EN ÇOK

En çok ayeti olan sure Bakara Suresi. En çok hadis-i şerif rivayet eden sahâbî Hz Ebu Hureyre (R.anh). Osmanlımızın tarihinde en çok padişahlık yapan 46 yıl ile Sultan Kanuni Süleyman’dır.

***

Hakkında en çok kitap yazılıp, en çok tartışılan padişah Vahdettin Sultan Hamid hazretleridir. En çok toprak genişleten Sultan Selim. En kısa padişahlık yapan 90 gün ile 5. Murat’tır.

***

En çok nüfusu olan ülke Çin. En çok adası olan ülke 17 bin ile Endonezya. En çok toprağı olan ülkeler Rusya, Kanada, Çin, ABD, Brezilya. yüzde 98’i buzullarla kaplı olan Antartika sayılmıyor.

***

Hayatınızın enlerini ve çoklarını düşündünüz mü? Öncelikle güzel anılar biriktirebilmiş misiniz? En çok hangi anılar sizi mutlu etmiş? Siz en çok kimi mutlu etmişsiniz?

***

Ailenizle, çocuklarınızla güzel vakitler geçirebilmiş misiniz? Ailenizin dışındaki insanlara, topluma ne kadar faydalı olabilmişsiniz. Kimlerin yüzünde bir gülümseme oluşturabilmişsiniz, kimlerden dua alabilmişsiniz.

***

İnsanlık tarihi boyunca ‘mutluluk, mutlu olabilme hali’ hep araştırma konusu olmuş. Bizim inancımıza, kültürümüze göre iman, maneviyat ve başkasına yardım edebilmek başlıca mutluluk sebebidir.

***

Başkasına yardım edebilmek çok büyük bir lütuftur. İnsanın ruhunu doyuran, bulunmaz bir nimettir. Başkasının gözlerinin içindeki gülümsemeyi, mutluluğu görebilmek, hissedebilmek en büyük mutluluk kaynağıdır.

***

Dünya ve ahiret hayatının özeti; dünya amel günü, ahiret hesap günü. Peki Müslüman olarak şu dünyada ne ektik ki, ne biçmeyi bekliyoruz. ‘Ne ekersen onu biçersin’ diye bir yasa var.

***

Eğer diken ekmişsek lale, gül bekleyemeyiz. Gece sefası diktiysek zakkum çiçeği bekleyemeyiz. Yüce Rabbimiz bizim kalbimize İslam sevgisi versin de hayırda, fazilet yarışında yarışalım.

***

Kopardığımız/aldığımız bir gülü koklar, Resulullah Efendimizi hatırlar, onun üzerine bol bol salavatı şerife okuruz. Bir gül sayesinde sevaplar kazanır cennete hazırlık yaparız. Gül iyice solunca da onu atarız.

***

Fakat hayat arkadaşımız, eşimiz ne kadar ihtiyarlasa, hasta olsa da ona daha çok bakarız. Karınca kudretince destek olmaya çalışır, ihtiyaçlarını görürüz. Hayatı paylaşmak iyi günde de zor günde de mümkün.

SON SÖZ

Kötümser kişi, rüzgardan şikayet eder. İyimser kişi, rüzgarın kesileceğini bekler. Akıllı kişi yelken açar.