EMEKLİLİK TALEBİNİN İPTALİNDEKİ İŞLEMLER

Emeklilik talebinin Kuruma yapılmasından sonra prim günü yetersizliği sebebiyle Emeklilik müracaatının iptal edilmesi durumunda, Emeklilik müracaatı yapılması sebebiyle yaptığınız bildirimler "02-Emekli" belge türünden yapılmıştır.

***

Dolayısıyla personel için "02-Emekli" belge türünden İPTAL, "01-Tüm Sigorta Kolları" belge türünden EK vermeniz gerekir. Tüm sigorta kolları prim tutarı farklı olacağı için, tahakkuk edecek fark primi de ayrıca ödemeniz gerekecektir. Yine verdiğiniz işe giriş bildirgesindeki "Emekli" statüsünü de "Tüm sigorta kolları" olarak düzeltmeniz gerekiyor.

***

Bu düzeltme sonrasında, işyerinizde uyguladığınız ücret rejimine bağlı olarak (net-brüt) personelin net ücreti de değişiklik gösterebileceği için, gelir vergisi matrahında bir değişiklik olması halinde, vergi tarafında da gerekli düzeltme beyanında bulunmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Kıdem tazminatı konusuna gelince; personele ödediğiniz tazminatı doğuran işlem iptal olduğundan, isterseniz bu tazminatı geri talep edebilir, ileri tarihte emekliliğe hak kazandığında o tarihteki güncel tutarı ödeyebilirsiniz.

***

Yine isterseniz, ödediğiniz tazminatı geri almadan, ileri tarihte emeklilik için çıkış yaparken ödeyeceğiniz tazminattan mahsup edebilirsiniz. Yargıtay'ın bu türlü mahsuplaşmalara da onay veren görüşleri mevcuttur. 

Bildiğiniz üzere iş sözleşmesinin sona erme sebeplerinden birisi de emekliliktir. Sosyal güvenlik hakkı ve buna bağlı olarak emeklilik, anayasal bir hak olduğundan, bu hakkın kullanımı tamamen işçinin inisiyatifindedir.

***

Dolayısıyla işveren, tek taraflı alacağı bir kararla, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi veya normal emekliliğe hak kazanma halinde, emekliliğe hak kazanan bir işçinin bu talebini bekletemez, geciktiremez veya bir takvime bağlayamaz.

***

Sadece işçi kendisi isterse emeklilik başvurusunu erteleyebilir. EYT kapsamında SGK'ya başvurusunu yapan işçi, bunu gösterir belgeyi işverene ibraz ettiği tarihte istifa etmiş sayılır ve aynı tarihte kıdem tazminatına hak kazanmış olur.

***

İş sözleşmesinin türü (belirli-belirsiz süreli, tam-kısmi süreli) de, işçinin emeklilik hakkını kullanmasını etkilemez, geciktirmez.  Emeklilik sebebiyle fesihlerde ihbar süresi ve ihbar tazminatı uygulanmaz.