EN GÜZEL MİRAS

Yollar dümdüz değildir; inişli çıkışlı, virajlıdır. Hayat da aynen böyledir. Bazen mutlu, bazen dertli, bazen kederli, bazen de sakin devam eder. Nil Nehrinin devamlı aktığı gibi hayat da devamlı stabil akmaz. Hayat, her şeye rağmen yürünülen bir yoldur.

Bazen inek buzağısını emzirmez. Bazen keçi yavrusunu emzirmez. Bazen de öz anne evladını emzirmez. Cami avlusuna koyup gözden kaybolur. Merhametsizliğinden mi yoksa yoksulluk, gayri meşruluk vb. başka sebepler mi bilinmez. Ama neresinden baksanız insanlık ayıbıdır.

Göz kamaştırıcı zarafetteki, yaratılış mucizesi katman katman güller zamanla solabilir. Sağlam, güzel ve sağlıklı bir vücut da zaman içerisinde bozulabilir görünüş itibariyle. Fakat iyi, güzel huy bozulmaz. Muhatabını bıktırmaz. Zira altın çamura düşmekle değerinden bir şey kaybetmez.

Yazılarımızda ısrarla üstünde durduğumuz konu “iyi insan” olmak, başarılı iyi insan yetiştirebilmektir. İyi insan yetiştirebilmek için öncelikle bizim örnek olmamız lazım. Güzel huy, güzel ahlak insanın sahip olması gereken en önemli özelliktir. Gelecek nesillere bırakabileceğimiz en güzel mirastır.

“Bir insanın gelebileceği en büyük mertebe güvenilir insan olmaktır” demişti rahmetli Doğan Cüceloğlu. Öncelikle biz özü sözü bir olup çocuklarımıza da bu özelliğimizi miras bırakırsak bu dünya güzelleşir. Hayat yolunda doğru yürüyebilmeleri için çocuklarımızı doğru donatmalıyız.

Tek kanatlı kuşun uçamayacağı gibi çocuklarımızın da cebine sadece para koymakla olmaz. Onları öncelikle sevgi ve şefkatle bağrımıza basmalıyız. Unutmayalım ki, çocuklar sevgiyle büyür. Sonrasında ise onların iyi insan olması için gayret sarf etmeliyiz. Sevgi ortamında büyüyen güzel ahlaklı bir çocuktan daha güzel ne olabilir ki?

Rabbimiz taşları sert, meyveleri yumuşak yaratmıştır. Meyveleri de sert yaratsa idi ne büyük sıkıntı olurdu. Eğer Rabbimiz taşlar gibi toprağı da sert yaratsa idi sanki yeryüzüne beton dökülmüş gibi olurdu. Aynı şekilde insanların hepsini de taş kalpli yaratsa idi dünya ne kadar kötü olurdu. Rabbimiz kullarına lütuflu davranmış ve çeşit çeşit insan yaratmıştır.

Bey iyi olursa onun hizmetindekilerin de hareketleri iyi olur ve zararları da dokunmaz (2246). Alçak gönüllü kişi uzun süre itibarda kalır. Haşin ve kibirli kişiler büyüklüğe ulaşamaz (2233). Yusuf Has Hacib