ERSOY TURİZMCİLERE LİDER’DEN SESLENDİ

Kurulduğu günden bu yana yaptığı haberlerle büyük bir başarı elde eden Lider Gazetesi, Şimdi de turizmcilerin sesine kulak oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Lider Gazetesi aracılığıyla turizmcilere seslendi. Bakan Ersoy, yaptıkları çalışmalar neticesinde kısa çalışma ödeneğinin ve KDV indiriminin uzatıldığını söyledi

Faruk ÇELİK/Mahsum ALTAŞ

Turizm Haftası nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sektör temsilcileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir araya geldi. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı. Yapılan toplantıda turizmciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taleplerini iletti. Toplantı sonrası Lider Gazetesi’'ne özel açıklamalar yapan Bakan Ersoy, yaptıkları çalışmalarının neticesini aldıklarını belirtti. Bakan Ersoy, turizmcilerin sesine kulak olan Lider Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda alınan kararları değerlendiren Ersoy, “Alınan kararlardan sonra turizm geçen yıla göre daha hareketli olacak” dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILDI

Bakan Ersoy, kısa çalışma ödeneğinin uzatılması talebinde bulunduklarını söyleyerek “Turizm temsilcilerimiz kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasıyla ilgili taleplerini dile getirdi. Pandeminin etkileri diğer sektörlerde geçmeye başladı ve aşamalı da olsa iş hayatına geri dönmeye başladılar. Turizm sektöründe pandeminin etkileri geçmediğinden bizler de kısa çalışma ödeneğiyle ilgili taleplerimizi ilettik. Bu sebeple Cumhurbaşkanımız da sürenin 3 ay daha uzatılmasına karar verdi. Nisan ve mayıs aylarını kapsayan kararın bütün sektörler adına uzatılmasını daha doğru buldukları için tüm sektörler adına uzatılması kararı alındı” ifadeleriyle talepleri doğrultusunda kısa çalışma ödeneğinin uzatıldığını söyledi.

“RAHATLATICI KARARLAR ALINDI”

İkinci önemli kararın KDV indiriminin uzatılması kararı olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, “KDV indiriminin uzatılması yönünde bir talebimiz oldu. Cumhurbaşkanımız bu talebimizi de olumlu karşıladı. Mayıs sonunda bitecek KDV indiriminin haziran sonuna kadar uzatılmasına karar verdiler. Hem toplantıda hızlı bir şekilde sonuç alınmış oldu, hem de sektör adına rahatlatıcı kararlar oldu. Bu açıdan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanımıza hem de katılımlarından dolayı sektör temsilcilerimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“TURİZMDE ESKİ GÜNLERE DÖNECEĞİZ”

Pandeminin etkileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, “Önemli olan turizm sektörün hızlı bir şekilde açılmasıdır. Özellikle yurtdışından turist akışının hızlanması için Türkiye’de açıklanan vaka sayıları çok önemli.  Vaka sayılarının hızla aşağı inmesi gerekiyor. Bir toplum disiplini içinde hareket etmemiz gerekiyor. Hem can kayıplarının engellenmesi için, hem de günlük vaka sayılarının aşağı inmesi açısından kurallara hassasiyetle uyulması gerekiyor. Toplum olarak bu bilinçle hareket edersek, hem cari işlemler dengesi adına hem de ekonomi açısından çok önemli olan turizm sektöründe eski günlerimize döneceğiz” dedi.

BU YIL TURİZM DAHA HAREKETLİ GEÇECEK!

İç ve dış turizmin geçen yıla oranla daha hareketli geçeceğini söyleyen Ersoy, “Vaka sayıları iner inmez yurtdışından çok hızlı talep alacağız. Zaten erken rezervasyon satışlarını incelediğimizde, dünyadaki turizm ülkeleriyle karşılaştırdığımızda en iyi rezervasyon alan ülke Türkiye’dir. Son iki yıldır özellikle Turizm Geliştirme Ajansı’nın katkılarıyla ki ajans kurulalı iki yıl oldu. Türkiye ajansla birlikte çok etkin ve yoğun tanıtım yapmaya başladı. Bunun da olumlu sonuçlarını bu seneki erken rezervasyon kayıtlarında gördük. Türkiye, yurtdışından çok ciddi talep alıyor. Önümüzdeki tek sorun günlük vaka sayılarıdır. Eğer bu rakamları indirebilirsek ileriye dönük rezervasyonların hepsi gerçekleşecek. Sezonu geçen seneye oranla çok iyi rakamlarla kapatacağız” diyerek turizmcilerin yüreğine su serpti.

 “RUSYA’NIN KARARI SİYASİ DEĞİL”

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada Rusya’nın uçuş kısıtlamasının siyasi olmadığını, Türkiye’deki vaka sayıları olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, ‘’Rusya Türkiye'deki vaka sayılarının yükselmesinden dolayı Türkiye'ye uçuş konusunda kısıtlama uyguladı. Bunun arkasında siyasi bir saik yok” dedi.

UKRAYNA’DAN YOĞUN TALEP

Rusya’nın vatandaşlarına uyguladığı uçuş kısıtlamasının ardından Rus turistlerin yerini Ukraynalı turistler aldı. Geçtiğimiz günlerde Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de vatandaşlarına “Türkiye’ye tatile gidin” çağrısında bulundu. İkili görüşme sonrası yapılan çağrıyla beraber Ukrayna'dan ilk turist kafilesinin Türkiye’ye gelmeye başladığı gözlendi.

AŞILAMA PROGRAMI

Turizmcilere bir umut da Güvenli Turizm Sertifika Programı kapsamında gerçekleştirilen aşı programı oldu. Aşılama sayesinde tüm turizm personelinin aşılanma sürecinin yaz sezonu başlamadan tamamlanacağı belirtildi. Böylece mayıs sonunda turist hareketliliği yeniden başlayacak.  Aşılama programının havayolları, havaalanları, konaklama tesisleri, seyahat acenteleri çalışanlarının yanı sıra profesyonel rehberleri de kapsadığı belirtildi.