"EMRE AKBABA'DAN DAHA YETENEKLİLERİ ÇIKACAK"

Pek çok yıldız ismi Türk futboluna kazandıran Antalyaspor Futbol Direktörü Sedat Karabük, gelecek adına iddialı konuştu. Emre Akbaba'yı da Türk futboluna kazandıran isim olan Karabük, Antalyaspor'un alt yapısından çok daha yetenekli isimlerin çıkacağını iddia etti.

Antalyaspor Futbol Direktörü Sedat Karabük, Lider Gazete'ye özel açıklamalarda bulundu. Hasan Akıncıoğlu döneminde de görev yapan ve düzenledikleri Minik Kramponlar projesiyle pek çok genç ismi keşfeden Karabük, gelecek adına da iddialı konuştu.

Galatasaray formasını giyen Emre Akbaba'yı da Fransa'dan bulup Türk futboluna kazandıran isim olan Sedat Karabük, Antalyaspor'un alt yapısında çok daha yetenekli isimlerin olduğunu ve yakın döneme damgasını vuracaklarını söyledi. Emre Akbaba'nın Fransa'dan getirilmesiyle ilgili olarak konuşan Karabük, "Yardımcı hocalarımı, Fransa’ya seçmelere gönderdim. 5 tane isim belirlediler, bunlardan birisi de Emre Akbaba’ydı. Kendisini beğendik ve kadromuza kattık. Bonservis de verilmedi. Şimdi alt yapımızda Emre Akbaba'dan daha iyilerinin olduğunu iddia ediyorum. Ancak diğer futbolcuların motivasyonunu bozmamak isim vermiyorum. 23 tane potansiyel futbolcumuz var. Bunların hepsi çıkmayacak ama her grupta 3-4 tane A takımı yakalayacak ciddi oyuncularımız şu anda mevcut. Emre Akbaba'dan da daha yetenekli isimler çıkacak, kesin" sözlerine yer verdi.

ALT YAPI MANTALİTESİ

Alt yapıdan A takıma her yıl 3 futbolcunun çıkarılması ve bunlardan en az 1'inin ilk 11'de forma giymesini başarı olarak nitelendiren Karabük, "Bodrumspor'un da 3'te 2'sine ortak olduk. Genç oyuncularımızı oraya gönderip 19-20 yaşında geri alma düşüncemiz var. Altyapımızda şu anda 14 ile 17 yaş arasında ciddi oyuncular bulunuyor. A takımı yakalayabilecek oyuncuların yüzde 20'sini de Bodrum'a göndermeden oynatabiliriz" dedi.

"MİNİK KRAMPONLAR DEVAM ETSEYDİ..."

Hasan Akıncıoğlu'nun başkan olduğu dönemde Minik Kramponlar projesini hayata geçirdiklerini ve 5 yıllık planlama yaptıklarını ifade eden deneyimli teknik adam, "Projeyi iki sezon yapabildik. 2013 sezonundan sonra üzerinde durulmadı. Bu zamana kadar yapılmış olsaydı, çıkan oyuncuların sayısını 3 veya 4 ile çarpacaktık. Keşfettiğimiz oyuncu sayısı 50'yi bulabilirdi. 2 sene önce Mustafa Mutlu okullar ligi olarak buna benzer bir organizasyon yapmış. O da bizim ekibimizdeydi. Pandemi olmasaydı okullar ligine devam edecektik" dedi.

ALİ YAVUZ KOL ÜZÜNTÜSÜ

O dönemde Antalyaspor'a kazandırdıkları futbolcuların şimdilerde 18-19 yaşına geldiğini ifade eden Karabük, "Onları gördüğüm için mutlu oluyorum. Bugün kiralık olarak gönderdiğimiz oyuncuların çoğu oradan çıkma. Bir Cenk Şen bir de Doğukan Sinik'i kulübünden aldık. Serdar Poyraz, Bünyamin Balcı, Niyazi Özcan, Mustafa Erdilman, Yılmaz Diki, Berkay Arslan, Enes, Mustafa İnan, Ali Yavuz Kol, Cengiz Demir, Berkay Fındık, Mikail Başar, Talha Bulut, Alperen Karaca, Alihan Akça, Emre Demir, Berke Güner gibi pek çok futbolcuyu oradan çıkardık. Çok kısa sürede bulunan futbolcular bunlar. 9-10 sene yapmış olsak Antalyaspor şu an çok farklı bir durumda olurdu. Galatasaray'daki Ali Yavuz Kol,  bizden gitti. Buna çok üzülmüştüm" diye belirtti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GİBİ

