ENFLASYON GERİLEDİ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ekonomik koşulların döviz ve faiz üzerindeki baskıyı azalttığını belirten Başkan Çetin, “Bu süreç, Türkiye'ye enflasyonu düşürme yönünde olumlu bir pencere açmıştır. Ekonomi yönetimi bu fırsatı değerlendirmelidir" dedi. Başkan Çetin, elektrik, şeker, akaryakıt zamları, dayanıklı tüketim malları ve otomotivde vergi indirimlerinin sona ermesinin etkisinin ise Temmuz ayı enflasyonuna yansıyacağını kaydetti.
ATSO Başkanı Çetin, açıklamasında şunları kaydetti:
“2019 Haziran ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,03, Yurtiçi ÜFE'de yüzde 0,09 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 15,72,yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 25,04olarak gerçekleşmiştir. Enflasyon beklentilere uygun olarak olumlu baz etkisi, döviz kurlarındaki gerileme, giyim indirimleri, mevsimlik sebze ve meyve fiyatları sayesinde düşmüştür. Elektrik, şeker, akaryakıt zamları, dayanıklı mallar ve otomotivde vergi indirimlerinin sona ermesi Haziran enflasyonuna hiç yansımamış, Temmuz ayına kalmıştır."

ENFLASYONA BAZ ETKİSİ
"Üretici fiyatlarında gerilemede de yine döviz kuru dışında, baz etkisi ve küresel enflasyonun gerilemekte olması da rol oynamaktadır. Bu faktörlerin enflasyonu düşürücü yönde bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. Ancak, elektrik zammı, vergi ayarlamaları, gibi etkenler Temmuz ayı enflasyonuna etki edecektir. Bütçe açığı nedeniyle kamu tarafından yönlendirilen bütün fiyatlarda yükselme devam edecektir."
"Küresel ekonomik koşullar döviz ve faiz baskısını azaltmış, Türkiye'ye enflasyonu düşürme yönünde olumlu bir pencere açmıştır. Ekonomi yönetimi bu fırsatı değerlendirerek enflasyon oranını tek haneye çekmek için çaba harcamalıdır. Çünkü dünya ortalama enflasyonu yüzde 3.5 düzeyindeyken, ülkemizde TÜFE'de yüzde 15, ÜFE'de yüzde 25 gibi oranlar beklentileri ve yatırım ortamını bozmaktadır. Bu çerçevede Merkez Bankasının enflasyonla mücadele kararlılığını bozmadan faiz indirimlerini kademeli biçimde hayata geçirmesi yararlı olacaktır."

GÜVEN TESİS EDECEK ADIMLAR
"Ekonomide küresel ve mevsimsel faktörlerin elverişli olması, son dönemde üretim cephesinde dipten dönüş sinyallerinin güçlenmesi temel ekonomik sorunlarımızın ihmal edilmesine yol açmamalıdır. Ülke risk primimizi düşürmek, vergi reformuyla bütçeyi KDV ve ÖTV bağımlılığından kurtarmak gibi konular hızla gündeme alınmalıdır. Bu nedenle ekonomi yönetiminde güven tesis edecek adımların atılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu dönemde doğru adımlar atıldığı takdirde 2020 ve 2021 yıllarında güçlü bir büyüme performansı mümkün olabilecektir."