınabilir konuları da, meslek odaları temsilcilerinin de görüşleri alınarak toplantının gündemindeydi.

EŞGÜDÜM KURULU SORUNLARA ÇARE OLMAYA HAZIR

Lider Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Başkan Emrullah Tayfun Çavdar, herhangi bir afetin yaşanabileceği ihtimaline karşı, alınacak önlemlerin planlarının yapıldığını açıkladı. Büyükşehir’de gerçekleşen toplantıda konuşulan tüm konuların rapor edileceği bildirildi. Başkan Çavdar, yapılan toplantının genel değerlendirme üzerine olduğunu, giderek özele indirilerek toplantılar gerçekleştirileceğini söyledi. Eşgüdüm Kurulu üyeleri olarak, hem yaşadıkları ülkeye hem de yaşadıkları kente borçlarının olduğunu belirten Başkan Çavdar, kentin dinamikleriyle bilimin ışığında hareket ederek, insanları doğru bilgilendirerek bu borcu ödeyebileceklerini belirtti.

“TEDBİR ALMAKTA ZAYIF KALIYORUZ”

Antalya’nın sorunlarına her zaman çare olmaya çalışabileceklerini söyleyen Eşgüdüm Kurulu Başkanı olan Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, “Biz toplum olarak tedbir almakta zayıf kalıyoruz. Ama afet gerçekleştiği zaman yardım etme konusunda, yaraların sarılması konusunda çok iyiyiz. Ormanların korunması açısından en önemli görevler bizlere düşüyor. Birçok alanı kapsayan, birçok aklın bir araya gelerek yürütülmesi gereken bir süreç. Eşgüdüm Kurulu olarak bizde her zaman bu konuda yardım etmeye hazırız” dedi. Antalya’nın en büyük sorunlarından birinin ulaşım olduğunu da dile getiren Başkan Çavdar, “Raylı ulaşımda 4. Etaba geçilecek olması bizleri çok sevindirdi. Antalya çok göç alan ve çok güzel bir şehir. Yaz aylarında göçler daha da artıyor. Trafik çekilmez hale geliyor. Dolayısıyla raylı sistemin yaygınlaşması şehir için çok iyi olur. Bu adımda emeği olan herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

“BİZ DOĞANIN DOKTORLARIYIZ”

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik de, Lider Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. Başkan Bayram Ali Çeltik, yapılan toplantıda gündemlerinde son dönemlerde yaşanan afetlerin olduğunu belirtti.  Başkan Çeltik, Jeoloji Mühendisleri Odası olarak afetlerin yaşanması ihtimaline karşı alınacak önlemlere her zaman destek olacaklarını açıkladı. Başkan Çeltik, “Afetler ön görülebilir. Biz doğanın doktorlarıyız. Afetlerinde nerde, ne zaman olacağını bilebilir, buna göre önlem alabiliriz. Jeoloji bir doğa bilimidir. Nerde heyelan, sel, deprem olacak bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ülkemizin birçok yerinde afetleri görüyoruz, yaşıyoruz ama bunu Antalya’da çok hissetmiyoruz. Çünkü Antalya daha olması gerektiği bir nüfusa sahip değil ve daha nüfusun dolduracağı çok alan var. Önümüzdeki günlerde nüfus artışıyla bunlar daha çok hissedilecek” dedi.

 “ANTALYA UÇURUMUN KENARINDA”

Toplantıda öne çıkan bir başka konu olan Antalya’daki yer altı sularının tehlikede olduğuna dikkat çeken ve alt yapı çalışmalarının bir an önce yapılması gerektiğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Suları değerlendirmek için uzman olmaya gerek yok. Her geçen gün ülkenin farklı yerlerinde suların kuruduğunu, tükendiğini, yer altı sularının azaldığını görüyoruz. Antalya’da su konusunda uçurumun kenarında bir şehir. Buna rağmen Antalya’nın yer altı suyunun potansiyelini bilmiyoruz. Elimizde yeterli bir veri yok. Biz içme suyunun yüzde 90’ından fazlasını yer altı sularımızdan karşılıyoruz. Antalya nüfusuna bu su daha kaç yıl gider bilmiyoruz. Bunun için ilgili kurumlarca bir an önce alt yapı çalışmaları yapılmalı. Antalya’nın su sistemi Karstik sistemdir. Yani sulara çok kolay ulaşabileceğimiz gibi sularımızın bir anda bitme tehlikesi de var. Sularımızın çok fazla kirlendiğini gözümüzle görebiliriz. Önümüzdeki günlerde kıyı ilçelerde tarım yapılamayabilir. Su sıkıntısı çekilebilir. Bu yüzden en kısa zamanda tarımla uğraşan insanlarımızın uzmanlardan yardım almasını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.