ERKEN TEDAVİ HAYAT KURTARIR

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılında, meme kanserinde erken teşhisin önemi ve farkındalık amacıyla ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak belirlendi. Özel bir hastanenin Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan da bilinçlendirme toplantısında, Türkiye'de neredeyse her yıl 25 bine yakın kadınına meme kanseri tanısı konulduğunu belirterek, erken tanıya dikkat çekti

Antalya’da özel bir hastanede 01-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında meme kanserinde erken tanıya dikkat çekmek amacıyla uzman ve doktorların katılımıyla bir toplantı düzenlendi.  Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan öncülüğündeki toplantıya, Genel Cerrrahi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alihan Gürkan, Tüp Bebek Merkezinden Doç.Dr. Murat Özekinci,Tıbbı Onkoloji Bölümünden Prof.Dr. Ayşegül Kargı, Prof.Dr. Mükremin Uysal, Radyasyon Onkolojisi Bölümünden Prof.Dr. Vildan Kaya ve meme kanseri tedavisi görmüş kadınlar katıldı. Programda konuşan, Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Türkiye'de neredeyse her yıl 25 bine yakın kadınının yeni meme kanseri tanısı aldığının altını çizerek, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti. 

TEDAVİ BAŞARISI YÜKSEK

Prof. Dr. Özdoğan meme kanserinin bugün tedavi başarısı en yüksek kanser türü olduğunu kaydetti. Tüm gelişmelere rağmen toplumda yeterli bilgi olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Dünya geneline bakıldığında 2,3 milyon kişiye her yıl yeni meme kanseri tanısı konuluyor. 685 bin kadınımız meme kanserinden yaşamını yitiriyor. Tüm kanserler içinde dünyada bugün en sık görülen meme kanseridir. Ülkemizde ise neredeyse her yıl 25 bine yakın kadınımız meme kanseri tanısı almaktadır. Her 8 kadından birisi yaşam boyunca meme kanseri tanısı ile karşı karşıyadır. Farkında olabileceğimiz organımız hakkında ne yapabileceğimiz ile ilgili bilgi sahibi olmamız gerekir” dedi.

PEMBE MASKELİ MESAJ

Pembe maske takarak toplantıya katılan Özdoğan,  tüm kanserlerin yüzde 50’sinin basit kurallara uyularak önlenebileceğini belirterek, “Sağlıklı yaşam kurallarına uyulmasını istiyoruz. Sigara içme, sedanter yaşamı bırak, Akdeniz diyeti ile beslen, alkol kullanma, HPV aşını olmayı unutma. Bunlar zor şeyler değil. Bugün sadece sigarayı yaşamınızdan çıkararak tüm kanserlerin neredeyse üçte birine yakınını yok edebilirsiniz” diye konuştu.

 “KADINLAR KORKMASIN”

2016 yılında meme kanseri tanısı konulan Çiğdem Çiçek de yaşadıklarını ve tedavi sürecini anlatarak kadınlara bir mesaj verdi. Çiçek, “Ailemde herhangi bir meme kanseri öyküsü yoktu.  Henüz genç olduğum için de böyle bir şeyin olmasına inanamadım.  Genelde 40 yaş üstünde görülüyor diye biliyordum. Keşke daha önce kontrollerimi yapsaydım dedim. Kanserimin tanısı konulduğunda 3’üncü evredeydi. Ancak artık ilk evrede olsa son evrede de olsa çok güzel tedavi yöntemleri geliştirilmiş durumda. Bu nedenle kadınların korkmaması gerekiyor. Erken tanı hayat kurtarır” şeklinde konuştu.