Yurtiçi ve yurtdışından futbolcu taramalarına devam ettiklerini de kaydeden Sedat Karabük, "19 yaşa bile büyük demeye başladık. 18 yaşında gelse daha iyi. Endonezya'dan bir oyuncu bulduk, 1999'luydu, U19'da oynatamayacağımız için almadık. İyi de bir futbolcuydu ama biz alt yapı için 2002 ya da 2003'lü tercih ediyoruz. Şimdi elimizde Paris Saint Germain'den gelen 2 futbolcu var, birisi fena değil, belki olabilir. Almanya'dan gelen var, Fransa'dan gelen bir Türk çocuğu var onu U19'a alıyoruz. Rusya'dan babası Türk olan bir arkadaşımız var, lisansını çıkardık. Avusturya'dan da gelen bir arkadaşımız var ama yabancı statüsünde. Gana'dan bir tane aldık, başkanları evrakları gönderdi, menajeriyle de anlaştık. Ücretsiz olarak gelecek. Fildişi Sahilleri'nden oyuncu bekliyoruz. Drole'nin kuzeni bizimle çalışıyor, U19'a da yaşı tutuyor. Gün geçtikçe daha iyi oluyor. Hemen hemen Birleşmiş Milletler gibi olduk. Brezilya'dan birkaç oyuncu geldi, oradan da iki oyuncuya bakacağız" ifadelerine yer verdi.

"İŞİMİZ KOLAYLAŞTI"

Ali Şafak Öztürk'ün şimdiye kadar gençlere yönelik yaptığı açıklamalarının işlerini kolaylaştırdığını ifade eden Karabük, "Bu sayede genç oyuncular tarafından daha kolay tercih ediliyoruz. Benim işim de çok kolaylaşıyor. Bünyamin Balcı, Gökdeniz Bayrakdar, Doğukan Sinik, Mert Yılmaz... Bunların hepsi oynuyor. Bu kadar fazla sayıda oynatan başka takım yok. Bunu gördüklerinde ikna olmaları daha kolay oluyor. Gölcük'ten İsmail Yüksek için çok uğraştım ama Fenerbahçe aldı" diye belirtti.

MUKAIRU SÖZLERİ

Son keşifleri arasında yer alan ve Anderlecht'e satın alma opsiyonuyla kiralanan Paul Mukairu'nun çok yetenekli bir futbolcu olduğunu söyleyen Sedat Karabük, "Bir futbolcuda aranan bütün özellikler var. Kafa ile gol atıyor, çalım atıyor, asist yapıyor, gol vuruşu çok iyi, teknik kapsitesi yüksek, dayanıklılığı iyi. Kararı ben verdim ama bütün arkadaşların onayıyla takıma alındı. Daha da iyi olacak. Bu çizgide kalmayacak. Çok büyük kulüplere gidebilir. İyi liglerde oynayabilecek futbolcu. major liglerde rahatça oynar" sözlerini kullandı.

"KEŞFETTİKLERİM ANLATMAKLA BİTMEZ"

Kariyeri boyunca keşfettiği futbolcuların saymakla bitmeyeceğini, ancak Türk futboluna kazandırdığı ilk futbolcular arasında Gökhan Ünal ve Umut Bulut'un bulunduğunu ifade eden Karabük, "Onları Petrol Ofisi'ne almıştım. Birisini Mamakspor'dan, diğerini Keçiören'den getirdim. Diğerini saymama mümkün değil, çok fazla..." dedi.

AMILTON VE FREDY TRANSFERİ

Alt yapı çalışmalarının yanı sıra scout ekibinin de başında yer alan Sedat Karabük, son yıllarda yapılan transferler arasında öne çıkan Fredy Ribeiro ve Amilton ile ilgili olarak da konuştu. Transferden önce temel prensibinin futbolcuyu canlı izlemenin olduğunu söyleyen Karabük, "Amilton'u Whyscout programından takip ediyorduk, Fredy'yi de bir menajer arkadaş tavsiye etti. O anda baktık, fena değil gibiydi. Başkanımız Ali Şafak Öztürk; Genel Menajerimiz Servet Çavuşoğlu ile beni canlı izlemek için Portekiz'e gönderdi. Fredy ve Amilton dışında başka takip ettiğimiz oyuncular da vardı ama onları alamadık. Amilton'u özellikle çok uzun süre takip ettik. Canlı izledikten sonra 'Türkiye'de kesinlikle oynar' dedim, o şekilde aldırdım" diye belirtti.

 KORAY GEÇGEL