ESER BIRAKMAYANIN YERİNDE YELLER ESER

Bugünkü yazımın başlığının çıkış konusu Anadolu bilim alimi Hazreti Muhammed Hadimi’dir. Sözün aslı “Kamil odur ki, koya her yerde bir eser; eseri olmayanın yerinde yeller eser” cümlesidir.

Bu nereden çıktı falan diye düşünenleriniz olabilir. Konuyu birkaç hafta öncesinden ele alıp anlatayım. ‘Koca site bitirildi okul bitirilemedi’ başlığı ile bir yazı kaleme almıştım.

Konyaaltı’ndaki yeni Emniyet Müdürlüğü karşısında rahmetli emekli albay Salih Konca ile Türkiye’nin ilk kadın emniyet müdürlerinden Saime Konca çifti adına 2010 yılında temeli atılan 214 derslikli bir okul vardı. O tarihten sonrada yarım kalmıştı.

Bir süre önce Akdeniz Üniversitesi’nin batı giriş kapısının hemen yanındaki siteyi yapan Özpınarlar İnşaat’ın sahibi ile okulun yapımı için protokol imzalanmış ve inşaatta başlamıştı.

Özpınarlar Fahrettin Sert İlkokulu olarak yapımı tamamlanmış, hatta kısa sürede eğitime hazır hale getirilmiş. Ben ise okulun hala niye bitirilmediğini sorgulamıştım. Ama yanılmışım.

Çünkü Fahrettin Sert’in oğlu Ramazan, beni okula davet edip gezdirdi. Yapılan eseri gördüm. “Dudağım uçukladı” desem yalan olmaz. Sanki bir devlet okulu değil de özel bir kolej gibi. Yerler bile laminant parke. Yapımda hiçbir şey esirgenmemiş.

Hal böyle olunca bana da bu yazdığımı düzeltip yani ‘ÖZÜR’ dilemek kaldı.

Bu ziyarette hayırsever Fahrettin Sert ile de tanıştım. Kendisini dinledim ve Kayserili olmasına rağmen Antalya’ya kazandırdığı değeri öğrendim. Öğrenmenin yaşı yok.

Şimdi okul yapılmış bitmiş ve açılacağı günü bekliyor. Ancak ben size bir müjde daha vereyim. Okulun hemen yanında hem ortaokul hem de lise yapılıyor. Birde spor salonu. Yani resmen eğitim kompleksi. Yine Fahrettin Sert imzalı, birinci sınıf malzeme ile.

Evet Hazreti Hadimi’nin o güzel sözü ile yola çıkmıştım. Hadimi Hazretleri bunu söylerken, “Her insan için, ölümünden sonra arkasından hayırla yad edilmeyi istemesi bir hayat hedefidir. İnsanı yaşatan eserleri ve geride bıraktığı güzel ve hayırlı hizmetlerdir” felsefesini öğütlemiştir.

Yani insanoğlunun geleceğe bir iz bırakması. Peki, insan neden geleceğe bir iz bırakmak ister. Bu dünyadan göçüp gittiğinde hayırla yâd edilmek ister?

Bu arkasından bırakabileceği bir evladı olduğu gibi, bir hayır işi de olabilir. Böyle olunca huzur içinde görevini yerine getirmenin gururunu yaşar ve dünyaya veda eder.

Allah geçinden versin. Fahrettin amca da bunca yıldır didinip çabalamış ve artık işi gücü evlatlarına teslim etmiş. Kendisi ise ömrünü hayır işlerine, eğitime adamış.

Sevgili dostlar; insanı ölümünden sonra takip edecek güzel şeylerden biri de insanların faydalanabileceği bir eser bırakmak değil midir? Özelliklede okul ve kütüphane, tıpkı Fahrettin Sert amcamızın yaptığı gibi.

Hani bizim atasözlerimizden çok çarpıcı olanı vardır. Bu konuyla alakalı; “At ölür meydan kalır¸ yiğit ölür şan kalır” diye. Demek ki dünyada  hoş bir sada bırakmanın sırrı faydalı bir eser bırakmaktan geçiyor.

Fahrettin Sert ve oğulları yaptırdıkları ve kısa süre sonra açılacak okul ile bu dünyada iyi bir eser bıraktılar. Yukarıda anlattığım gibi devamı da geliyor. Yani hoş sadası olacak eserler.

İşte bu noktada da sözün özü ve benim özürüm ola; “Kamil odur ki koya dünyada bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser.”

RAKAMLAR YALAN SÖYLEMEZ

Geçen hafta  Cuma günkü yazımın içinde, 3. Etap Raylı Sistem Projesi’nin tamamlanmasıyla  ilgili, ‘Nihayet tamamlandı’ başlığını kullanmış ve ‘Şükür’ demiştim.

Hatta, Büyükşehir Belediyesi’’den yapılacak açıklamada, “18 kilometrelik hattın 11 kilometresi tamamlanarak Antalya ulaşımına kazandırıldı” ifadesinin yer aldığını, kendi kendilerine itirafta bulunduklarını anlatmıştım. Fakat rakamlar öyle değilmiş.

Aynı gün akşam saatlerinde Eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Aynı konu fakat farklı rakamlarla.

Başkan Muhittin Böcek’i projenin yapım süreleri üzerinden eleştiren Türel, 15 kilometrelik bir hattı 9 ayda yaptıklarını vurgulayıp Böcek’in 2.5 yılda 6 kilometre yapabildiğini belirtti.

Hatta, Varsak-Otogar arasındaki 15 kilometre 22 duraktan oluşan tramvay hattını 9’da bitirdiklerini, Otogar-Müze arasındaki 6 kilometre 7 duraktan oluşan hattın ise 30 ayda yapıldığı vurgulandı.

Ben biraz daha ileri götüreyim bu konuyu. Raylı sistemin üçüncü etabı için 2018 yılında 5 yıl ödemesiz 30 yıl vadeli kredi alınmıştı. Böcek yönetimi parası hazır buldu bu son bölümü.

İşte, AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş’ın da sorduğu buydu; “Sayın Böcek bu tramvay için alınan kredileri ne yaptınız” diye. Durum ortada ve bu soru hala cevap bekliyor.

Sanırım her şeye verecek bir cevabı olan Böcek’in buna da bir cevabı olacaktır. Aman ha CHP İl Başkanı Nuri Cengiz konuya atlayıp yine cevap vermeye kalkışmasın.

Çünkü o’nun hedefi başka ve genel politikayı daha çok seviyor.