ENGELSİZ 112 PROJESİ 'HAYAT' KURTARIYOR

Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mehmet Koçak, “Engelsiz çağrı merkezi engel tanımadan herkese yardımcı olan bir sistem. Engelli vatandaşlarımız İOS ve Android yazılımlı telefonlar üzerinden uygulamayı indirdikten sonra herhangi bir acil durumda uygulama üzerinden ekiplerimizle iletişime geçebiliyorlar” dedi.

Zehra TEKECİ, İrem GÜNEYBAZ

Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığınca uygulamaya konulan “Engelsiz 112 Projesi” işitme ve konuşma engelli bireylerin acil durumlarda yardım almasına büyük katkı sunuyor. İşitme ve konuşma engelli kişilerin acil yardım hizmetlerine hızlı, etkin ve kolaylıkla ulaşabilmelerini hedefleyen Engelsiz 112 Projesi,  akıllı telefon üzerinden indirilebilen bir mobil uygulama ile hizmet veriyor.

Engelsiz 112 Projesi ile işitme ve konuşma engelli vatandaşların, akıllı telefonlarla eş zamanlı yazışmalarını, görüntülü işaret dili ile iletişim kurmalarını ve sesli konuşma - dudak okuma yöntemlerini kullanarak Acil Yardım Merkezleri’ ne ulaşmaları sağlanıyor.

“5 YILDIR AKTİF KULLANILIYOR”

 Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mehmet Koçak, projenin 2012’de Antalya’da hazırlanarak İçişleri Bakanlığı’na önerildiğini anlattı.

Koçak, projenin bakanlık tarafından yapılan çalışmalarla uygulamaya konulduğunu söyleyerek, “Antalya 112 Acil Çağrı Merkez olarak gururla yaptığımız projelerden biri ‘Engelsiz 112 Projesi’dir. Projemiz engelli vatandaşlarımızın acil durumlarda çağrı merkezime ulaşmalarını kolaylaştırmak için bakanlığımız tarafından uygulamaya konuldu. Yaklaşık 5 yıldır uygulamamız aktif olarak kullanılıyor” diye konuştu.

GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA YÖNTEMİYLE BİLGİ ALINIYOR

Projenin akıllı telefonlarda uygulama şeklinde hayata geçirildiğini ifade eden Koçak, “Engelli vatandaşlarımız İOS ve Android yazılımlı telefonlar üzerinden uygulamayı indirdikten sonra herhangi bir acil durumda uygulama üzerinden ekiplerimizle iletişime geçebiliyorlar. Ekiplerimiz görüntülü konuşma yöntemiyle acil durum bilgisini alabiliyorlar” dedi.

“112’YE ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRDIK”

Koçak, Engelsiz 112 Projesi’nin hayati önem taşıyan bir uygulama olduğunu vurgulayarak, “Engelli bireylerin acil durumlarda bizimle iletişim kurabilmesi çok önemli. 112 ekipleri olarak bu ihtiyacı görmezden gelmedik. Vatandaşlarımızın 112’ye ulaşımını kolaylaştırdık. Tüm vatandaşlarımıza engel oluşturmayacak şekilde hizmet vermek bizim mutluluk kaynağımız” ifadelerini kullandı.

HAYATİ DURUMLARDA KURTARICI

Uygulamanın her engelli bireyin telefonunda mutlaka olması gerektiğinin altını çizen Koçak, şunları kaydetti:

“Engelsiz çağrı merkezi engel tanımadan herkese yardımcı olan bir sistem. Projemizin çok faydasını gördük. Birçok vatandaşımızın da faydasını görmesi ve hayati durumlarda kurtarıcı olması nedeniyle daha da yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle tüm engelli vatandaşlarımız uygulamayı telefonlarına indirmeli.”