ENGELLİ SPORCUDAN KAPAK GİBİ MESAJ!

Her yıl 10-16 Mayıs tarihinde ‘Engelliler Haftası’ gerçekleştirilir. 3 Aralık’ta ise Dünya Engelliler Günü kutlanır. Milyonlarca engelli kardeşimizi sadece bu iki haftada hatırlamak! Bu iki hafta geldiği zaman bana göre sadece göstermelik etkinlikler yapılıyor. Hafta tamamladıktan sonra kafalardaki engeli atamadığımız için ‘Eski hamam eski tas’ her şey.

Hatta ve hatta bu işlerin sadece afişlerde kaldığını söyleyebiliriz. Bunu düşünceye benim gibi bir engelli kardeşimiz de sahipmiş. Dün sosyal medyada gördüm serzenişten öte haykırışını!

Adı Cavit Torun. Kendisi ASAT Spor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın eski kaptanı imiş. Engellilerin ve engelli sporcuların nasıl görmezden gelindiğini iki paylaşımında anlatmış. Cavit Torun’un paylaşımını virgülüne dokunmadan aktarıyorum;

“Sayın Muhittin Böcek, Size Antalya Büyükşehir Belediyesi Asat Spor Kulübünün eski bir sporcusu ve kaptanı olarak yazıyorum. Bu şehirde yaşayan tekerlekli sandalye basketbol sporcularınızı yok sayarak, görmezden gelerek mi bütün engelleri birlikte aşıyorsunuz?

Yıllarca ben ve takım arkadaşlarım engel tanımaksızın bu şehirde tekerlekli sandalye basketbolunun hak ettiği yere gelmesi için mücadelemizi verdik lakin seçildiğiniz günden bugüne ne kulüp başkanımız Cansel hanım ne de siz nasılsınız çocuklar deyip de bir maçımızı dahi izleme tenezzülünde bulunmadınız. Spor sandalyelerimizin yenilenmesi gerekiyor dedik duyarsız kaldınız. Süper ligde mücadele verebilmemiz için takımın transfere ihtiyacı var dedik duyarsız kaldınız. Oturup bir bardak çay içmeye dahi çok gördünüz.

Şimdi engelleri beraber aştık diyorsunuz sizi ve ekibinizi bu haftanın hatırına samimiyete davet ediyorum siyaseti her zaman yapıyorsunuz zaten... Yarın Turgut Özal Kapalı Spor Salonunda saat 12.00’de bu şehrin engel tanımayan tekerlekli sandalye basketbol takımımızın Bursa temsilcisi ile maçı var. Hiç olmazsa 25 maçın tamamını kaybetmiş takımımıza moral için orada olun ve geleceğin güzel olacağına dair bir Muhittin Böcek sözü verin...”

Eski kaptan ikinci paylaşımında ise, “Sayın Muhittin Böcek ve Belediye Bürokratları. Yok saydığınız, görmezden geldiğiniz Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Liginin maçlarının düzenli olarak TRT SPOR da yayınlandığını ve Antalya Büyükşehir ASAT Spor Kulübümüzün Süper Ligin 16 takımından biri olduğunu biliyor muydunuz? Neyse siz engellilerin gününü kutlama görgüsüzlüğüne devam edin biz bu şehrin engel tanımayan çocukları olarak mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullanmış.

Bu yazıların altına da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in bir grup engelli ile çekilmiş fotoğrafının yer aldığı ‘Yaşamı paylaşmak için engelleri birlikte aşacağız’ yazılı afişi eklemiş.

Yukarıdaki yazılanları okudunuz. Bırakın Antalya’da yaşayan engellilere sahip çıkmayı, Büyükşehir’in kendi engellisine sahip çıkmadığını görüyoruz. 

“Terzi kendi söküğünü dikemezmiş” diye bir söz var. Tıpkı bu olayda buna benziyor. Bir başka deyişle Engelliler Haftası’nda Büyükşehir’in etkinliklerinin göstermelik. Şimdi, ASAT Spor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın eski kaptanı Cavit Torun’un yazdıkları dün cevap bulmuş. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve ASAT Spor Başkanı Cansel Çevikol Tuncer, dün soluğu maç için salonda almış.

Sonrada sosyal medya hesabından, “…ASAT Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol takımımızı, Bursa Büyükşehir Belediyesi Bedensel Engelliler Spor Kulübü müsabakasında yalnız bırakmadık. Başkanımız Sayın Muhittin Böcek adına hediyeleri takdim ettim…” notu düşmüş.

Bana göre Cavit Torun’un sitemi, öyle lafta sahip çıkma değil özde sahip çıkmanın, önce kafalardaki engelleri aşmanın gerekli olduğunun en iyi anlatımı. Ama Cansel hanımında alelacele maça gitmesi sitemin tam isabet yerini bulduğunun açık ve net göstergesi.

Bakalım bundan sonra yalnız bırakacakları mı yoksa her maça gidecekler mi?

İMAM-CEMAAT MESELESİ

Antalya Su ve Atık Su İdaresi’ne (ASAT) ait bir kamyon dün Muratpaşa ilçesinde boş bir araziye moloz dökerken vatandaşlar tarafından suçüstü görüntülenmiş! Şehrin göbeğine ‘S…k) bu olsa gerek. Bundan ASAT yöneticilerinin haberinin olduğunu zannetmiyorum. Hatta şoföre sahadaki çavuşun talimat verdiğini tahmin ediyorum.

Yahu kardeşim, sizin birinci göreviniz şehri temiz tutmaktır, kirletmek değildir. Hani ‘İmam-Cemaat’ meselesi var ya. Sizin yaptığınız tıpkısının aynısı. Bu konuda duyarlılığını bildiğim ASA Genel Müdürü İbrahim Kurt’un gereğini yapıp, önce orayı temizletip sonra hem şoföre hem de talimat verene yaptırım uygulayacağına eminim.

AFERİN ÇOCUKLAR SİZE

Satrançta “Başarı, stratejik yaklaşım ve doğru hamle ile olur!” derler. Okul Sporları Satranç Türkiye Müsabakalarında bu tez gerçek oldu. Okullar Arası Küçük Kız Satranç Türkiye Birinciliğinde, Antalya Konyaaltı Hayme Ana Ortaokulu öğrencileri Türkiye birincisi oldu.

Konyaaltı Hayme Ana Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri de Türkiye 5’incisi olarak büyük bir başarıya imza attı. Tabu bu başarılar ödülsüz kalmadı. Antalya Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan, okulun iki ekibini makamında kabul ederek çeşitli hediyeler verip ödüllendirdi. Doğru hamle yapar çocukları kutluyorum. Helal olsun size.