ENGELLİ YOLLARI ‘İŞGAL’ ALTINDA

Antalya’nın en işlek caddelerinden olan Atatürk Caddesi üzerindeki engelli kılavuz yolları büfeler tarafından işgal ediliyor. Konu hakkında konuşan Altı Nokta Körler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Çakar, “Şu anda bizim yollarımız orada tamamen iptal oldu” dedi.

Yıllardır bitmek bilmeyen engelli vatandaşların kullanımındaki engelli kılavuz şeritlerini işgal etme olaylarına bir yenisi daha eklendi. Muratpaşa ilçesi sınırları içerisindeki Sinan Mahallesi’nde bulunan halk arasında Işıklar Caddesi olarak bilinen Atatürk Caddesi’nde kaldırım üzerindeki engelli kılavuz şeritleri büfeler tarafından işgal edildi. Sinan Mahallesi sakinlerinin iddiasına göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin elektrikli otobüs projesi kapsamında yapılan yol genişletmeleri çalışmaları esnasında cadde üzerindeki kafelere ait büfeler kaydırılarak engelli şeritleri üzerine çekildi. Bu sebepten dolayı engellileri zor duruma sokan bu hadise hem mahalleli, hem de engelli dernekleri tarafından büyük tepki topladı.

“2021 BÜTÇESİNE ALINDI”

Adeta engelli vatandaşların yok sayılarak yapılan engelli kılavuz şeritlerinin işgali hakkında konuşan Altı Nokta Körler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Çakar, bu konu hakkında daha yakın zamanda Büyükşehir Belediyesi’ne resmi yazı verdiğini söyledi. Atatürk Caddesi üzerine yeniden engelli yollarının yapılması hususunda resmi başvuru yaptığını belirten Çakar,  “2019 yılında verdim, bu yılın planına alınmadı. 2020 yılında verdim yine alınmadı. En sonunda 2021 bütçesine alındı. Işıklar Caddesi ve Atatürk Caddesi’nde şu anda görme engelli yolu yok. Şu anda bizim yollarımız tamamen iptal oldu orada. Üzerlerine büfe konuldu, sandalye, masa konuldu. Anlayacağınız yol iptal edildi. Ben bunun resmi yazısını gerekli yerlere yazdım” diye konuştu.

“ÇALIŞMAYA BAŞLAMALARINI BEKLİYORUZ”

Engelli yollarının yapılması konusunda yaptığı başvuruların 2019 ve 2020 yıllarında Büyükşehir Belediyesi bütçesine alınmadığını hatırlatan Çakar, şöyle devam etti:

“2021 yılında alındı. Şu anda proje onaylandı. Yakın bir zamanda o yolların yeniden yapılması için müteahhittin çalışmaya başlamasını bekliyoruz. Ben sürekli kendileri ile görüşme halindeyim. Şimdi bu yeni yollar yapılırken, bunların tamamen şekli değişecek.  Bunun için Büyükşehir Belediyesi’nden Kent Konseyi vasıtasıyla teyit aldım. Büfelerin kaldırılması ile ilgili yazıların yazıldığına dair. Ne zaman teyit aldım? Ocak – şubat aylarında teyit aldım yazıların gittiğine ve büfelerin tahliye olacağına dair. Bir süre sessiz kaldım ve beklemeye başladım.”

GİRİŞİM VAR, İCRAAT YOK

Yaptığı başvurular üzerine büfelerin tahliyesi konusunda halen bir girişimde bulunmadıklarından yakınan Çakar, “Kent Konseyi tarafından yine devreye girdim. ‘Bunlar ne zaman tahliye olacak’ diye sorduğumda cevap gelmedi.  Bu sefer dedim ki; benim yollarım ne zaman yapılacak. Bana dediler ki; ihalesi yapıldı, yakında tadilat başlayacak. O zamandan bu zamana hala daha tadilata başlayacaklar. Yolun Dönerciler Çarsı yani sağ tarafında tadilat başladı. Fakat şu anda hala engelli yolu yapılmadı. Ben Işıklar, Atatürk Caddesi tarafından istedim resmi yazıyla yolların yapılmasını ama haziran ayına gelmemize rağmen halen başlamadı” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR SINIFTA KALDI

Sinan Mahallesi sakinlerinden Lütfi Tunca ise Büyükşehir Belediyesi’nin elektrikli otobüs projesi ve engelli şeritlerinin işgali hakkında konuştu. Tunca, “Nostalji tramvayını kaldırıp yerine elektrikli otobüsü faaliyete koymak isteyen Antalya Büyükşehir Belediyesi mahalle sakinlerinin bu konu hakkında görüşlerine bile danışmadı. Elektrikli otobüs tramvay yolunu kullanabilsin diye kafe stantlarını görme engelli rampalarının üstüne yerleştirmesi de sabrı taşıran son damla oldu. Görme engelli vatandaşlarımız aylardır bu cadde üzerinde sıkıntılar yaşamakta. Büyükşehir Belediyesi maalesef sosyal belediyecilikte sınıfta kaldı.